Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

Електричне секціонування газопроводів.

Цим методом передбачено встановлення ізолюючих вставок на газопроводі, що призведе до електричного роз'єднання його на окремі секції (ділянки), за рахунок чого зменшується електрична провідність споруди, а в зв'язку з цим зменшуються блукаючі струми, які протікають по газопроводу. Під час секціонування газопроводів число катодних і анодних збільшується пропорційно числу встановлених електричних роз'єднувачів. При цьому в місцях встановлення роз'єднувачів виникає стрибок потенціалу ''газопровід-земля" і в анодних зонах можливе місцеве руйнування газопроводу. Однак у цілому руйнування газопроводу уповільнюється. Як діелектричні роз'єднувачі використовують на газопроводах діелектричні фланці, а також вставки з поліетиленових труб. Наявність ізолюючих вставок на газопроводах спрощує вирішення питання про захист окремих ділянок газопроводів, а також дозволяє змінювати електричний режим і виконувати вимірювання сили струму.

Рис. 9.17. Електроізолюючий фланець

1 - текстолітова втулка; 2 - текстолітова шайба; 3 - сталева шайба; 4 - текстолітова прокладка; 5 - свинцева шайба; 6 – газопровід; 7 - болт.

Для контролю за електричним станом газопроводу з кожної сторони ізолюючого фланця (вставки) необхідно виводити на поверхню контрольні провідники. Необхідно мати на увазі; що діелектричні вставки зменшують щільність газопроводів, особливо високого і середнього піску, і що вони корозійне не усувають, а лише зменшують і розподіляють її по довжині.

При електрохімічному захисті передбачається монтаж ізолюючих фланцевих з'єднань:

- на вході і виході газопроводів з землі і ГРП, на вході газопроводів у будівлю, де можливий електричний контакт газопроводу з землею через металеві конструкції будівлі та інженерні мережі, на вводі газопроводу на об'єкт, що є джерелом блукаючих струмів;

- для секціонування газопроводів;

- для електричної ізоляції окремих ділянок газопроводу від іншого газопроводу.

Якщо опір розтіканню контуру заземлення ГРП або підземних резервуарів ЗВГ складає понад 50 м ізолюючі фланцеві з'єднання на газопроводах допускається не встановлювати.

Розташування ізолюючих фланцевих з'єднань слід передбачати на зовнішніх газопроводах на висоті 2,2 м і на відстані від дверних та віконних прорізів, які існують для запірної арматури в колодязях:

- для газопроводів низького тиску по горизонталі - 0,5;

- для газопроводів середнього тиску по горизонталі - 3;

- для газопроводів високого тиску II категорії по горизонталі - 5.

Ізолюючі фланцеві з'єднання в колодязях повинні обладнуватися встановлюваними поза колодязем контактними пристроями для шунтування ізолюючих фланцевих з'єднань інвентарними перемичками (на час виконання робіт в колодязях).

Відстань від установок електрохімічного захисту і від їх контактних пристроїв до резервуарів ЗВГ слід приймати не менше 5 м.

Ефективність дії фланців залежить від якості їх виготовлення, випробування, вибору матеріалу ізолюючих елементів, місця встановлення і якості експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]