Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
леся.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

11.Санітарно-гігієнічні вимоги до умов праці в галузі.

Важливу роль у забезпеченні здоров’я населення відіграє гігієна як профілактична наука та санітарія як її практичне втілення.Гігієна – наука, що вивчає вплив оточуючого середовища на організм людини й суспільне здоров'я з метою обґрунтування гігієнічних нормативів, санітарних правил та заходів, що мають забезпечувати здорові санітарні умови та запобігати захворюванням. Складовою частиною загальної гігієни є гігієна праці, що вивчає вплив на організм чинників виробничого середовища з метою усунення їх несприятливої дії на здоров'я людини. Практичне втілення гігієнічних нормативів у виробничу, побутову та інші сфери існування людини є завданням санітарії.Можливий вплив на працівників шкідливих виробничих чинників і розвиток професійних захворювань вивчає виробнича санітарія, яка розробляє систему організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають дії шкідливих виробничих чинників на організм людини.Організаційні заходи передбачають правильну організацію робочого місця, дотримання відповідних режимів праці, навчання з питань охорони праці, а також постійний контроль та нагляд за виконанням робіт.Технічні заходи – це розробка та застосування спеціальних колективних та індивідуальних засобів захисту від небезпечних та шкідливих виробничих чинників. Санітарно-гігієнічні умови праці визначають наявність фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних чинників.

На людину як істоту соціальну впливає психогенний (інформаційний) чинник – через засоби масової інформації. Характер впливу цих чинників на організм людини, у реальному житті, залежить від санітарно-гігієнічних умов праці, побуту, гігієнічної культури і виховання та всього того з чого складається життя.

12.Основні вимоги до побудови і функціонування с-ми управління охороною праці.

Рекомендації щодо побудови системи управління охороною праці на виробництві (далі - Рекомендації) визначають мінімальні ви­моги до заходів суб'єкта господарювання щодо забезпечення безпеч­них та здорових умов праці найманих працівників. Вимоги цих Реко­мендацій поширюються на всіх суб'єктів господарювання, що викори­стовують найману працю, незалежно від форми власності та виду діяльності. Система управління охороною праці (далі - СУОП) створюєть­ся суб'єктом господарювання і має передбачати підготовку, прийнят­тя та реалізацію завдань щодо здійснення організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямо­ваних на збереження життя, здоров'я та працездатності найманих працівників у процесі їх трудової діяльності.З урахуванням цих рекомендацій суб'єкт господарювання роз­робляє і затверджує відповідне положення з урахуванням виду діяль­ності та специфіки виробництва, що встановлює систему управління охороною праці, яка може бути складовою частиною загальної систе­ми управління виробництвом. Вимоги Положення є обов'язковими для виконання всіма найманими працівниками.При створенні СУОП та впровадженні в її роботу необхідних ко­ригувальних заходів потрібно керуватися законодавством України та іншими нормативно-правовими актами про охорону праці.Підготовку управлінських рішень щодо функціонування СУОП на виробництві забезпечує служба охорони праці або особа, що в по­рядку сумісництва виконує функції служби охорони праці.