Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
evolyutsiya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
100.39 Кб
Скачать

Шляхи досягнення біологічного прогресу

Біологічний прогрес досягається різними шляхами. О. М. Северцев назвав їх го­ловними напрямами еволюційного процесу. Зараз виділяють такі шляхи біоло­гічного прогресу: арогенез, алогенез і катагенез.

Арогенез (морфофізіологічний прогрес) — шлях еволюційних перетворень, що супроводжуються виникненням значних морфофізіологічних змін, завдяки яким формуються широкі адаптації (пристосування). Значні морфофізіологічні зміни називаються ароморфозами. Ароморфози, за О. М. Северцевим, - це такі зміни будови і функцій органів, які мають загальне значення для організму в цілому і піднімають енергію його життєдіяльності на новий якісний рівень. Вони характе­ризуються підвищенням організації, розвитком універсальних пристосувань, роз-селенням, середовища існування.

Ароморфози є окремими конкурентоздатними морфофізіологічними змінами, визначають арогенез тієї або іншої групи. Типовими ароморфозами у безхребетних є: статеве диференціювання, поява білатеральної організації, виникнення кейної системи дихання, концентрація центральної нервової системи, перехід до гневого дихання; у ссавців — розділення серця на праву і ліву половини з дивенціацією двох кіл кровообігу, збільшення робочого об'єму легенів. Наслідком ароморфозів є досконаліше окиснення крові та достатнє постачання органів оксигеном, тобто інтенсифікація їх функцій. Диференціювання і спеціалізація органи травлення забезпечують повніше використання поживних речовин, що сприяє посиленню процесів метаболізму, підвищенню загальної активності, виникненню теплокровності, активізації рухових органів та удосконаленню їх конструкції, морфозом є утворення поперечносмугастої мускулатури, а розвиток ходильних цівок і крил у комах дав їм можливість опанувати сушу і частково повітря порівняно з зябродишними членистоногими). Ароморфозами в розвитку рослин іи: виникнення епідермісу, продихів, провідної і механічної систем, закономірна на поколінь у циклі розвитку, утворення квіток, плодів і т. д. Ароморфози формуються на основі спадкової мінливості і природного добору і є пристосуваннями широкого значення.

Шляхом ароморфозів утворюються великі систематичні групи — типи, класи.

Алагенез — розвиток групи організмів (родини, ряду, класу, типу та ін.) усе-,ині однієї адаптивної зони з виникненням великого числа близьких форм, які роз різняються пристосуваннями одного масштабу. Цей шлях досягнення біологічного прогресу пов'язаний з проникненням організмів в певні вузькі умови середовища в результаті розвитку окремих пристосувань. Такі окремі пристосування називають аломорфозами, або ідіоадаптаціями.

Ідіоадаптації —еволюційні зміни, які сприяють пристосуванню до певних умов середовища існування і не супроводжуються загальним підвищенням рівня організації. Завдяки формуванню різних ідіоадаптацій тварини близьких видів можуть жити в найрізноманітніших географічних зонах. Прикладами ідіоадаптацій є різні типи дзьобів у осів або різні пристосування до запилення і розповсюдження насіння у рослин.

В результаті ідіоадаптацій виникають дрібні систематичні групи. |

Катагенез (морфофізіологічний регрес) - шлях еволюційних перетворень, котрийсупроводжується втратою яких-небудь морфологічних або фізіологічних особ-ливостей у зв'язку з паразитичним або прикріпленим способом життя. Цей шлях логічного прогресу О. М. Северцев назвав загальною дегенерацією. Дегенерація супроводжується зникненням ряду органів. Наприклад, у деяких паразитичних червів немає кишечнику, слабо розвинена нервова система. Проте їм властива дуже висока плодючість, що забезпечує збереження і процвітання видів. У де-

яких вусоногих рачків, що паразитують на інших тваринах, немає кишечнику, кінцівок. Деякі паразитичні рослини втратили хлорофіл, кореневу систему.

Загальна дегенерація, як було вже сказано, може бути підґрунтям біологічного прогресу (у паразитичних організмів). Катагенез — досить поширений шлях ево­люції. Паразитичні форми є в 2500 родах рослин, в усіх класах найпростіших, в 13 з 14 класів червів, в 5 з 9 класів членистоногих.

Як ароморфоз, так і загальна дегенерація дають змогу організмам розширити свої адаптаційні можливості за допомогою ідіоадаптацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]