Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

Електричні перемички

Електричні перемички на суміжних металевих спорудах використовують у тих випадках, коли на одній споруді позитивні потенціали (анодна зона), а на іншій від'ємні (катодна зона) і електричне об'єднання цих споруд за допомогою перемичок призводить до того, що на обох спорудах встановлюються від'ємні потенціали необхідної величини. Такі перемички використовують, безпосередньо, для об'єднання міських і магістральних (віддалених) газопроводів, а також при прокладанні по одній вулиці або по одному району паралельних газопроводів різного тиску, наприклад, високого і низького.

Електроперемички між трубопроводами, виконувані з полосової сталі і сталеві футляри (за виключенням прокладання методом проколу) повинні мати ізоляційні покриття посиленого типу.

Обслуговування установок полягає в періодичних, оглядах і контрольних вимірах. Вимір потенціалів на контактних пристроях повинен проводитися не рідше: 4 разів на місяць на дренажних установках, 2 разів на місяць на катодних установках, 1 разу на місяць на протекторних установках.

При періодичних оглядах дренажних установок перевіряють: цілісність монтажу, відсутність різних пошкоджень, щільність контактів, наявність запобіжників і їх справність, стан контактів реле, проводять чищення контактів реле, зміну запобіжників, очищення дренажної установки від пилу, грязі, снігу.

Під час огляду катодної установки переконуються в наявності струму і напруги джерела живлення, цілісності монтажу установки і відсутності різних пошкоджень, в щільності контактів.

При профілактичному огляді протекторного захисту перевіряють щільність контактів і відсутність різних пошкоджень в контактних пристроях.

При періодичних контрольних вимірах на дренажних установках вимірюються: величина і напрям струму, величина і різниця потенціалів між, газопроводом і рейками, при яких спрацьовує дренажна установка, а також середня величина цієї різниці. Перевіряється також, чи розірветься ланцюг дренажу при зміні полярності газопроводу щодо рейок, визначається різниця потенціалів між газопроводом і землею. Перевіряється справність наявних контрольно-сигнальних пристроїв.

При періодичних контрольних вимірах на катодних, установках проводиться: вимірювання величин вихідної напруги, струму, різниці потенціалів між землею і газопроводом, перевірка стану анодного заземлення і наявних контрольно-сигнальних пристроїв.

Періодичними контрольними вимірами на установках протекторного захисту (передбачається: вимірювання потенціалу газопроводу щодо землі при включеній і при відключеному захисті, а також вимірювання струму, що протікає по ланцюги протектор-газопровод, і опори в цьому ланцюзі).

Якщо потенціал трубопроводу на ділянці підключення електродів буде менше мінімального захисного потенціалу, то перевіряють цілісність дроту між протектором і газопроводом, а також місця його з'єднання з газопроводом і протектором. Не рідше за 1 раз на рік перевіряють ефективності дії протекторною, установки. Всі результати огляду і контрольних вимірів заносять в спеціальний журнал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]