Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забов запод шкоди_лекц_Харит_2004-2005.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

6. Порядок відшкодування шкоди

Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю потерпілого, за загальним правилом, здійснюється щомісячними платежами.

Встановлюючи таке правило, законодавці виходили з того, що особа, яка повинна відшкодовувати дану шкоду отримує свій заробіток (доходи) переважно в помісячному режимі.

За наявності обставин, які мають істотне значення, та з урахуванням матеріального становища фізичної особи, яка завдала шкоди, сума відшкодування може бути виплачена одноразово, але не більш як за три роки наперед. Для здійснення відшкодування одноразово необхідна наявність наступних умов:

1) таке рішення прийняте судом;

2) існують обставини, які мають істотне значення;

3) матеріальне становище фізичної особи, яка завдала шкоди, припускає можливість виплати такого відшкодування. (при цьому враховується матеріальне становище як фізичної, так і юридичної особи).

Суд може врахувати, також, зацікавленість відповідача у виплаті грошової суми одноразово та з’ясувати намір відповідача відносно перспективи одержання разового відшкодування.

Хоча в законі йдеться про одноразове відшкодування завданої шкоди за рахунок майбутніх платежів, однак, це не означає, що потерпілий втрачає право на відшкодування в майбутньому щомісячних платежів, якщо за висновком МСЕК він буде мати на них право.

Тому в своєму рішенні суд визначає суму відшкодування одноразово, але не більш як за три роки наперед. Таким чином, має місце зарахування сплачених за три роки сум за рахунок щомісячних платежів.

Якщо ж за висновком МСЕК втрата працездатності визначена на один рік, то при стягненні одноразово суми за рік право на щомісячні платежі припиняється. Воно може бути встановлено судом тільки за новим висновком МСЕК на майбутній період.

Моральна шкода, яка завдана каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, також може відшкодовуватися одноразово або шляхом здійснення щомісячних платежів (ч.1 ст.1168 ЦК України).

В окремих випадках, до яких відноситься стягнення додаткових витрат, викликаних необхідністю посиленого харчування, санаторно–курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо, то таке відшкодування може бути здійснене наперед у межах строків, встановлених на основі висновку відповідної лікарської експертизи, а також у разі необхідності попередньої оплати послуг і майна (придбання путівки, оплата проїзду, оплата спеціальних транспортних засобів тощо).

Особливий порядок відшкодування передбачений Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності”. Такі виплати гарантують усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання як у вигляді одноразової допомоги, так і сплаті щомісяця грошових сум.

Специфіку має також порядок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю за яке зобов'язаним суб'єктом є юридична особа, яка припиняє свою діяльність.

В цьому випадку слід розрізняти дві обставини:

1) коли припинення юридичної особи відбувається шляхом реорганізації;

2) коли припинення юридичної особи відбувається шляхом ліквідації. У випадку припинення юридичної особи, зобов'язаної відшкодувати шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю шляхом реорганізації – виплата щомісячних платежів покладається на її правонаступників, які стають зобов'язаними суб'єктами за всіма видами вимог, в тому числі і по вимогам про збільшення розміру відшкодування шкоди.

Слід враховувати наступне:

1) при злитті та приєднанні обов’язки по відшкодуванню шкоди однієї юридичної особи (яка завдала шкоди) переходять до створеної відповідно до передавального акту (ч.2 ст.107 ЦК України);

2) при поділі юридичної особи, відповідальної за завдану шкоду, обов’язок по її відшкодуванню переходить відповідно до розподільчого балансу (ч.2 ст.107 ЦК України);

3) при виділі юридичної особи переходить обов’язок відшкодувати завдану шкоду до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб за розподільчим балансом (ст.108 ЦК України);

4) при перетворенні юридичної особи однієї організаційно-правової форми в юридичну особу іншої форми не відбувається взагалі її припинення.

Однак, якщо обов’язок по відшкодуванню завданої шкоди перейшов до декількох юридичних осіб, то вони несуть солідарну відповідальність (ст.544 ЦК України).

У разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, які мають право на отримання такого відшкодування внаслідок смерті годувальника, мають бути капіталізовані (тобто узагальнені в єдину суму за весь прогнозований строк виплат) для виплати їх потерпілому або зазначеним особам. Це правило, також, закріплено в п.1 ч.1 ст.112 ЦК України. Так, у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів у першу чергу задовольняються щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Гарантією захисту інтересів потерпілого є право потерпілого звернутися з позовом до суду, у разі відсутності у юридичної особи, що ліквідується, коштів для капіталізації платежів, які підлягають сплаті, з вимогою зобов’язати ліквідаційну комісію забезпечити капіталізацію необхідних коштів для відшкодування завданої шкоди.