Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

3.2. Підготовка устаткування для використання тепла

Незалежно від регіону країни керівники житлово-комунального господарства не пізніше лютого повинні видати наказ про проведення заходів щодо підготовки систем опалення, гарячого водопостачання житлових будівель і теплових мереж до роботи в зимових умовах майбутньої зими. Потім наказ розсилають керівникам УЖКГ, які на підставі даних "Журналу обліку несправностей в системі опалення житлових будівель і теплових мереж" і інших даних намічають проведення цих заходів за формою № 4. Намічені УЖКГ заходи направляють управлінню житлово-комунального господарства.

3.3. Підготовка житлових будівель до опалювального сезону

На початку опалювального сезону, окрім ремонту теплових мереж і систем опалювання, повинна передувати велика робота по утепленню житлових будівель. Нерідко працівники житлово-комунальних господарств цій роботі відводять другорядне значення. Проте досвід підказує, що в добре утеплених до зими будівлях система опалювання працює набагато надійніше, ніж в не утеплених. Скарг на неякісне опалювання в утеплених будівель надходить менше, а часом їх не буває зовсім за опалювальний сезон. Для утеплення житлових будівель необхідно вікна квартир і коридорів, зовнішні двері, квартирні, балконні і горищні відремонтувати, оглядові вікна горищ і підвалів - засклити, горищні перекриття утеплити достатньою товщиною теплоізоляційного матеріалу, що дуже важливо для зменшення втрат теплоти будівлями. Виконання вказаних вимог, окрім зменшення втрат теплоти будівлями, полегшує роботу по регулюванню систем опалювання, забезпечує стійкість високої якості опалювання, виключає можливість замерзання окремих ділянок трубопроводів систем опалювання при короткочасному припиненні циркуляції і при пуску системи опалювання в роботу в зимовий період.

ФОРМА № 4

"Затверджую"

Начальник управління

житлово-комунального господарства

______________

«______» березня 2011 року

ЗАХОДИ

по підготовці системи опалення, гарячого водопостачання житлових будівель і теплових мереж до роботи в зимових умовах 2011-2012 року на УЖКГ

Номер роботи

Найменування

об’єктів

Найменування заходів

Найменування кількості необхідних матеріалів, устаткування, обладнання

Термін виконання

Прізвище, ім'я по батькові,

посада

Головний інженер управління _________

Начальник виробничого відділу управління _________

Головний механік управління _________

Головний енергетик управління _________

3.4. Ремонт устаткування систем теплопостачання

Перед початком ремонтних робіт керівник житлово-комунального господарства повинен видати наказ про створення комісії з контролю за ходом підготовки тепловикористовуючих установок і теплових мереж до роботи в зимових умовах майбутньої зими Під керуванням головного інженера житлово-комунального господарства і встановити режим її праці до закінчення ремонтних робіт. Цей захід дуже важливий і нехтувати ним неприпустимо. Там, де чітко здійснений контроль за ходом ведення ремонтних робіт, можна бути упевненим, що устаткування систем теплопостачання працюватиме надійно. Для цього необхідно організувати ланки і бригади слюсарів-сантехніків по ремонту систем опалювання і теплових мереж так, щоб ці ж ланки і бригади обслуговували відремонтоване в зимовий час до виробництва ремонтних робіт з вищою якістю.

Для виробництва ремонтних робіт в літній час необхідно завчасно підготувати інструмент, пристосування і матеріали. Ремонтні бригади і ланки повинні бути забезпечені необхідним інструментом і пристосуваннями, різними деталями для заміни зношених. Кожне житлово-комунальне господарство повинне мати в своєму розпорядженні механічну майстерню, яка повинна мати: верстат токарний - 1 шт.; верстат свердлильний - 1 шт.; лещата - 4-5 шт.; трубний притиск - 2 шт.; точило наждачне з електроприводом - 1 шт.; верстаки слюсарні - 2-3 шт.; насоси для відкачування води - 1-2 шт.; домкрати - 2 шт.; талі ручні - 2-3 шт.; металеві триноги для підвіски талів - 2-шт.; електро- і газозварювальні агрегати - 3-4 шт.; візки для перевезення зварювальних агрегатів - 3-шт.; автокран-1-2 шт.; автомашина вантажна для перевезення матеріалів -1 шт.; бульдозер - 1 шт.; екскаватор - 1 шт.; автомашина для перевезення робітників - 1 шт.

Залежно від місцевих умов кількість перерахованого устаткування і пристосувань для механічних майстерень встановлюється керівництвом житлово-комунального господарства.

Надійна експлуатація і довговічність роботи устаткування систем теплопостачання в основному регулюється якістю його ремонту Все устаткування повинне пройти ретельний ремонт випробування. Своєчасність і якість ремонту устаткування систем теплопостачання (дозволяє збільшити норми міжремонтного ресурсу цього устаткування. Перші спроби створення таких норм були зроблені працівниками Академії комунального господарства імені К. Д. Памфілова (м.Москва). У табл. 3.1 приведені норми міжремонтного ресурсу устаткування систем теплопостачання і терміни його служби.

Для повсякденної роботи і проведення поточного ремонту устаткування систем теплопостачання в коморі слюсарної майстерні повсякденно повинні бути: прокладки паронітові кожного розміру діаметром 50-150 мм -4 шт.; діаметром 200-300 мм -4 шт., діаметром 350-1200 мм -2 шт.; гума технічна термостійка завтовшки 3-4 мм -10 кг; прокладки для кришок засувок кожного розміру по 1 шт.; набивання сальникове завтовшки 12,5-25 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]