Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
леся.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
461.31 Кб
Скачать

23.Символіка укр.Народу як засіб….

Народні символи України-це святині укр.народу.В укр.графіці викор.символи й образи з пісенної народної творчості з легенд,які викор.в обрядах і звичаях,їх вишивають на сорочках,рушниках,малюють на писанках,відтворюють у розписі посуду.Наш народ виробив багатющу символіку, яка виникала та усталювалася протягом століть і стосується істотних сторін, доленосних подій із життя української нації, держави, духовності. Символіка містить у собі важливий філософський, політичний, ідейно-моральний та естетичний зміст і спрямованість. Українська національна символіка виконує історично важливі функції консолідації нації в єдину етнографічну, культурно-історичну спільноту, об'єднання споконвічних українських земель в єдину суверенну державу. Національні символи України — герб (тризуб), прапор (жовто блакитний), гімн «Ще не вмерла Україна», в історичній пам'яті народу символізують державну, політичну, економічну і національну незалежність України. Палкий український патріотизм, високу громадянськість, глибокий гуманізм виховують в молоді символи — герби історичних, природогеографічних зон України (Волині, Галичини, Поділля, Слобідщини та ін.). Завдяки етнічним символам (берегиня, обереги пам'яті, калина, верба тощо) в свідомості кожного українця виникають дорогі серцю образи дитинства, рідного краю, батьківської хати, родинного вогнища. Народна символіка має велике значення в етнізації дітей, формуванні в них історичної пам'яті, свідомості.

24.Народне мистецтво,його значення в процесі навч.Та вих.Дітей.

Розвиток гармонійної самодостатньої творчої особистості складно уявити без участі мистецтва. При цьому роль декоративно-прикладного народної творчості переоцінити неможливо. Воно не тільки робить благотворний вплив на особистість дитини, розкриває його творчий потенціал, розвиває його інтелект, але й розповідає про історію народу і його традиціях. Народне мистецтво зародилося і розвивалося в давні часи. Завдяки народному мистецтву, побут, обряди та традиції наших предків збереглися і дійшли до нас через століття, незважаючи на історичні потрясіння. Залучення до народного мистецтва на все життя залишає відбиток прекрасного в душі людини, вчить бачити красу в оточуючих предметах і явищах. Народне мистецтво є втіленим поданням народу про красу і добро, про багатство рідної землі. Народне мистецтво допомагає оволодіти різними техніками шиття і вишивки, розпису, ліплення, плетіння, різьблення по дереву і так далі. Крім того, діти дізнаються про властивості різних матеріалів та правилах роботи з ними, про методи заготівлі, зберігання та обробки природного матеріалу (який є основою для народних ремесел). Крім того, юні майстри знайомляться з образотворчими традиціями різних регіонів.

25.Народні ремесла та промисли,їх роль у трудовому……

Роль народного мистецтва та традиційних народних промислів у вихованні дітей величезна. Саме традиційні ремесла, до яких долучається підростаюче покоління, розповідають про життя наших предків, про їх вдачі і звичаї, не дають народу забути свою історію. Актуальна задача патріотичного виховання багато в чому реалізується через залучення дошкільнят і школярів до традиційного мистецтва. В Україні існує величезна різноманітність народних промислів, причому в кожній області існують і передаються з покоління в покоління свої традиції образотворчого мистецтва і прикладних ремесел. Розпис по дереву і глині, плетіння з кори, берести, бісеру, а також мереживо, вишивка, традиційна іграшка - це лише неповний перелік укр. народних ремесел, які можна взяти на озброєння педагогу. Заняття традиційними промислами розвиває у дітей спостережливість, образне й просторове мислення, сприяє формуванню естетичного сприйняття, розвиває навички малювання, ліплення, вирізання, плетіння. Оскільки більшість народних ремесел припускають копітка праця, виготовлення традиційних предметів сприяє розвитку дрібної моторики, а отже, і когнітивних здібностей. В результаті заняття народними ремеслами сприяє загальному підвищенню успішності в школі і допомагає досягти успіху в дорослому житті.Діти вчаться працювати з деревом, глиною, тканиною, фарбами. Народне мистецтво допомагає оволодіти різними техніками шиття і вишивки, розпису, ліплення, плетіння, різьблення по дереву і так далі. Крім того, діти дізнаються про властивості різних матеріалів та правилах роботи з ними, про методи заготівлі, зберігання та обробки природного матеріалу (який є основою для народних ремесел). Крім того, юні майстри знайомляться з образотворчими традиціями різних регіонів.