Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

4.1. Пуск теплопроводів теплових мереж

Пуск теплопроводів теплових мереж виконують відповідно до «Правил технічної експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж» з дотриманням техніки безпеки для персоналу пускової бригади слюсарів-сантехників. Перед пуском теплові мережі розбивають на ділянки, як показано на рис 4.1. Починають пуск теплових мереж з 1 ділянки (рис.4.1) при цьому засувки на відгалуженнях теплопроводів 1, 2, 8, 7, 10, 11, 12, 13, 15, 16 повинні бути закриті. Спускний штуцер із краном 9 у ТК-1 повинний бути також закритий, крани з повітряниками 19, 20, 17, 18 необхідно відкрити, а також відкрити кран на перемичці 14 наприкінці ділянки і теплової мережі в ТК-16.

Рис. 4.1. Поділ теплових мереж на ділянки

І - ділянка теплових мереж з колодязями 1, 8, 12, 16; II - ділянка з колодязями 1, 2, 3, 4; III - ділянка з колодязями 8. 7, 6, 5; IV - ділянка з колодязями 12.11, 10, 9; V - ділянка з колодязями 16, 15, 14, 13; VI - ділянка з колодязями 1, 17, 18, 19, 20, 21, 22.

Керівник пускових робіт повинний у ТК-8 і ТК-16 поставити слюсарів-сантехників для видалення повітря з теплопроводів при заповненні їх водою. Крім того, призначити слюсарів-обхідників для огляду з'єднань теплопроводів, стану запірної арматури і для усунення несправностей і подачі сигналів у випадку виявлення витоків, що неможливо усунути без припинення заповнення теплопроводів водою. Теплові мережі і ділянки заповнюють через зворотний теплопровід 21, відкривши для цього засувки 3, 4, 6, а також кран 9 на спускному штуцері в ТК-1. Температура води, подавана джерелом теплопостачання через зворотний теплопровід, не повинна бути вище 70°С. Щоб уникнути порушення щільності з'єднань теплопроводів підвищенням температури мережної води в тепловій мережі не повинне перевищувати 30° за 1 год. Заповнення теплопроводів мережною водою з температурою вище 70°С може привести до різкого розширення металу і вигину теплопроводів. При початковому надходженні гарячої води її потік почне більше прогрівати нижню частину теплопроводів, створюючи в цьому випадку нерівномірне температурне розширення металу. Вигини, у свою чергу, можуть порушити герметичність зварювань, фланцевих і нарізних сполучень теплопроводів.

Рис.4.2 Схема і ділянки теплових мереж

Для заповнення і ділянки засувку 4 відкривають цілком, а засувку 3 відкривають плавно, поступово збільшуючи потік води, що надходить у зворотний теплопровід. Слюсаря-сантехніки в повітряних кранів стежать за виходом повітря з теплопроводів і як тільки почне виходити з повітряника вода, крани на них закривають. Вода, що заповнює зворотний теплопровід, проходить через перемичку з краном 14 у ТК-16 і заповнює теплопровід, що подає, 22. Вихід води зі спускного штуцера з краном 9 вкаже на те, що теплопровід, що подає, заповнюється водою. Після цього кран варто закрити і знову повторити видалення повітря з теплопроводів. Для створення циркуляції мережної води на даній ділянці теплових мереж потрібно плавно відкрити засувку 5. Таким чином, ділянка 1 теплових мереж буде запущена у роботу. Слід зазначити, що видалення повітря з теплопроводів протягом декількох годин після пуску їх у роботу повторюється.

Слюсарі-обхідники після початку циркуляції мережної води в теплопроводах ділянки перевіряють стан запірної арматури, з'єднань теплопроводів і місця, де раніше був зроблений ремонт. Перевірка вважається закінченою, коли запірна арматура і з'єднання теплопроводів знаходяться у задовільному стані. Помічені слюсарями-обхідниками на перший погляд незначні витоки води в з'єднаннях, чи з теплопроводу або сальника арматури повинні бути негайно усунуті. Якщо це залишити без уваги, то буде подальше розмивання водою сальника арматури, витоки з-під прокладки фланцевого з'єднання чи витоки з-під зварного шва з'єднання теплопроводів може через деякий час стати значною течією. Вона буде посилюватися і заповнить водою канали теплових мереж, що порушить тим самим теплоізоляцію теплопроводів. Крім того, мережева вода стане причиною прискорення зовнішньої корозії теплопроводів. Для переконання необхідно перевірити ще раз, чи закритий спускний штуцер з краном 9, тому що незакритий, чи не досить закритий кран може призвести до заповнення водою каналів і теплофікаційних камер, а також підвалів житлових будинків. Заповнивши мережевою водою ділянку теплових мереж і пустивши її в роботу, приступають до пуску в роботу інші ділянки теплових мереж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]