Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

9.2. Закупорка газопроводів і способи їх ліквідації

У разі появи рідинних пробок проводять перевірку збірника конденсату або гідрозатвор і видалення конденсату, усувають провисання шляхом виправлення ухилу газопроводу або установки додаткової збірки конденсату.

Сніжно-крижані гідрантні і нафталінові закупорки усуваються шляхом: заповнення газопроводу розчинником, відігрівання газопроводу паром від рухомого котла з подальшим видаленням конденсату, а також шурфовкою газопроводу сталевим дротом діаметром 5-8 мм, прочисткою із зішкрібанням йоржем.

Для видалення забруднення (окалини, грязі і т. п.) газопровід продувають інертним газом.

Пошкодження газопроводів і їх ліквідація. При розривах дефектний стик вирізують, замість нього в газопровід вварюють котушку завдовжки 0,4 - 0,8 м. з такої ж труби.

На газопроводах низького і середнього тиску неповний розрив стиків можна ліквідовувати шляхом установки тимчасових ремонтних муфт. Для цього на пошкоджений стик заздалегідь встановлюють металевий бандаж з гумовою прокладкою, що стягується болтами. Бандаж приварюють до газопроводу, куточки з болтами зрізують. Після цього на бандаж насовують муфту, що складається з двох половинок, яку конопатять азбестовим шнуром, відбортовуют, а потім приварюють до труби.

Щільність з'єднання привареної муфти випробовують повітрям, що подається через отвір в ній. Після випробування пробку в муфті заварюють. При місцевій корозії газопроводу пошкоджену ділянку замінюють новою або на місце пошкодження встановлюють і приварюють муфту.

Окрім ремонтних, безпосередньо на газопроводі виконують і інші роботи: виправлення або зміну коверов, ремонт збірок конденсату, гідрозатворів, контрольних трубок, контрольних пунктів для зміни блукаючих струмів, електроізолюючих фланців, засувок, кранів і захисних пристроїв. Результати огляду і ремонту вносять до паспорта газопроводу. При капітальному ремонті газопроводів замінюють ділянки покриті корозією, відновлюють пошкоджену ізоляцію, міняють і ремонтують арматуру. Після закінчення ремонту газопроводу складають виконавчі креслення (у 2 екземплярах) і акт за підписами відповідального виконавця і замовника виконаних робіт.

9.3. Введення в експлуатацію систем газопостачання

Зважаючи на специфічність газового палива (токсичність при вмісті в газі окислу вуглецю і можливість утворення з повітрям вибухової суміші) до експлуатації промислових установок, що працюють на ньому, значно підвищують вимоги. На всіх підприємствах і в організаціях, що використовують газ як паливо, наказами по підприємству з числа керівних працівників або ІТР повинні призначатися особи, відповідальні за безпечну експлуатацію газового господарства, а в окремих цехах і відділах також повинні бути відповідальні. Особи, які відповідають за експлуатацію газового господарства, повинні скласти іспит на знання «Правил безпеки в газовому господарстві» в об'ємі виконуваної ними роботи. Повторна перевірка знань проводиться 1 раз на 3 роки.

До роботи по експлуатації газопроводів і обслуговування агрегатів, що використовують газове паливо, допускаються робітники які навчені безпечним методам роботи і що склали іспит. Результати іспитів оформляються протоколом, а робітникам видаються посвідчення. Повторна перевірка знань проводиться щорічно.

Перевірка знань по безпечних методах роботи у операторів котельних, промислових печей і агрегатів, що використовують газове паливо, а також у робітниках (зокрема зварювальників), зайнятих на виконанні газонебезпечних робіт, повинна проводитися комісіями за участю дільничного інспектора місцевого органу Держміськтехнагляду.

Аналіз неполадок і аварій при використанні газу в промислових і комунальних установках показує, що переважна більшість випадків відбуваються при пускові газу і розпалювальні агрегатів після ремонту або тривалої зупинки їх. Введення в експлуатацію систем газопостачання промислових і комунальних об'єктів, допускається тільки після повного їх приймання спеціальною комісією, до складу якої повинні входити представники замовника, будівельно-монтажної організації, тресту або контори газового господарства міста, а також представник місцевого органу Держміськтехнагляду.

Для введення в експлуатацію необхідно мати: акт про приймання системи газопостачання; наказ про призначення працівників з числа ІТР, відповідальних за газове господарство; документи про навчання і перевірку знань ІТР і робітників, обслуговуючих газове господарство; затверджені інструкції з експлуатації газопроводів і агрегатів, що використовують газове паливо, і схеми газопроводів, на яких нанесена вся арматура, яка вимикається з відповідною нумерацією. Пуск газу здійснюється працівниками підприємства у присутності представника служби газу міста.

Бригади, які виконують пуск газу повинні до початку робіт оглянути газопроводи і газове устаткування, перевірити дію запобіжних пристроїв і регуляторів тиску. Після огляду проводиться контрольне опресовування повітрям:

а) зовнішній газопровід (надземный і підземний) незалежно від тиску випробовується на тиск 2000 мм.вод.ст.; падіння тиску за 1 год. не повинне перевищувати 10 мм.вод.ст.;

б) внутрішньоцехові газопроводи і газопроводи котельних випробовуються на тиск 1000 мм.вод.ст.; падіння тиску за 1 год. не повинне перевищувати 60 мм.вод.ст.

Після випробування газопроводи продувають газом. Газопроводи низького тиску продувають при розрахунковому тиску газу в мережі, а газопроводи середнього тиску - при тиску 0,1 - 0,05 кгс/см2. Продування, виконують обережно і поволі.

На кожен прийнятий і введений в експлуатацію газопровід складається паспорт. В процесі експлуатації в нього заносять відомості про всі роботи по ремонту, реконструкції і т. п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]