Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

5.1. Задачі регулювання

У системі центрального теплопостачання переважаючим видом навантаження є опалення. Частина навантаження гарячого водопостачання поки що складає всього лише 10-15% розрахункового максимуму навантаження на опалення. Тому режим роботи джерела теплопостачання і теплових мереж орієнтований в основному на забезпечення роботи систем опалення будівель. Завдання регулювання систем опалення полягає в тому, щоб забезпечити віддачу теплоти нагрівальними приладами, а температуру повітря в опалювальних приміщеннях підтримувати відповідно до санітарних норм (для житлових приміщень +18°С, для кімнат дитячих садів і ясел +20 - +22 °С і т.д.). Температуру повітря в приміщеннях заміряють термометрами на висоті 1,5 м від підлоги і на відстані 1 м від зовнішніх стін. Регулювання систем центрального теплопостачання складеться з регулювання наступних елементів: джерела теплопостачання, теплових мереж, систем опалення і гарячого водопостачання будівель.

5.2. Регулювання джерела теплопостачання

Регулювання джерела теплопостачання зводиться до забезпечення наступних умов: а) тиск мережевої води в зворотному колекторі не повинен відхилятися від заданого більш ніж на ±10%; б) різниця тиску в подавальному і зворотному теплопроводах (напір, або перепад тиску) на виході з джерела теплопостачання не повинна відхилятися від заданої більш ніж на ±5%; в) температура мережевої води в подавальному теплопроводі на виході з джерела теплопостачання не повинна відхилятися від температури заданого температурного графіка більш ніж на ±2°С; г) витрата живильної води (за відсутності безпосереднього водорозбору) повинна бути не більше 0,5% місткості всієї системи центрального теплопостачання (джерела теплопостачання, теплових мереж і систем опалення будівель); д) у воді для підживлення теплових мереж при температурі 76-100°С вмісту кисню повинен бути не більше 0,1 мг/кг, при температурі 101-200°С - не більше 0,05 мг/кг, карбонатна твердість повинна бути не більше 0,7 мг-екв/кг, число рН повинне бути в межах 6,5-8,5, вільна вуглекислота повинна бути відсутньою, вміст зважених речовин не повинен бути більше 5 мг/кг; вода для підживлення теплових мереж повинна задовольняти ГОСТ 2874-82* «Вода питна»; є) витрата мережевої води і температури мережевої води в зворотному теплопроводі на введенні в джерело теплопостачання повинні відповідати значенням, визначеним гідравлічним і тепловим режимами. По витраті мережевої води допускається відхилення в межах ±10%, по температурі мережевої води в зворотному теплопроводі за наявності різнорідних навантажень - ±5°С, а за наявності навантаження на системи опалення - ±3°С.

Джерело теплопостачання при порушенні вказаних умов зобов'язане виявити причини і усунути їх до початку регулювання теплових мереж і систем опалення будівель.

5.3. Регулювання теплових мереж

Теплові мережі повинні виконувати наступні умови: а) подавати розрахункову кількість мережевої води на кожну систему опалення; б) підтримувати температуру мережевої води на вводах до споживачів теплоти по температурному графіком залежно від температури зовнішнього повітря, в) підтримувати тиск в подавальному і зворотному теплопроводах у відповідності з графіком фактичного тиску мережевої води в теплових мережах і на вводах до споживачів теплоти.

Джерело теплопостачання може виконати умови по частині подачі розрахункової кількості мережевої води, відпустити температуру мережевої води у відповідності до температурного графіка, проте може не забезпечити нормальне теплопостачання споживачів теплотою, якщо не буде забезпечений гідравлічний режим роботи теплових мереж. Регулювання роботи теплових мереж - щонайменше на 95% полягає в налагоджуванні їх гідравлічного режиму. Регулювання гідравлічного режиму зводиться до точного розподілу всієї кількості циркуляційної мережевої води в теплових мережах по ЦТП і ІТП відповідно до їх фактичних теплових навантажень і температурного графіка. Дуже важливо, щоб теплові мережі залишалися відрегульованими на увесь період опалювального сезону. Цього можна досягти, не змінюючи витрати і тиску мережевої води по ЦТП і ІТП.

Порушеннями гідравлічного режиму теплових мереж найчастіше є засмічування зваженими речовинами П-подібних компенсаторів, засувок, а також кути поворотів теплових мереж і вузли відгалужень теплових мереж. Важливим чинником порушення гідравлічного режиму теплових мереж можуть стати перемички, залишені на теплопроводах. При негерметичності закритих вентилів або кранів частина мережевої води циркулюватиме через ці перемички. Порушення температурного режиму може викликати затоплення каналів теплових мереж верховими і ґрунтовими водами. При неможливості видалення цих вод з каналів теплових мереж на джерелі теплопостачання підвищують температуру мережевої води в подавальному теплопроводі або збільшують діаметри сопел елеваторів або шайб у відповідних споживачів теплоти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]