Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
evolyutsiya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
100.39 Кб
Скачать

Макроеволюція. Біологічний прогрес та регрес

Макроеволюція органічного світу. Це сукупність еволюційних процесів, які яють утворенню надвидових систематичних категорій (родів, рядів, класів, з, відділів). Макроеволюцією можна вважати розвиток життя на Землі в ціло-зключаючи його походження. Процеси макроеволюції відбуваються протягом чезних проміжків часу, тому безпосередньо вивчати їх неможливо. Проте в макроеволюції лежать ті ж рушійні сили, що й мікроеволюції: спадкова мін­ливість, природний добір і репродуктивне відокремлення. Відсутність принципових відмінностей у перебігу мікро- і макроеволюційного процесів дозволяє розглядати ' дві складові єдиного еволюційного процесу.

Біологічний прогрес та регрес. Це основні напрями еволюції, виявлені і- Северцевим та І. І. Шмальгаузеном.

Роцес еволюції безперервно відбувається у напрямі максимального пристосу-я живих організмів до умов навколишнього середовища (тобто збільшується Тосованість нащадків порівняно з предками). Таке удосконалювання присто-ності організмів до навколишнього середовища О. М. Северцев назвав біоло­гічним прогресом. Він забезпечує збільшення чисельності, ширше розповсюдження певного виду (або групи видів) в просторі і розпад його на підлеглі групи. Таким чином, критеріями біологічного прогресу є:

збільшення чисельності;

розширення ареалу;

прогресивна диференціація — збільшення числа систематичних груп, які утво­рюють даний таксон.

Еволюційне значення виділених критеріїв полягає в тому, що виникнення нових пристосувань знижує елімінацію особин, в результаті середній рівень чисельності виду зростає. Стійке підвищення чисельності нащадків порівняно з предками збільшує щільність населення, що через загострення внутрішньови­дової конкуренції призводить до розширення ареалу. Цьому ж сприяє і більша пристосованість. Внаслідок розширення ареалу вид при розселенні зазнає впливу нових факторів середовища, до яких необхідно пристосовуватися. Так відбува­ється диференціація виду, посилюється дивергенція і, врешті-решт, збільшується кількість дочірніх таксонів. Таким чином, біологічний прогрес — це найзагальніший шлях біологічної еволюції.

Біологічний регрес — явище, протилежне біологічному прогресу. Характеризу­ється зворотними ознаками: зниженням чисельності особин, звуженням ареалу, поступовим або швидким зменшенням видової різноманітності групи. Може при­зводити до вимирання виду. Загальна причина біологічного регресу — відставання темпів еволюції групи від швидкості змін навколишнього середовища. Еволюційні фактори діють безперервно, внаслідок чого відбувається вдосконалення пристосу­вань до умов середовища. Проте коли умови змінюються раптово (дуже часто вна­слідок непродуманої діяльності людини), види не встигають сформувати відповідні пристосування. Це призводить до скорочення їх чисельності, звуження ареалів, загрози вимирання. Біологічний регрес не слід плутати з регресом морфофізіоло-гічним — спрощенням в будові організмів того або іншого виду в результаті мута­цій. Пристосування, що формуються на базі таких мутацій, можуть за відповідних умов вивести групу на шлях біологічного прогресу, якщо вона потрапить у відповідне середовище існування (наприклад, паразитичні організми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]