Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

9.4. Експлуатація газового устаткування котельні

До пуску, обслуговування і ремонту газопроводів і газового устаткування котельних допускаються працівники, що пройшли медичний огляд, інструктаж по техніці безпеки, закінчили виробниче навчання і що склали іспит кваліфікаційної комісії.

Крім поточної експлуатації котлів і їх газового устаткування, персонал повинен вести профілактичне обслуговування газопроводів, арматури і приладів в терміни, встановлені графіками.

Перед пуском котлів на газовому паливі необхідно перевірити:

а) стан газопроводів, засувок, кранів, регулювальних шайб або заслінок, шиберів, КВП і автоматики;

б) стан кладки, гарнітури і наявність тяги;

в) чи всі замочні пристрої (засувки, крани) на газопроводі закриті, за винятком тих, які знаходяться на свічках безпеки і продувочных трубопроводах;

г) на газопроводі котельної наявність необхідного тиску газу по манометру;

д) стан пристроїв блокування газу з повітрям.

В процесі підготовки необхідно ретельно вентилювати топкі і газоходи агрегатів шляхом відкриття шиберів. Розпал пальників можна починати тільки за наявності тяги, яка повинна бути не менше 1-2 мм вод ст. Розпал пальникових пристроїв котлоагрегатів необхідно проводити строго по інструкції, так само як і подальше обслуговування казанів.

За наявності на підприємстві газорегуляторних пунктів (ГРП) про підготовку до пуску агрегатів котельної необхідно повідомити працівника, обслуговуючого ГРП, і отримати від нього підтвердження можливості пуску.

Після закінчення роботи котлів слід оглянути їх газопроводи, воздуховоды, арматуру і апаратуру і зробити відповідні записи в журналі.

Для попередження можливих аварій і вибухів газоповітряних сумішей в котлі при порушенні роботи газового устаткування, працюючі пальники казанів повинні бути негайно вимкнені у випадках: появи небезпечного витоку газу, загрози пожежі в котельній; припинення подачі газу; падіння тиску газу або повітря нижчі за мінімальні значення; несподіваного припинення горіння газу; несправності котлів.

9.5. Профілактичний огляд і ремонт газопроводів

Профілактичний огляд і ремонт газопроводів і устаткування промислових і комунальних підприємств проводиться в наступні терміни:

а) підземних газопроводів - так же, як і для міських розподільних газопроводів;

б) зовнішніх надземних - 1 раз на рік;

в) внутрішньоцехових газопроводів - по графіку залежно від характеру виробництва.

Газопроводи і устаткування котельних оглядаються 1 раз на рік; комунальні об'єкти і громадські будівлі - 1 раз на місяць. Ротаційні газові лічильники оглядають 1 раз на місяць; ревізію, промивку і зміну масла проводять 1 раз на 3 місяці; державна перевірка і ремонт проводяться 1 раз в 5 років.

9.6. Експлуатація газорегуляторних пунктів (грп)

Газорегуляторні пункти служать для зниження тиску газу і підтримки його на заданому рівні. Для цього вони обладналися відповідними приладами КІП. Приміщення ГРП повинні мати природну вентиляцію не менш триразового обміну повітря, температуру не нижче +5° і бути легко доступними для огляду і ремонту встановленого в нім устаткування. Електропроводка і арматура для освітлення на ГРП виконуються відповідно до вимог, що пред'являються до приміщень класу В, - 1 згідно ПУЭ.

Для забезпечення нормальної експлуатації ГРП (ГРУ) експлуатаційна організація складає паспорт, що містить основні характеристики устаткування, контрольно-вимірювальних приладів і приміщень. У кожному ГРП (ГРУ) повинні бути вивішені схеми їх пристрою, з нумерацією всіх пристроїв, які вимикаються а також інструкції з експлуатації техніки безпеки і пожежної безпеки. У схемах і інструкціях указуються режими настройки устаткування. В цілях забезпечення нормальної і безпечної роботи регуляторних пунктів за ними встановлюється систематичний нагляд, який включає: перевірку справності регуляторних пунктів і усунення несправностей, виявлених при обході або перевірці ГРП, планову перевірку стану і роботи устаткування, профілактичний ремонт устаткування, перевірку справності контрольно-вимірювальних приладів, прилад в управління і телевимірювання, контроль за станом приміщення ГРП.

На всі роботи повинні бути складені графіки з вказівкою термінів їх виконання, що затверджуються головним інженером управління, тресту, контори (табл. 9.1) .

Перевірка устаткування і профілактичне обслуговування ГРП проводиться бригадою слюсарів під керівництвом інженерно-технічного працівника. Ціллю перевірки є виявлення і усунення несправностей і точна настройка роботи устаткування на заданий режим. При цьому проводиться: огляд і чищення фільтру, перевірка ходу і щільності закриття засувки запобіжного клапана, перевірка щільності всіх з'єднань і арматури за допомогою мильної емульсії, продування імпульсних трубок, перевірка настройки і роботи ПЗК і ПСК, визначення щільності і чутливості мембрани регулятора тиску.

Таблиця 9.1

Терміни планово-запобіжних і профілактичних оглядів

і ремонтів ГРП

Вид роботи

Термін виконання,

не менше

Обхід всіх ГРП слюсарем разом з майстром або інженером

1 раз на місяць

Аналіз проб повітря в приміщенні ГРП на загазованість і присутність окису вуглецю

2 рази на місяць

Планова перевірка всього устаткування

2 рази на рік

Профілактичний огляд і ремонт устаткування

1 раз на рік

Державна перевірка вимірювальних приладів

1 раз на рік

Перевірка настройки запобіжних, скидних (ПСК), замкових (ПЗК) клапанів, а також регуляторів тиску

1 раз на 2 місяці

Перевірка і очищення димарів

1 раз на рік

Профілактичний ремонт полягає в розбиранні, перевірці і змазуванні окремих вузлів устаткування. При розбиранні замінюються або ремонтуються деталі, що зносилися.

Для перевірки замкові-запобіжних клапанів досить підвищити вихідний тиск газу і подивитися, при якому тиску клапан спрацьовує. При низькому вихідному тиску клапан повинен спрацьовувати при тиску газу на 50 мм.вод.ст. вища за робочий тиск. Якщо вихідний тиск газу середній, то клапан повинен спрацьовувати при тиску на 25% вище за робочий. Гідравлічний затвор і пружинний скидний клапан настроюють на тиск, який на 10-15 мм вод. ст. менше тиску в імпульсній трубці замкові-запобіжного клапана.

При експлуатації ГРП необхідно стежити за чистотою фільтрів. Стан газових фільтрів визначається шляхом виміру перепаду тиску в ньому газу. У ГРП середнього тиску газу перепад тиску в газових фільтрах не повинен перевищувати 1000 мм.вод.ст., а в ГРП низького тиску - 500 мм.вод.ст. Необхідно пам'ятати, що очищення фільтрів відноситься до розряду газонебезпечних робіт.

Результати ревізій устаткування ГРП (ГРУ), а також ремонтів, пов'язаних із заміною деталей і вузлів устаткування, заносяться в паспорт. Про всі роботи по планово-запобіжному огляду і ремонту робляться записи в експлуатаційному журналі. У нім же указуються всі порушення нормальної експлуатації устаткування ГРП і роботи по їх усуненню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]