Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Забов запод шкоди_лекц_Харит_2004-2005.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

3. Протиправна поведінка, якою завдано шкоду

Частина 1 ст. 1166 ЦК України містить пряму вказівку на протиправність поведінки заподіювача шкоди як обов’язкову підставу деліктної відповідальності.

Деліктні зобов’язання ґрунтуються на принципі генерального делікту, згідно якого кожному забороняється завдавати шкоду майну чи особі. Отже, будь-яке завдання шкоди іншій особі вважається протиправним, якщо особа не уповноважена на це. Наприклад, завдання шкоди особою у разі здійснення нею права на самозахист (ст. 1169 ЦК України).

При цьому слід враховувати, що для права мають значення лише ті людські дії чи бездіяльність, що, виражаючи волю людини, втілюються в його вчинках.

Вольова дія (чи бездіяльність) людини завжди припускає наявність конкретної мети в його свідомості, що і визначає спрямованість його волі, що виражається в тому чи іншому вчинку.

Отже, дія в самому загальному значенні цього терміна являє собою волю і свідомість людини, що об’єктивовані ззовні, тобто цілеспрямований і вольовий рух, чи, навпаки, цілеспрямоване і вольове стримування від певного руху. Внутрішній світ людини, що не знайшов вираження в будь-яких протиправних діяннях, не може бути об'єктом правового впливу. Свого часу, характеризуючи співвідношення дій та внутрішніх намірів та визначаючи значення цього співвідношення для застосування правових норм, К. Маркс вивів вдалу формулу, котра зберігає своє значення до сьогоднішнього дня. З цього приводу він писав : “Крім своїх дій я зовсім не існую для закону, зовсім не є його об'єктом. Лише остільки, оскільки я виявляю себе, оскільки я вступаю в область дійсності, я вступаю в сферу, підвладну законодавцю”.1

Для притягнення особи до відповідальності необхідно, щоб його дія була протиправна.

Протиправність звичайно визначається як протиріччя поводження вимогам норми права з одночасним порушенням суб'єктивного права іншої особи.2

Протиправність є юридичним вираженням шкідливості дії (бездіяльності) правопорушника.3 Ці дії шкідливі (суспільно небезпечні) тому, що зазіхають на визначений інтерес і протиправні тому, що порушують правову охорону цього інтересу.

Відшкодуванню підлягає не лише шкода, заподіяна неправомірними діями, тобто активною поведінкою осіб, але й бездіяльністю. Наприклад, невиконання органами виконавчої влади у встановлені терміни і у належному порядку обов’язків, що на них покладені, невиконання дій, які вони у відповідності з законом або іншим нормативним актом зобов’язані були здійснити.

Якогось переліку незаконних дій (або бездіяльності) державних органів та їх посадових осіб, котрі можуть породжувати обов’язок держави відшкодувати шкоду, заподіяну громадянину, вітчизняне законодавство не містить. Однак у деяких країнах у законодавстві існують норми, що спеціально вирішують ці питання. Так, у Республіці Молдова Законом від 25.02.1998 р. встановлено вичерпний перелік протиправних дій правоохоронних органів держави, за які настає цивільно-правова відповідальність держави1). В силу цього будь-які дії (бездіяльність) за умови їх вчинення відповідною посадовою особою (органом) при виконанні службових обов’язків (реалізації органом своєї компетенції) можуть бути підставою майнової відповідальності держави2.