Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забов запод шкоди_лекц_Харит_2004-2005.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

6. Підстави звільнення від обов’язку відшкодування шкоди

1. Однією із універсальних підстав звільнення заподіювача шкоди від обов’язку відшкодування шкоди є непереборна сила, тобто надзвичайна і невідворотна зовнішня подія, яку заподіювач шкоди не міг відвернути, незважаючи на максимальні обережність і передбачливість, виявлені ним.

До непереборної сили відносять явища природного та соціального характеру (землетруси, повені, епідемії, епізоотії, військові дії, страйки тощо).

Однак, слід враховувати, що непереборна сила належить до категорії відносних понять, оскільки те, що невідворотне при одному рівні розвитку науки і техніки повністю відворотне за інших умов. Тому суд, визначаючи можливість віднесення явища до непереборної сили має з’ясувати усі конкретні обставини завдання шкоди в даному випадку, зокрема, місце, час події і таке інше.

За загальним правилом непереборна сила повністю звільняє від відповідальності заподіювача шкоди.

Проте, ч. 3 ст. 1166 ЦК України передбачає, що шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи внаслідок непереборної сили підлягає відшкодуванню у випадках, встановлених законом. Наприклад, авіаційні підприємства відповідають за випадкове завдання шкоди членам екіпажу, в тому числі за шкоду, що виникла внаслідок непереборної сили (ст. 29 Повітряного кодексу України).

2. Шкода, завдана правомірними діями, як правило, не підлягає відшкодуванню.

Так, у відшкодуванні завданої шкоди потерпілому може бути відмовлено у разі її завдання:

1) при проханні чи за згодою потерпілого, крім випадків завдання шкоди його життю та здоров’ю (наприклад, у кожному разі неправомірним є позбавлення хворого життя на його прохання – евтаназія).

Від такого прохання (згоди) необхідно відрізняти випадки завдання шкоди внаслідок прийняття на себе ризику, тобто, згоди потерпілого на вчинення дій, в результаті яких йому може бути завдана шкода. (Наприклад, таким випадком завдання шкоди внаслідок згоди на вчинення ризикованих дій є домовленість про виконання працівником небезпечних робіт на підставі трудового договору). Проте, якщо шкоди буде завдано внаслідок порушення власником (адміністрацією) правил безпеки виробництва, то відповідальність настає на загальних підставах.

Аналогічний характер має й згода хворого та його родичів на проведення операції або застосування нових методів лікування, які не виключають можливості настання несприятливих наслідків.

2) у разі здійснення особою права на самозахист (необхідну оборону), якщо не були перевищені межі, встановлені законом (ст. 1169 ЦК України).

Разом із тим, в ч. 4 ст. 1166 ЦК України передбачається можливість відшкодування шкоди, завданої правомірними діями, у випадках встановлених Цивільним кодексом та іншими законами. Наприклад, у разі завдання шкоди при виконанні обов`язків і здійсненні прав (прийняття закону, що припиняє право власності на певне майно (ст. 1170 ЦК); виконання наказу; у разі крайньої необхідності ( ст. 1171 ЦК).

Лекція 3. ПІДСТАВИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЗАВДАННЯ МОРАЛЬНУ ШКОДУ