Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

7.7. Техніка безпеки при ремонті устаткування систем теплопостачання

Усі види робіт із ремонту устаткування систем теплопостачання роблять тільки з дозволу майстра. Підлягаючу ремонту тепло використовуюча машина чи ділянка теплової мережі попередньо відключається від працюючого устаткування й трубопроводів. При цьому арматуру, що відключає, замикають на ланцюг із замком і вивішують плакати з написом «Не відкривати: працюють люди». Ключ від замків зберігається в майстра. Під час ремонту фланцевого з'єднання відключеного трубопроводу затвердіння гайок із болтів необхідно починати з боку, протилежної тієї, на якій знаходиться слюсар. При цьому слід дотримуватися обережності, щоб не нанести опіків при наявності гарячої води в трубопроводі. При заміні прокладок фланцевого з'єднання трубопроводів, розташованих на відкритих естакадах, варто передбачати дренування води (тобто під фланцеве з'єднання прикріплюють лійку зі шлангом для відводу води). Робітники повинні в цьому випадку працювати в брезентовому чи прогумованому спецодязі, захисних окулярах, брезентових рукавицях і прогумованому шоломі, що закриває голову від дій гарячої води. Місце провадження робіт варто відгородити й установити запобіжні плакати «Не ходити: небезпечно».

Теплові мережі дозволяється обслуговувати бригаді слюсарів-обхідників у складі не менш двох чоловік. До виходу на обхід слюсарі знайомляться зі схемою теплових мереж. Потім з набором необхідного інструменту у відповідному спецодязі й взутті вони направляються на обхід теплових мереж. Обхід і ремонт теплопроводів у напівпрохідних каналах допускається при відключених теплопроводах, температурі мережевої води не вище 80°С та температурі повітря в каналі не вище +50 °С. Відкритий проріз теплофікаційної камери, якщо робота має бути в каналі тривалістю дві години, перекривають переносною триногою, при більшій тривалості робіт - прорізи обгороджують дерев'яними щитами. Після закінчення робіт із камери варто виходити обережно, особливо в місцях руху транспорту.

Підтягування болтів фланцевих з'єднань чавунної арматури дозволяється при температурі мережевої води не вище 90 °С. Якщо ж виникла необхідність у підтягуванні болтів при більш високих температурах мережевої води, то тиск у трубопроводах не повинне бути більш 0,3 МПа (3 кгс/см²). Підтікання контргайок трубних з'єднань системи опалення усувають після припинення циркуляції води в пошкодженому стояку. Нагрівальні прилади, що вийшли з ладу, труби стояків і підводки до нагрівальних приладів заміняють тільки після спорожнювання системи опалення в частині даного стояка.

Питання для контрольної перевірки

1. Яка найбільш слабка ланка в системі теплопостачання.

2. Основна причина ненадійності роботи теплових мереж.

3. Способи захисту зовнішніх теплових мереж від корозії.

4. Способи захисту теплопроводів від блукаючих струмів.

5. Дати схему електродренажу змінного струму із системи опалення.

6. Основні несправності в роботі арматури.

7. Порядок затягування болтів на фланцевих з’єднаннях засувок.

Розділ 8

Експлуатація елементів систем вентиляції й кондиціювання повітря

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]