Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gos-2_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
730.62 Кб
Скачать

54. Структура професійної діяльності фахівця з інформаційного забезпеченя державного управління

Інформаційно-комунікаційні технології, проникаючи у сферу державного управління, трансформують її, обумовлюють урізноманітнення зв’язків між державою і суспільством, наслідком чого стає прозорість і відкритість державного управління. Системний характер державного управління, особливості підготовки і прийняття рішень, необхідність подолання бюрократизму і підвищення відповідальності потребують професіоналізації документно-інформаційного забезпечення

Інфокомунікаційні технології, як один з основних інструментів взаємодії державної влади і громадянського суспільства, впливає на модернізацію державного управління: розроблено проект “Електронна Україна”, прийнято Закони України „Про електронний документообіг…”, „Про електронний цифровий підпис”, видано Постанову Кабінету Міністрів “Про порядок обнародування в мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади”, сформульовано правові гарантії одержання громадянами відповідей на їхні запити до державних органів, встановлено терміни надання таких відповідей відповідно до закону “Про звернення громадян”. В органах державного управління функціонують системи електронного документообігу, розвивається представництво органів державної влади у мережі Інтернет.

Інтеграція Internet - порталу та системи електронного документообігу (Intranet-порталу) органу державного управління, а також інформаційних ресурсів, які циркулюють у цих системах, в єдиний інформаційно - технологічний простір, є основою ефективного інформаційного забезпечення діяльності органу державного управління в реалізації завдань, які перед ним постають.

Інформаційно - технологічний простір інформаційного забезпечення державного управління утворюють технологічна (програмно - апаратне забезпечення) та інформаційна (документно - інформаційні ресурси) складові, кожна з яких мас технологічно - управлінський, інформаційно - управлінський та інформаційно - комунікативний аспекти розгляду.

Однією з основних форм реформування державного управління в умовах інформаційного суспільства є система електронного урядування.

Електронне урядування надає потенціал безпосередньої взаємодії уряду з громадянами, відкриває нові можливості для такої взаємодії. Електронне урядування дає змогу громадянам одержувати послуги від уряду цілодобово, сім днів на тиждень. Електронне урядування має розгалужену систему елементів, які забезпечують дистанційне надання послуг населенню з боку держави.

В умовах функціонування електронного уряду забезпечується можливість розв’язання проблем, що не можуть бути формалізованими.

Документознавець розроблює та впроваджує технологічні процеси роботи з документами і документною інформацією на підставі використання організаційної та обчислювальної техніки: з обліку, контролю виконання, оперативного збереження, довідкової роботи, бере участь у плануванні, організації і вдосконаленні діяльності служби документаційного забезпечення управління, здійснює контроль за станом діловодства у структурних підрозділах, готує пропозиції із забезпечення ергономічних умов праці, раціоналізації робочих місць працівників служби документаційного забезпечення управління. Також документознавець розроблює уніфіковані системи документації і табелі документів різного призначення і рівня управління, класифікатори документної інформації, організовує впровадження, ведення (у тому числі автоматизоване) і розвиток системи документації, яка включає також документи на машинних носіях і класифікатори документної інформації, вживає заходів щодо впорядкування складу документів та інформаційних показників, скорочення їх кількості, та оптимізації документопотоків, приймає участь у постановці задач, проектуванні, експлуатації та вдосконаленні (у частині інформаційного забезпечення) автоматизованих інформаційних систем і систем управління, а також новітніх інформаційних технологій (у т.ч.- безпаперових), вивчає та узагальнює передовий вітчизняний і світовий досвід у сфері документаційного забезпечення управління, розробляє нормативно-методичні матеріали з документаційного забезпечення, бере участь у роботі з підбору, розстановки і підвищення кваліфікації кадрів служби документаційного забезпечення управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]