Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

Зміст

Передмова

Розділ 1. Елементи систем центрального теплопостачання

Розділ 2. Експлуатація систем водяного опалення.

Розділ 3. Підготовка обладнання системи теплопостачання до зими.

Розділ 4. Пуск теплових мереж системи опалення і гарячого водопостачання в роботу

Розділ 5. Регулювання системи теплопостачання

Розділ 6. Децентралізоване теплопостачання

Розділ 7. Несправності роботи системи теплопостачання і їхнє усунення.

Розділ 8. Експлуатація елементів систем вентиляції й кондиціювання повітря.

Розділ 9. Експлуатація підземних газопроводів.

ПЕРЕДМОВА

Подальше вдосконалення роботи житлово-комунального господарства України передбачає перетворення міського господарства на високомеханізовану, економічну і надійну в роботі галузь.

Системи теплогазопостачання і вентиляції істотно впливають на планування, благоустрій і економіку міст та промислових підприємств.

Потреби житлово-комунального сектора та промисловості в тепловій енергії забезпечуються системами теплопостачання від ТЕЦ, районних, групових, місцевих і індивідуальних котелень.

Найпоширеніше в Україні централізоване теплопостачання від ТЕЦ і великих котелень для яких потрібна розгалужена теплова мережа. Зовнішня теплова мережа – один з найбільш трудомістких і дорогих елементів системи теплопостачання, що потребує значних експлуатаційних затрат. Використання природного газу в житлово-комунальному господарстві Україні поліпшує санітарно-гігієнічні умови в побуті і на виробництві, дає змогу інтенсифікувати і автоматизувати виробничі процеси, оздоровлює повітряний басейн міст і інших населених пунктів.

Для вирішення проблеми поліпшення умов праці і відпочинку людини вимагає від спеціалістів з ТГВ застосування прогресивних методів та технологій в галузі вентиляції і кондиціювання повітря. Враховуючи важливість соціально-економічне значення вентиляції, а також захисту повітряного басейну від забруднень шкідливими викидами необхідно надати спеціалістам теоретичні знання для прийняття правильних рішень при експлуатації вентиляційних систем. На потреби експлуатації систем теплогазопостачання і вентиляції щороку в Україні витрачаються значні кошти і матеріальні ресурси, а ефективність використання їх великою мірою залежить від кваліфікації персоналу. Надійність і довговічність систем залежить від правильно прийнятих проектних рішень і якості їх технічної експлуатації. Технічна експлуатація систем теплогазопостачання і вентиляції – це підтримання інженерних систем будинків, що забезпечують комфортні і безпечні умови в приміщеннях у працездатному стані з найменшими затратами енергії, матеріалів і коштів.

Розділ 1

Елементи систем центрального теплопостачання

1.1. Організація централізованого теплопостачання

Система централізованого теплопостачання являє собою рад значних інженерних споруд і пристроїв для виробництва теплової енергії, її транспортування, розподілення і використання. Вона складається з наступних взаємопов'язаних між собою елементів (рис. 1.1): 1) джерела теплопостачання, що виробляє теплову енергію для теплопостачання споживачів; 2) теплових мереж, що з'єднують джерело теплопостачання з тепловими пунктами, які повинні правильно розподіляти теплоту між споживачами (мета другої задачі дуже значна, тому що, теплова мережа розрахована на проходження певної кількості теплоносія, який циркулює в теплопроводах теплових мереж. Тому правильне розподілення кількості теплоносія по тепловим мережам є основою надійної і економічної експлуатації систем центрального теплопостачання); 3) теплових пунктів, що призначені для розподілу, регулювання та обліку витрати теплоти споживачами; 4) систем опалення споживачів теплоти, які служать для передачі її на нагрівання повітря в середині закритих приміщень і споруд. Системи опалення в свою чергу пов'язані з системами гарячого водопостачання та вентиляції опалювальних споруд.

Основною задачею централізованого теплопостачання є в забезпечення споживачів теплотою з конкретно встановленими параметрами (кількості, тиску і температури теплоносія). При цьому існують певні норми по організації теплопостачання споживачів теплоти: 1) джерело теплопостачання повинно безперервно забезпечувати під час опалювального сезону виробництво тепловою енергією з конкретно встановленими параметрами; 2) теплопостачальна організація (управління теплових мереж міста) по відомчим тепловим мережам від джерела теплопостачання до розподільчих центральних теплових пунктів (ЦТП) має забезпечити надійне транспортування теплоносія і нести повну відповідальність за відповідність параметрів теплоносія, що надходить в ЦТП і з ЦТП до індивідуальних теплових пунктів (ІТП) споживачів теплоти - житлових будинків і інших споруд різного призначення. Ремонт і експлуатацію теплових мереж від джерела теплопостачання до ЦТП здійснює теплопостачальна організація, а від ЦТП до ІТП - відповідні служби житлово-комунальної власності міста або робочого селища.

Рис. 1.1. Елементи системи централізованого теплопостачання.

1 - джерело теплопостачання; 2 - теплові мережі; 3 - центральний тепловий пункт (ЦТП); 4 - споживачі тепла (житлові будинки); 5 ‑ теплофікаційні камери (колодязі); 6 - індивідуальні теплові пункти (ІТП) житлових будинків.

Під час опалювального сезону теплопостачальна організація повинна: а) забезпечувати безперебійну подачу теплоти з ЦТП на всі ІТП житлових будинків; б) підтримувати на входах в ІТП встановлені параметри теплоносія; в) регулювати режим експлуатації теплових мереж так, щоб досягалась максимальна економія теплоти. В свою чергу власник об'єктів споживання теплоти на протязі опалювального сезону має підтримувати на входах в опалювальні будівлі встановлені параметри теплоносія; забезпечувати якісну експлуатацію відомчих теплових мереж, ІТП і систем опалення споживачів теплоти; правильно розподіляти теплоту по об'єктам її споживання; вести контроль за несправностями в роботі ІТП, систем опалення будівель, відомчих теплових мереж і ліквідовувати їх в найкоротший час; економно витрачати теплоту на об'єктах її споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]