Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

4.2. Пуск системи опалення житлових будинків

Після пуску в роботу теплових мереж житлового району приступають до заповнення мережевою водою систем опалення житлових будинків і пуску їх у роботу. Пуск у роботу систем опалення житлових будинків роблять також по черзі - один будинок за іншим, тобто не одночасно всіх будинків житлового району. Перед пуском у роботу систем опалення потрібно з особливою уважністю перевірити, чи правильно витримані ухили магістральних трубопроводів, чи немає контруклонів, що приводять до ослаблення циркуляції води в системі опалення і замерзанню труб у зимовий час. Перевірити, чи відкриті цілком усі крани і вентилі на стояках, підводках до нагрівальних приладів, на відгалуженнях магістральних трубопроводів, що украй важливо для створення нормальної циркуляції води при пуску системи опалення в роботу. При перевірці варто звернути увагу на неізольовані труби чи ділянки труб з порушеною теплоізоляцією на горищах і підвалах будинків. Неізольовані труби чи ділянки труб з порушеною теплоізоляцією повинні бути утеплені теплоізоляційним матеріалом, тому що через неізольовані чи погано ізольовані поверхні труб втрачається значна кількість теплоти.

Якщо заповнення системи опалення будинку водою виконується за якимись причинами (після усунення несправностей, після монтажу чи ремонту елементів системи опалення) у зимовий час, потрібно попередньо відключити стояки і нагрівальні прилади на сходових клітках, а також відключити вентилями (якщо вони є) повітряні труби. Ці елементи системи опалення більше всього піддаються заморожуванню при заповненні їх водою в зимовий час. Починати заповнення системи опалення водою і пуск її в роботу випливає з найближчих будинків, розташованих від джерела теплопостачання, переходячи в міру заповнення від одного будинку до іншого. Перед заповненням системи опалення будинку водою майстер чи бригадир доводить до відома кожного слюсаря-сантехника і уточнює сигнали, що будуть застосовуватися в процесі заповнення водою і пуску в роботу системи опалення. У будинку виставляють пости слюсарів біля повітряних кранів повітрозбірників для видалення повітря і контролю за заповненням системи опалення водою, у ІТП ставлять слюсаря для виконання операцій по заповненню системи водою, а в сходовій клітині виставляють слюсарів-обхідників, що стежать за станом системи й усувають несправності за заявками від квартиронаймачів житлового будинку.

Як тільки весь персонал слюсарів зайняв свої робочі місця, додатково перевіряють ступінь відкриття арматури на магістральних трубопроводах і стояках системи опалення. Переконавшись, що арматура відкрита цілком, майстер чи бригадир стукотом по стояку подає сигнал про початок заповнення системи опалення водою. У цей момент слюсарі відкривають повітряні крани на повітрозбірниках, а слюсар у ІТП плавно відкриває засувку 3 (рис. 4.3.) на зворотному теплопроводі. Такий спосіб заповнення системи водою дає умови для безперешкодного виходу повітря з її. Варто помітити, що однотрубну систему опалення необхідно заповнювати дуже повільно, причому роблять часті перерви закриттям засувки 3 на 1-2 хв.

Якщо через недбалість чи поспіх слюсар буде заповнювати цю систему водою швидко, то при цьому стояки заповняться водою швидше, ніж нагрівальні прилади, яким для заповнення потрібно більше води в порівнянні зі стояками. У цьому випадку повітря, що знаходиться, у нагрівальних приладах, не встигнувши піти до повітряних кранів, буде оточений водою. Рух води через нагрівальні прилади буде зупинено повітряними мішками. Після видалення повітря із системи опалення повітряні крани закривають, а в ІТП через стояк передають сигнал про закінчення заповнення системи опалення водою. Після подачі сигналу вентиль 2 на перемичці 5, установлений на теплопроводах, закривають і приступають до плавного відкривання засувки 4 на теплопроводі, що подає. Слюсарі-обхідники ведуть спостереження за ступенем нагрівання стояків і нагрівальних приладів. У період циркуляції води, що почалася, знову відкривають повітряні крани і перевіряють наявність повітря в системі опалення. Переконавшись в тому, що повітря в системі опалення в будинку немає, переходять до наповнення системи опалення водою і пуск у роботу наступних будинків.

Рис. 4.3. Розташування арматури на введенні в будинок

1 - теплопроводи; 2 - вентиль; 3, 4 - засувки; 5 - перемичка; 6 - житловий будинок

Рис. 4.4 Заповнення водою системи опалення з природною циркуляцією

1 - головний стояк, що подає; 2 - зворотна магістраль 3 - зливальна труба; 4 - сигнальна труба розширювального бака; 5, 7, 8, 9, 11 - вентилі; 6 - зворотний клапан; 10 - ручний насос

Заповнення водою системи опалення будинків узимку роблять вроздріб, тобто спочатку заповнюють водою одну групу стояків, потім другу, третю і т.д. Цим самим прискорюють процес заповнення системи водою.

Питання для контрольної перевірки

1. Які заходи з тепловими мережами системи опалення експлуатаційний персонал повинен виконати після закінчення опалювального сезону?

2. Яка початкова температура мережної води повинна бути в тепловій мережі перед пуском?

3. Порядок пуску теплопроводів теплових мереж.

4. Порядок пуску системи опалення житлових будинків.

5. Чи допускаються витоки води з теплової арматури при пуску теплових мереж.

6. Що потрібно перевіряти в системі опалення житлових будинків перед пуском?

Розділ 5

Регулювання системи теплопостачання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]