Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
леся.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

15.Обгрунтуйте сутність понять:творчість,пед.Творчість…..

Творчість є цілісний процес реалізації та самореалізації особистості. У процесі творчості реалізуються творчі можливості особистості і здійснюється їх розвиток. Особливості процесу творчості полягають у тому, що його перебіг впливає на результат, який виражається не тіль,

ки предметно, а й у зміні самого суб'єкта творчості.Поняття «педагогічна творчість» в психолого,педагогічній літературі трактується по,різному. Як правило, воно

розглядається: з точки зору творчого процесу педагога як інтегративна якість осо,

бистості вчителя, як критерій якісного становлення особистості вчителя.Педагогічна творчість відображає процес особистісної і професійної реалізації та самореалізації педагога у про,

фесійно,педагогічній діяльності. Сутність, специфіка, ознаки і риси педагогічної творчості, які обумовлюють її особливе і одиничне серед інших видів творчості, виявляються в особистісно орієнтованій розвивальній взаємодії суб'єктів навчально,виховного процесу (педагога і

учня), яка зумовлена специфікою психолого,педагогічних взаємовідносин між ними і спрямована на формування творчої особистості учня і підвищення рівня творчої професійної діяльності педагога.

16.Типологія творчої особистості за в.Андреєвим.

Андреєв подає одну з найкращих і найбільш універсальних класифікацій творчих особистостей.

Теоретик-логік характеризується здатністю до широкого узагальнення, класифікації та систематизації інформації. Люди цього типу чітко планують свою роботу, для них характерна висока обізнаність та інтуїція.

Теоретик-інтуїтивіст — це тип творчої особистості, для якої характерна здатність генерувати нові, оригінальні ідеї, фантазії, творча уява. Творці цього типу — це великі винахідники, автори нових концепцій, шкіл і напрямів. Практик –експериментатор-намагаються свої оригінальні гіпотези перевірити експериментальноювміють працювати з апаратурою,в них великий інтерес до практичних справ.

Організатор володіє високим рівнем здібностей щодо організації колективу для розробки і виконання нових завдань. Під керівництвом таких людей створюються наукові школи і творчі групи.

Ініціатор - це тип творчої особистості, для якої характерні ініціатива і натхнення, особливо на початкових етапах розв'язання нових творчих завдань.

18.Індивідуальна творча концепція педагога:складові.

Особиста творча ідея народжується на основі знання теорії,на основі власної практики,тривалих спостережень,досвіду колег і власного буття. На основі власної пед.ідеї розробляється індивідуальна пед.концепція.Основні складові 1.націленість на формування творчої особистості учня.оптимальний вибір такого змісту,методів,форм,засобів,створення таких умов навчання та виховання за яких творчий потенціал особистості розкривається як омога раніше і буде швидко розвиватися.2.пед.такт-будь-яка не тактовність паралізує всі сфери діяльності,дитина замикається в собі.3.здатність до емпатії-осягнення почуттів інших,здатність певним чином пройнятися цими почуттями.готуючись до уроку вчитель не просто відбирає потрібний матеріал,а ніби стає в позицію дитини,відбирає те що буде їй цікавим і зрозумілим.4 артистизм-це здатність до перевтілення миттєво перебудуватися в нові образи,в нову обстановку(інтонація,міміка,жести,акцент,пози).5.вміння вчителя створити проблемну ситуацію,що спонукає учня перебирати варіанти можливих рішень,конструювати нові шляхи.6.вміння розвивати,стимулювати дитячу уяву.7.обов”язкове заохочення будь-яких продуктів творчості зміст якого полягає у виклику позитивної емоційної реакції,почуття задоволення,гордості,радості,віри у власні сили.8.почуття гумору-гумористична фраза,жест,образ, самі в собі вміщують творчий компонент,тому що мають на увазі пошук і знаходження вдалого порівняння,виникнення асоціацій до подібності.