Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gos-2_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
730.62 Кб
Скачать

52. Інноваційна діяльність у сфері інформатизації державного управління

Інформаційно-комунікаційні технології, проникаючи у сферу державного управління, трансформують її, обумовлюють урізноманітнення зв’язків між державою і суспільством, наслідком чого стає прозорість і відкритість державного управління. На сучасному етапі розвитку сталість державного управління характеризується необхідністю:відкритості інформаційної сфери;розв’язання проблем, пов’язаних із розвитком інформаційної сфери суспільства;використання інформаційних технологій для підтримки державного управління, доведення до громадян суспільно-значущих рішень органів влади, дослідження суспільної думки. Особливістю державного управління в нинішніх умовах є необхідність комплексного застосування сучасних форм і методів інформаційно-документаційного забезпечення діяльності органів державного управління (законодавчих, виконавчих, судових). Передусім, це застосування новітніх інформаційних технологій для підтримки прийняття рішень з метою забезпечення ефективного функціонування керованої соціальної системи.

Інноваційна діяльність – це діяльність, спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок, випуск на ринок нових товарів і послуг.

Інноваційний менеджмент являє собою самостійну галузь управлінської науки та професіональної діяльності, яка спрямована на формування й забезпечення умов інноваційного розвитку будь-якої організації. Функціональний інноваційний менеджмент націлений, головним чином, на ефективне управління процесом розроблення, упровадження, виробництва та комерціалізації інновації, при цьому важливим моментом є синхронізація функціональних підсистем, удосконалення координуючих дій операційної системи виробництва, управління персоналом і здійснення контролю за інноваційним процесом.

РR-технології за своєю природою покликані цілеспрямовано формувати бажану громадську думку, вони є спеціальною системою управління інформацією, передбачають вивчення та аналіз настроїв громадськості та забезпечення реалізації політичних завдань на основі чесного і поважного ставлення до виборця.

РR, як функції управління, що передбачає вивчення та аналіз настроїв громадськості, гармонізацію політики організації або особи із суспільними інтересами, сприяє реалізації програми дій, спрямованих на досягнення громадського розуміння та схвалення. Розвитку РR-діяльності сприяє демократичний характер політичної системи, оскільки тільки у ній з’являється реальна можливість вибору. В умовах формування політичної системи народовладдя велика увага приділяється демократичним процедурам громадянського волевиявлення, сучасна демократія нездійсненна без виборчого процесу. Демократизація суспільства і формування інституту виборів покликані сприяти формуванню в країні повноцінного політичного ринку. Поява традицій конкурентності на ідеологічному полі в сучасній Україні висуває принципово нові вимоги до передвиборної стратегії політичних акторів, що виборюють владу.

Маркетингові дослідження включають комплексне дослідження кон’юнктури ринку, вимог споживачів, конкурентів, попиту: експертне консультування(самостійне проведення консультантами діагностики, розробка рішень і рекомендацій); процес не консультування(активна взаємодія консультантів з клієнтом); навчальне консультування(активна співпраця з клієнтом з метою підготовки умов для виникнення ідей, розробки рішень).

Інформаційний менеджмент в огранах державного управління включає інформаційне забезпечення та управління інформаційними ресурсами.

За умов глобалізації інформаційних процесів, формування світового інформаційного простору, швидкого зростання світового ринку інформації, розвитку інформаційних технологій, засобів обробки інформації та інформаційних послуг, створюються передумови для серйозного впливу цих процесів не тільки на суспільне життя і державне будівництво, а й на національні правові системи. В Україні потрібно створити систему інформаційного забезпечення органів державного управління саме як взаємозв'язана та відповідним чином сукупність організаційних, правових, інформаційних, методичних, програмно-технічних та технологічних компонентів, що забезпечують необхідний рівень якості управлінських рішень, що приймаються за рахунок раціонального використання інформаційних ресурсів та інформаційних технологій.

Призначення системи інформаційного забезпечення полягає в наданні її користувачам даних, що забезпечують прийняття обґрунтованих і ефективних рішень відповідними органами державної влади й управління в межах її компетенції, а також підготовку рішень вищих інстанцій з дотриманням вимог і принципів перевірених світовим та вітчизняним досвідом інформатизації.

Консалтинг – це професійна допомога з боку фахівців з управління господарством керівникам і управлінському персоналу різних організацій (клієнту) в аналізі і рішенні проблем їхнього функціонування і розвитку, здійснювана у формі рад, рекомендацій і спільно вироблюваних із клієнтом рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]