Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
леся.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

1. Вплив глобалізації на освітній процес в Україні.

Важливим чинником розвитку освітніх систем у окремих країнах та геополітичних регіонах світу у 90-х pp. XX ст. є глобалізація'. Глобалізація означає всі ті процеси, шляхом яких народи світу об'єднуються у єдине світове суспільство, глобальне суспільство". Глобалізація та кардинальні технологічні інновації впливають як на життя окремих людей, так і на життя цілих країн. Глобальна конку­ренція, комунікаційні мережі, швидкі інвестиційні потоки та техноло­гічні інновації принесли успіх окремим підприємствам і разом з тим зростання нерівності, збідніння значній частині суспільства. Поняття глобалізація вживають і для позначення процесів модер­нізації всіх сфер життя людства, що мають позитивні наслідки: еконо­мічний та соціальний прогрес, технологічні новації, більше різноманіт­тя товарів та послуг, величезні інформаційні можливості, зростання якості життя, більша свобода задоволення культурних потреб. Вплив глобалізації на освіту зумовлений, на нашу думку, такими чинниками: перенесення на соціальну сферу в цілому та на освіту зокрема неолібе­ральної ідеології, що є характерною-для глобальної економіки; розвиток НТП та інформаційних технологій, що об'єктивно зумовлю­ють можливість інтеграційних процесів в освітніх системах на регіона­льному та глобальному рівнях; прагнення світового співтовариства до формування в сучасних умовах нових глобальних цінностей — цінностей загальнолюдської культури, серед яких провідними повинні стати не влада сильного і багатого, а гуманізм, толерантність, повага до представників інших культур, націй, рас, релігій, схильність до співпраці з ними, до взаємозбагачення культур; вестернізація (американізація) духовних цінностей, що пов'язана з до­мінуючою позицією західної цивілізації у економічному, науково-технічному та політичному житті людства. Таким чином, глобалізація в освітній сфері (як суто педагогічне явище) може трактуватися, передусім, як інтеграція зусиль педагогів та освітніх діячів різних країн з метою розв'язання провідних протиріч су­часної епохи, координація зусиль з метою оптимізації педагогічного про­цесу в навчальних закладах усіх рівнів та освітніх систем в цілому.

2.Проблеми демократизації освіти.

Поняття «демократична система освіти», означає: рівність усіх членів суспільства перед освітою; відкритість освітньої системи; право батьків і учнів на вибір навчального закладу; організацію навчального процесу, спрямованого на формування творчої особистості. Гарантії права на освіту — одна з головних проб­лем демократизації загальноосвітньої школи. Рівність шансів на здобуття освіти означає можливість громадян не лише навчатися в будь-яких навчальних закладах, а й отримання ними повноцінної освіти. Нині виникла суперечність між відносним демократизмом шкільних систем і соціальними чинниками отримання осві­ти. У контексті сучасного світу реалізація права на освіту залишається гострою проблемою через соціальну нерівність учнів. Проблема відвідуваності — істотна складова демокра­тизму шкільної освіти. Важливим показником обов'язкового навчання є відвідуваність:

у тих країнах, населення яких проживає в несприятливих економічних умовах, відвідуваність занять досить низька; у країнах зі стабільною економікою рівень відвідуваності порівняно високий.