Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

2.2.3. Повітрозбірники

В трубопроводах повітря утворює повітряні мішки, які порушують нормальний режим циркуляції води в системі опалення, а в окремих випадках покращують її. Тому повітря із систем опалення повинно періодично видалятись. Для видалення повітря застосовують повітрозбірники, які встановлюють в верхній точці системи опалення. Повітрозбірники можуть бути автоматичними та зручним обслуговуванням.

Рис. 2.15. Проточний повітрозбірник

1- магістральний трубопровід; 2, 5- вентилі; 3, 4, 7- парубки; 6- корпус повітрозбірника.

Рис. 2.16. Непроточний повітрозбірник.

4, 7- патрубки; 5- вентилі; 6- корпус повітрозбірника

Експлуатаційники надають перевагу проточним горизонтальним повітрозбірникам з ручним обслуговуванням. Вони більш надійні в роботі, аніж автоматичні.

Таблиця 2.2.

Розміри проточних горизонтальних повітрозбірників з ручним обслуговуванням, мм

Діаметри магістрального трубопроводу системи опалення

Розміри повітрозбірника

Діаметр

Довжина

25

159

355

32-40

219

476

50

273

690

Повітрозбірники з ручним обслуговуванням поділяють на проточні і непроточні. Проточні повітрозбірники не замерзають навіть в неопалювальних приміщеннях, так як через них безперервно циркулює потік теплоносія. Вони достатньо добре уловлюють з потоку води бульбашки повітря і накопичують їх у верхній зоні корпуса. Непроточні повітрозбірники позбавлені цих переваг:вони можуть встановлюватись тільки в опалювальних приміщеннях і,якщо велика швидкість циркулюючої води,повітря не рідко проходить з потоком води крізь повітрозбірники і затягується в стояки і нагрівальні прилади системи опалення. Щоб видалити повітря з повітрозбірника з ручним обслуговуванням, потрібно відкрити кран на повітровідвідному патрубку. Як тільки після виходу повітря з патрубка піде вода,кран потрібно закрити. Поява води з патрубка вказує на те,що повітря з системи опалення видалене.

2.2.4. Крани Маєвського

Крани Маєвського встановлюють на нагрівальних приладах самого високого поверху житлового будинку з системою опалення з нижньою розводкою магістральних трубопроводів. Якщо горизонтальні проточні повітрозбірники служать для збору і видалення повітря з системи опалення,то крани Маєвського слугують тільки для видалення повітря з нагрівальних приладів. В такому випадку нагрівальних пристрої являються збірниками повітря. При повертанні шпинделя 3 відкривається отвір 1 і повітря з нагрівального пристрою надходить в зону крана і із отвору 5 видаляється в атмосферу. Після видалення повітря шпиндель завертають і тим самим прикривають отвір 1 і 5.

Рис. 2.17. Кран Маєвського

1-отвір для проходження повітря з обігрівального приладу; 2- корпус; 3- шпиндель; 4- головка шпинделя; 5- отвір для видалення повітря в атмосферу.

Крани Маєвського виготовляють із сталі і бронзи,але за останні роки знайшли широке використання крани, які виготовляються з пластмаси. Недоліком останніх є те,що нерідко при відкриванні чи закриванні крана відломлюється головка шпинделя 4 і виникають складності видалення крану із отвору пробки нагрівального приладу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]