Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
evolyutsiya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
100.39 Кб
Скачать

Поняття про еволюцію

Вперше термін «еволюція» використав швей­царський натураліст Шарль Бонне у 1762 р. Зараз під еволюцією розуміють незворотний процес зміни будь-якої системи, що відбувається в часі і в результаті виникає щось нове, різнорідне, на вищому ступені розвитку.

Еволюційна гіпотеза Ж.-Б. Ламарка

У додарвініський період (до 1859 p.) у природознавстві панували метафізичні погляди па природу, котрі розглядали явища і тіла природи як раз і назавжди дані, незмінні, ізольовані і не зв'язані між собою. Вони були дуже близькі до креаціо­нізму які вважають різноманітність органічного світу результатом діяння Бога. Креаціоністи (К. Лігшей, Ж. Кюв'е) доводили, що види живої природи реальні і не­змінні з часів своєї появи, при цьому К. Лінней стверджував, що видів існує стільки, скільки їх було під час «творення світу».

До кінця XIII ст. в біології накопичився величезний описовий матеріал, який засвідчував, що:

-ззовні навіть дуже далекі види за внутрішньою будовою мають певні риси подібності;

-сучасні види відрізняються від тих, які давно існували на Землі;

-зовнішній вигляд, будова і продуктивність сільськогосподарських рослин і тварин можуть істотно змінюватися зі зміною умов.

Сумніви щодо незмінності видів призвели до виникнення трансформізму — системи поглядів про змінність і перетворення форм рослин і тварин під впливом природних причин. І хоча трансформізм, найяскравішими представниками якого в біології були Ж. Бюффон, Е. Ж. Сент-Ілер, Еразм Дарвін, К. Ф. Рульє, був далеким від розуміння розвитку природи як історичного процесу, він сприяв зародженню еволюційної ідеї. Ідеї трансформізму знайшли подальший розвиток у працях видатного французького біолога Жана Батиста Ламарка (1744—1829) — творця першого еволюційного вчення. Свої погляди на історичний розвиток органічного світу він виклав у книзі «Філософія зоології» (1809).

Ж.-Б. Ламарк створив природну систему тварин, котра базувалася на принципі спорідненості організмів. Класифікуючи тварин, Ж.-Б. Ламарк дійшов висновку, що види не залишаються постійними, вони повільно і постійно змінюються. Всіх відомих на той час тварин за рівнем їх організації Ж.-Б. Ламарк розділив на 14 класів. В його системі, на відміну від системи Лінея тварини розміщені у висхідному порядку -від інфузорій і поліпів до ссавців і птахів.Він вважав ,що класифікація має відображати порядок самої природи,тобто розвиток.

Усі 14 класів тварин Ж.-Б. Ламарк зділив на 6 градацій, або послідовних ступенів ускладнення їх організації.

Ж -Б. Ламарк вважав, що ускладнення тваринного світу відзначається немовби драбинчастим характером і тому назвав його градацією. У факті градації вчений передбачав віддзеркалення історичного розвитку органічного світу. Ж.-Б. Ламарк вперше в іСТорії біології сформулював положення про еволюційний розвиток живої природи: життя виникає шляхом самозародження найпростіших живих тіл з речон неживої природи. Подальший розвиток здійснюється шляхом прогресивного ускладнення організмів, тобто шляхом еволюції.

Головним фактором мінливості організмів Ж.-Б. Ламарк вважав вплив навко-шнього середовища: змінюються умови (клімат, їжа) та, як наслідок, з покоління покоління змінюються й види. У організмів, позбавлених центральної нервової системи (рослини, нижчі тварини), ці зміни виникають прямим шляхом. У тварин, мають центральну нервову систему, вплив середовища на організм, за Ж.-Б. Ламарком, здійснюється опосередковано: зміна умов життя змінює потреби тварини, і, своєю чергою, змінює його звички, поведінку. Внаслідок цього одні органи більше і частіше використовуються (вправляються), а інші — менше і рідше (не вправються). Завдяки вправлянню органи розвиваються (довга шия і передні ноги у графа, широкі плавальні перетинки між пальцями у водоплавних птахів, довгі язики у мурахоїда і дятла тощо), а ті, що не вправляються, стають недорозвиненими очі у крота, крила у страуса та ін.). Цей механізм зміни органів Ж.-Б. Ламарк звав законом вправляння і невправляння органів. З погляду Ж.-Б. Ламарка, довгі шия і ноги у жирафа — результат того, що багато поколінь його коротконогих і короткошиїх предків харчувалися листям дерев, за яким вони намагалися підтяг­тися якомога вище. Таким чином, зміни органів, що виникають як прямим, так і прямим шляхом, стають, за Ж.-Б. Ламарком, відразу корисними, адаптивними. :що зміни організмів, спричинені прямою або непрямою дією умов середовища, повторюються в ряду поколінь, то вони успадковуються і стають ознаками нових видів.

Таким чином, одним з факторів еволюції, за Ж.-Б. Ламарком, є успадкування ознак, які виникли під впливом умов навколишнього середовища. Іншим фактором еволюції Ж.-Б. Ламарк вважав внутрішнє прагнення організмів прогресу, яке не залежить від умов довкілля. За його уявленнями, всі тварини, починаючи з інфузорій, що самозародилися, постійно прагнуть до ускладнення своєї організації в довгому ряду поколінь, що зрештою призводить до перетворення них форм живих істот в інші (наприклад, інфузорії поступово перетворюються в поліпи, поліпи — в променистих і т. д.).

У тлумаченні Ж.-Б. Ламарка причин зміни видів у природі є серйозні недоліки. Так, впливом тренування органів не можна пояснити зміни таких ознак, як довжина волосяного покриву, густина шерсті, жирність молока, і забарвлення покривів тварин та інші, які не можуть тренуватися. Крім того, як тепер відомо, не всі зміни, що виникають в організмів під впливом довкілля, є спадковими.

Ч. Дарвін та основні положення еволюційної гіпотези

Чарльз Дарвін (1809—1882) відомий англійський природодослідник. Його теорія є цілісним вченням про історичний розвиток органічного світу, охоплює ши­роке коло проблем, найважливішими з яких є докази еволюції, виявлення рушійних сил еволюції, визначення шляхів і закономірностей еволюційного процесу тощо. Основні положення свого вчення він висловив у працях «Про походження видів шляхом природного добору, або збереження порід, що опинилися у сприятливих умовах» (1859), «Зміни свійських тварин і культурних рослин» (1868), «Походжен­ня людини і статевий добір» (1871).

Сутність еволюційного вчення Ч. Дарвіна полягає у таких основних поло­женнях:

-Всі види живих істот, що населяють Землю, ніколи не були кимось створені.

-Органічні форми, які виникли природним шляхом, повільно і поступово пе­ретворювалися і удосконалювалися відповідно до навколишніх умов.

-В основі перетворення видів у природі лежать такі властивості організмів, як мінливість і спадковість, а також постійно діючий природний добір.

-Природний добір здійснюється через складну взаємодію організмів один з одним і з факторами неживої природи; ці взаємозв'язки Ч. Дарвін назвав боротьбою за існування.

-Результатом еволюції є пристосованість організмів до умов існування і різ­номанітність видів у природі.

В еволюційній гіпотезі Ч. Дарвіна передумовою еволюції є спадкова мін­ливість, а її рушійними силами — боротьба за існування і природний добір.

При створенні еволюційної теорії Ч. Дарвін багато разів звертався до резуль­татів селекційної практики. Він намагався з'ясувати походження порід свійських тварин і сортів рослин, розкрити причини різноманітності порід і сортів та з'ясу­вати методи, за допомогою яких вони були одержані. Ч. Дарвін виходив з того, що культурні рослини і свійські тварини за рядом ознак схожі з певними дикими видами, що неможливо пояснити з позиції теорії творення. Звідси витікала гіпотеза, за якою культурні форми походять від диких видів. З іншого боку, введені в куль­туру рослини і приручені тварини не залишилися незмінними: людина, не тільки відбирала з дикої флори і фауни види, що цікавлять її, але й істотно змінила їх в потрібному напрямі, створивши при цьому з небагатьох диких видів велику кількість сортів рослин і порід тварин.

Ч. Дарвін показав, що основою різноманітності сортів і порід є мінливість. Мінливість — процес виникнення відмінностей у нащадків порівняно з предками, які обумовлюють різноманітність особин у межах сорту, породи. Ч. Дарвін вважав, що причинами мінливості є дія на організми факторів навколишнього середовища (пряма або непряма), а також природа самих організмів (оскільки кожен з них специфічно реагує на дію довкілля). Ч. Дарвін виділяв три форми мінливості: визначену, невизначену і корелятивну.

Визначена, або групова, мінливість виникає під впливом певного чинника сере­довища, що діє однаково на всі особини сорту або породи і який змінюється у

одному напрямі. Прикладами можуть бути збільшення маси тіла в усіх особин виду при доброму годуванні, зміна волосяного покриву під впливом клімату і т. д. мінливість є масовою, захоплює все покоління і виражається в усіх особин схожим чином. Вона неспадкова, тобто у нащадків зміненої групи при дії на них інших умов середовища набуті батьками ознаки не проявляються.

Невизначена, або індивідуальна, мінливість виявляється специфічно у кожної особини, тобто вона одинична, індивідуальна за своїм характером. При невизна­ній мінливості з'являються різноманітні відмінності в особин одного й того ж сорту ,породи, якими за схожих умовах одна особина відрізняється від інших.

Ця форма мінливості невизначена, тобто особина в одних з тих самих умовах може змінюватися у різних напрямах. Наприклад, поява в одного сорту рослин особин забарвленням квіток, різною інтенсивністю забарвлення пелюсток і т. п. причини такого явища Дарвін не знав. Невизначена мінливість має спадковий характер, тобто стійко передається потомству. В цьому полягає її важливе значення для еволюції.

При корелятивній, або співвідносній, мінливості зміна в одному певному органі є причиною змін в інших органах. Наприклад, у собак з погано розвиненим шерстяним покривом звичайно недорозвинені зуби, голуби з опереними ногами мають перетинки між пальцями, у голубів з довгим дзьобом звичайно довгі ноги, білі коти-сіамці з блакитними очима звичайно глухі в т. д.

Визначивши форму мінливості, Ч. Дарвін доходить висновку, що для ево-юційного процесу важливі лише успадковані зміни, оскільки тільки вони можуть нагромаджуватися з покоління в покоління. За Ч. Дарвіном, основні фактори еволюції культурних форм - це спадкова мінливість і добір, який здійснює людина такий добір Ч. Дарвін назвав штучним).

Які ж рушійні сили еволюції видів у природі? Пояснення історичної змінності видів Ч. Дарвін вважав можливим тільки через розкриття причин пристосовності до визначених умов. Він дійшов висновку, що пристосованість природних видів, як культурних форм, — результат добору, який здійснюється не людиною, а умовами :середовища.

Однією з найголовніших умов природного добору Ч. Дарвін вважав перенаселення особин видів, що виникає як наслідок геометричної прогресії розмноження. Ч. Дарвін звернув увагу на те, що особини видів, які дають навіть відносно невелике потомство, зрештою розмножуються досить інтенсивно. Однак плодючість орга­нізмів у цілому дуже велика, але реально в природі ніколи не спостерігається така кількість особин будь-якого виду, на яку можна б було очікувати. Значна частина потомства з різних причин гине. Ч. Дарвін робить висновок, що перенаселення є основною (хоча і не єдиною) причиною виникнення між організмами боротьби за існування. В поняття «боротьба за існування» він вкладав широке метафоричне значення. Організмам доводиться боротися як між собою, так і з фізико-хімічними умовами середовища. Це можуть бути безпосередні зіткнення між організмами або, частіше, непрямі конфлікти. Конкуруючі організми можуть навіть безпосередньо не контактувати один з одним, але знаходитися в стані запеклої боротьби. До чинни­ків, що обмежують чисельність видів (і викликають боротьбу за існування), Ч. Дар­він відносив кількість їжі, наявність хижаків, різні захворювання і несприятливі кліматичні умови. Ці чинники можуть впливати на чисельність видів безпосередньо і опосередковано, через ланцюг складних взаємостосунків. Дуже велику роль в обмеженні чисельності видів відіграють взаємні протиріччя між організмами. Суперечності між організмами набувають особливої гостроти, якщо вони мають потребу у подібних ресурсах й близьку організацію. Тому боротьба за існування між видами одного роду (міжвидова) запекліша, ніж між видами різних родів. Ще більш гострими і напруженими є суперечності між особинами одного і того ж виду -внутрішньовидова боротьба. Природним результатом суперечностей між організ­мами і довкіллям є винищування (елімінація) частини особин видів. Боротьба за існування, таким чином, і є елімінуючим чинником. Якщо частина особин кожного виду гине у боротьбі за існування, то інші виявляються здатними подолати неспри­ятливі умови. Виникає питання: чому ж одні особини гинуть, а інші виживають?

У кожному окремому випадку причини різні. Але це явище підкоряється за­гальним закономірностям: в результаті мінливості особин виникає неоднорідність, наслідком якої є нерівноцінність особин по відношенню до середовища, тобто їх біологічна різноякісність. Таким чином, одні особини з групи більше відповідають середовищу порівняно з іншими, що забезпечує їм успіх в боротьбі за існування. В результаті цього особини, найбільш пристосовані до конкретних умов середо­вища, виживають, гинуть менш пристосовані.

Виживання більш пристосованих і загибель менш пристосованих Ч. Дарвін на­зивав природним добором. При цьому слід розуміти, що ми маємо лише природний наслідок загибелі менш пристосованих. Природний добір реалізується через дію природних чинників середовища (температури, вологості, світла, паразитів, кон­курентів, труднощів добування їжі і т. п.). Природний добір діє через збереження і накопичення дрібних спадкових змін. Наприклад, навіть незначне подовження хоботка у бджоли удосконалює її здатність до здобування нектару з квіток, недоступних для інших бджіл. Бджоли з подовженим хоботком матимуть перевагу перед тими, у яких спадково зберігається нормальна довжина хоботка.

Добір відбувається протягом безкінечного ряду поколінь, в кожному з яких зберігаються кращі форми, які в найбільшій мірі відповідають певним умовам.

Основними результатами еволюції організмів, за Ч. Дарвіном, є:

-вдосконалення пристосування природних форм до умов навколишнього середовища. Водночас Ч. Дарвін відзначав, що пристосованість організмів до середовища існування (їх доцільність), разом з досконалістю, має від­носний характер. Будь-яке пристосування корисне тільки для тих умов, в яких воно історично виникло. При різкій зміні умов середовища колись ко­рисні ознаки можуть виявитися не просто непотрібними, але й шкідли­вими;

-підвищення рівня організації;

-збільшення різноманітності видів живих організмів, тобто систематичне диференціювання видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]