Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

8.6. Експлуатація вентиляційних систем, допоміжного устаткування і аераційних пристроїв

Експлуатуючий персонал повинен контролювати справність повітропроводів, повітророзподільників, повітророзподільних, регулюючих й інших пристроїв вентиляційної мережі відповідно до вимог робочих інструкцій.

Герметичність повітропроводів перевіряють не рідше одного разу в рік шляхом порівняння витрати повітря на виході з вентилятора із сумарною витратою повітря, що подається через приточні або через витяжні пристрої. При розбіжності значень зазначених параметрів понад 10 % повинні бути виявлені й усунуті нещільності. У міжремонтний період герметичність повітропроводів контролюють візуально. При транспортуванні повітря, що містить агресивні пари й гази, нещільності негайно усувають.

Витоки повітря виникають, головним чином, через нещільності з'єднання, а також через незадовільну якість герметизації експлуатаційних отворів (люків, оглядових вікон, лазів, отворів для прочищення й ін.). Прокладки, установлювані між фланцями, повинні щільно прилягати до них по всій площині, досягати болтових отворів (або мати отвору для болтів) і не виступати усередину повітропроводів.

При герметизації нещільностей між фланцями застосовують прокладки з наступних матеріалів:

- стрічкової пористої або монолітної (гладкої або профільованої) гуми товщиною 4-5 мм, полімерного мастичного джгута (ПМЖ-1) - для повітропроводів, по яких переміщається повітря температурою не вище 70 °С;

-з азбестового шнура або азбестового картону - для повітропроводів, по яких переміщується повітря температурою вище 70 °С;

-з кислотостостійкої гуми або кислотостійкого прокладочного пластику - для повітропроводів, по яких переміщається повітря з парами кислот.

Для герметизації фланцевих швів і з'єднань можуть бути використані епоксидна шпаклівка ЭП-0010 з затверджувачем № 1, епоксидні композиції, герметик КЛТ-30, клей-герметик еластосил 11-06, КІП-Д ін.

Нещільності й ушкодження в елементах систем вентиляції й трубах можуть бути усунуті за допомогою клеїв на основі епоксидних смол.

Таблиця 8.7.

Характерні порушення в роботі КВУ й рекомендації з їхнього усунення

Порушення в режимах роботи

Причини порушення

Рекомендації по усуненню

У закритому положенні стулки клапана нещільно прилягають один до одного

Ослабли кріплення важелів на валах лопаток

В положенні зачинено виставити стулки забезпечивши їх щільне прилягання і затягнути болти важелів на валах лопаток

Люфт лопаток в опорах

Розрегульовані цапфи лопаток

Відрегулювати цапфи лопаток

Тертя лопатки об стійку клапана

Зазори між торцями лопаток та стійками клапана мають різну величину

Відрегулювати зазори

Елнктронагрівач не нагріває лопатку

Вийшов з ладу електронагрівач

Замінити електронагрівач

У процесі експлуатації вентиляційних мереж повинні зберігатися передбачені проектом види кріплень й їхня кількість.

Всі дросельні пристрої повинні бути забезпечені покажчиками ступеня їх закриття і закріплені в положеннях зафіксованих при регулюванні установки. Шарнірні з'єднання багатостворкових клапанів необхідно періодично змазувати.

Для рівномірного розподілу швидкостей руху повітря в прийомних отворах зонтів кут їхнього розкриття не повинен перевищувати 60º.

Утеплені повітряні клапани (КВУ) перед включенням перевіряють на правильність заземлення корпуса. Не рідше одного разу на місяць перевіряють прогрів стулок клапанів при включенні електронагрівників. При виході з ладу електронагрівників їх заміняють. У теплий період року клапани відключають.

Не рідше двох разів у рік регулюють положення стулок клапанів для забезпечення їхньої герметичності в закритому положенні. Тертьові поверхні необхідно змащувати консистентною змазкою.

Основні операції по технічному обслуговуванню шумоглушників виробляються в наступному порядку:

  • Не рідше одного разу на рік варто очищати від бруду внутрішню й зовнішню поверхні клапанів і фарбувати їх.

  • При виявленні несправностей у роботі КВУ їх усувають одним з вказаних у табл. 8.7 способом.

  • Один раз на місяць оглядають кожухи шумоглушників, прокладки між фланцями, перевіряють щільність закривання вхідних люків, справність огородження камер.

  • Не рідше двох разів у рік оглядають захисні покриття шумоглушників. Перевіряють цілісність перфорованих аркушів і склоткани, щільність прилягання перфорованих аркушів до корпуса пластин і цілісність гумових прокладок.

  • Не рідше одного разу в рік перевіряють якість заповнення звуковбирним матеріалом простору між корпусом і каркасом трубчастих шумоглушників або між двома перфорованими аркушами пластинчастих шумоглушників. Вимірюють звуковий тиск на вході в шумоглушник н на виході з нього (при проектній кількості повітря).

  • При установці шківів перевіряють паралельність валів. Перекіс більше 1° шківів під клинові ремені приводить до прискореного однобічного зношування ременів і канавок шківів.

Рис. 8.4. Пристрій для статичного балансування коліс та шківів.

1- ніж; 2 – вал; 3- колесо.

Рис. 8.5. Схема контролю натяжних ременів.

Перед надяганням клинових ременів контролюють відповідність їхніх профілів профілям канавок шківів. При роботі ременів комплектами у випадку виходу з ладу одного з ременів заміняють весь комплект. Комплектація нових ременів з колишніми у вживанні не допускається.

Не рідше одного разу на місяць перевіряють натяг ременів. Контроль їхнього натягу виробляється пружинним динамометром або вантажем по величині прогину ременя. Для цього визначають зусилля Q (рис. 8.4), необхідне для відтягування галузі ременя на величину 1,55 мм на кожні 100 мм міжцентрової відстані. Якщо після ремонту збільшується вібрація шківів, їх балансують. Пристосування для статичного балансування коліс і шківів показане на рис. 8.5. Напрямні апарати служать для зміни подачі вентилятора й створюваного ним тиску, а також для зменшення пускового навантаження на електродвигун. Напрямні апарати на регулювальному режимі повинні переміщати повітряний потік убік обертання робочого колеса вентилятора.

Основні операції по обслуговуванню напрямних апаратів наступні:

  • очищення в міру забруднення внутрішньої поверхні кожухів і лопаток робочих коліс;

  • не рідше одного разу на місяць - підтягування болтових з'єднань;

  • перевірка справності лопаток, міцності їхнього кріплення до осей і паралельності руху лопаток, регулювання їх у положенні «закриті», перевірка кріплення спиць до корпуса апарата й кріплення вильчатих важелів, змащення вузлів тертя відповідним змащенням (для апаратів вентиляторів з номерами до 12);

  • не рідше одного разу в 6 міс - у вентиляторах № 12 і вище змащення консистентним змащенням черв'ячної пари редуктора ручного привода н підшипникових вузлів напрямного апарата;

  • не рідше одного разу в рік - перевірка справності осей лопаток й усунення виявлених дефектів.

Індукторні муфти ковзання (ІМС) призначені для забезпечення плавного пуску, безступінчастого регулювання подачі вентилятора і зменшення пускового навантаження на електродвигун. Для ІМС не рідше одного разу на місяць потрібні підтягування болтів кріпильних з'єднань, кріплень агрегату до фундаменту й вимірювання термопарою або термометром опору температури нагрівання підшипників, що не повинна перевищувати 70 ºС.

Термопару (термометр опору) встановлюють в отвори для рим-болтів у верхніх підшипникових кришках (рим-болти вигвинчують, а отвору заповнюють густим підшипниковим змащенням). З тією же періодичністю варто перевіряти щільність посадки шківа вихідного вала муфти, сполучних напівмуфт на кінцях валів двигуна й ІМС, вимірювати температуру нагрівання обмотки збудження, що не повинна перевищувати 140 ºС.

  • Через 3000 год. роботи ІМС роблять заміну змащення підшипників. Змащення виконується шприц-насосом через маслянки муфти. Підшипникові камери повинні бути заповнені змащенням на 2/3 його об’єму. Надлишок змащення витісняється з камери під час роботи ІМС, тому через 1-2 год. після заповнення камери муфту зупиняють і витиснуте змащення видаляють.

  • Не рідше двох разів у рік контролюють рівень вібрації муфти. Виміри виконують віброметром і вібрографом, який встановлюють на верхніх кришках підшипників з боку ведучих і веденого валів, у вертикальному, поздовжньому і поперечному напрямках. Для виміру поперечної вібрації штифт віброметра впирають, у корпус верхньої кришки підшипника поблизу лінії рознімання. Вісь штифта повинна бути перпендикулярна до осі вала.

  • При вимірі поздовжньої вібрації штифт віброметра впирають у торець кришки підшипника, а вісь штифта встановлюють паралельно осі вала. Фактична величина вібрації (подвоєна амплітуда коливань) не повинна перевищувати значень, наведених нижче [16]:

Частота обертання

об/хв.

500-750

1000

1500

3000

Амплітуда коливань

мм

0,16

0,13

0,1

0,05

Величину биття валів вимірюють посередині посадкових частин за допомогою індикатора. Стійку з індикатором встановлюють так, щоб його стрижень упирався в середину кінця вала (рис. 8.5). Оптимальні значення величини биття для валів діаметром до 48 мм становлять не більше 0,05, діаметром до 70 мм - не більше 0,06 і діаметром до 90 мм - не більше 0,08 мм.

Не рідше одного разу в рік контролюють частоту обертання вихідного вала муфти ковзання при різних значеннях сили струму порушення й коректують графік цієї залежності. Температура якоря не нормується(вона може збільшуватися до меж, що викликають підвищення температури нагрівання підшипників або обмотки збудження, тобто понад припустимі). Щоб уникнути наднормативного нагрівання обмотки збудження й підшипників при тривалій роботі муфти перед її зупинкою варто остудити якір. Для цього послу зняття струму порушення з ІМС приводний двигун повинен якийсь час працювати вхолосту.

Гідроустановки призначені для зменшення пускового навантаження й безступінчастого регулювання продуктивності вентиляторних агрегатів і двостороннього усмоктування кондиціонерів. Гідроустановки експлуатуються при температурі навколишнього середовища в межах +5... +35 ºС.

Основні операції по обслуговуванню гідромуфт наступні:

  • перед пуском установки - вимірювання температури води, що надходить у маслоохолоджувач;

  • щодня після 30 хв. роботи - вимірювання температури масла;

  • не рідше одного разу на місяць - перевірка герметичності з'єднань мастилопроводу й рівня масла в баці, підтягування болтів кріплення електродвигуна й опори, прочищення жиклерів гідромуфт;

  • не рідше трьох разів у рік - заміна масла в гідроустановці, очищення від забруднення фільтра заливної горловини;

  • не рідше двох разів у рік - перевірка працездатності клапанної коробки та очистка водяного тракту маслоохолоджувача від солей жорсткості.

Способи усунення несправностей у роботі гідроустановок зазначені в табл. 8.8.

Режим роботи аераційних пристроїв встановлюється робочою інструкцією в кожному окремому приміщенні. Інструкція повинна містити відомості про порядок: сезонного регулювання (теплий, перехідний й холодний періоди року), а також регулювання пристроїв залежно від напрямку вітру; відомості по технічному обслуговуванню механізмів керування пристроями, а також строки їхніх планових оглядів і ремонту; заходів на випадок виникнення пожежі.

У теплий період року приплив повітря здійснюється через нижні аераційні прорізи в стінових огородженнях, а також через двері й ворота, у холодний і перехідний періоди - через прорізи в стінових огородженнях (на відстані не менш 4 м від рівня підлоги до низу прорізу).

У будинках з багатьма прольотами приплив повітря може відбуватися також через ліхтарі суміжного «холодного» прольоту, якщо середня концентрація газів або пилу у повітрі, що надходить через цей проліт, не перевищує 30 % їх ГДК.

Витяжка повітря в усі періоди року повинна вироблятися через фрамуги ліхтарів, шахти й дефлектори, які в холодний період року треба відкривати на ділянках, розташованих над джерелами тепловиділень або поблизу них.

Таблиця 8.8.

Основні несправності у роботі гідроустановок

Порушення в режимах роботи

Причини порушення

Рекомендації по усуненню

Насос шестерні не подає масло в гідромуфту

Засмічення фільтра клапанної коробки

Промити фільтр клапанної коробки

Засмічення жиклерів

Прочистити жиклери

Манометр не показує тиск

Несправний манометр

Перевірити манометр та замінити

Зниження частоти обертання гідроустановки

Нещільна посадка в сідлах клапанної коробки

Протерти ролики сідельної коробки

Перегрів установки

Нестача або перегрів охолоджуючої води

Збільшити кількість води

Відкладення солей жорсткості

Видалити солі жорсткості

Засмічення жиклерів

Прочистити жиклери

Тривала робота установки при нижньому рівні регулювання

Збільшити кількість води для охолодження змінити режим регулювання

Стулки припливних прорізів у зовнішніх стінах з навітряної сторони варто відкривати під кутом, приблизно вдвічі меншим, ніж на підвітряній.

Регулювання фрамуг витяжних ліхтарів, що задувають, здійснюється залежно від напрямку вітру: при напрямку вітру уздовж ліхтаря (з можливим відхиленням на 15º) вони можуть бути відкриті по обидва боки; при інших напрямках вітру вони повинні бути відкриті тільки з підвітряної сторони. При наявності ліхтарів, що не задувають, їхньої стулки, незалежно від напрямку вітру, можуть бути відкриті по обидва боки ліхтаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]