Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забов запод шкоди_лекц_Харит_2004-2005.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

5. Відшкодування шкоди, завданої недієздатною фізичною особою

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством за наявності підстав, що встановлені в цивільному законодавстві (ст. 39 ЦК України). Оскільки такими підставами є психічний розлад, внаслідок чого фізична особа нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, то у неї відсутні такі психічні якості як воля і вина.

Оскільки фізична особа, яка визнана недієздатною, втрачає деліктоздатність, шкода, завдана такою особою, відшкодовується опікуном або закладом, який зобов'язаний здійснювати нагляд за нею, якщо він не доведе, що шкода була завдана не з його вини.

Оскільки опікун або закладом, який зобов'язаний здійснювати нагляд за недієздатним, фактично відповідають за шкоду завдану внаслідок неналежного виконання покладених на них обов’язків (щодо здійснення нагляду за недієздатним), то у випадку відшкодування ними шкоди, завданої недієздатним, вони не мають права на регресну вимогу до безпосереднього заподіювача шкоди.

Обов'язок зазначених осіб відшкодувати шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, не припиняється в разі поновлення цивільної дієздатності останньої.

Особливий випадок складає ситуація, коли опікун недієздатної особи, яка завдала шкоди, помер або у нього відсутнє майно, достатнє для відшкодування шкоди, а сама недієздатна особа має таке майно.

У цьому разі суд за заявою потерпілого або опікуна може постановити рішення про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю потерпілого, частково або в повному обсязі за рахунок майна цієї недієздатної особи.

Це можливо за наявності наступних умов:

1) смерть опікуна або відсутність у нього майна, достатнього для відшкодування шкоди;

2) наявність такого майна у недієздатної особи;

3) шкода, завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю потерпілого.

6. Відшкодування шкоди, завданої фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена

Обмеження дієздатності фізичної особи має місце у випадках, передбачених ст. 36 ЦК України в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством. При цьому обмежені в цивільній дієздатності можуть бути як повнолітні, так і неповнолітні особи у віці від 14 до 18 років, якщо вони працюють і зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами (ст. 36 ЦК України).

Оскільки метою обмеження дієздатності є охорона законних прав та інтересів осіб, то обмеження дієздатності фізичної особи торкається лише її правочиноздатності, але не впливає на деліктоздатність останньої.

З врахуванням цих обставин ст. 1185 ЦК України стосовно відшкодування шкоди, завданою фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, фактично повторює загальну норму ст. 37 ЦК України, згідно якої особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за шкоду, завдану іншій особі.

У разі завдання шкоди фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, суд не враховує чи шкоду завдано у стані алкогольного сп’яніння, чи ні: у будь-якому випадку мають місце наслідки передбачені ст. 1185 ЦК України.

Якщо особа, цивільна дієздатність якої обмежена, завдала шкоди спільно з іншими особами (дієздатними), то вони спільно несуть перед потерпілим солідарну відповідальність за правилами ст. 1190 ЦК України.