Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakimchuk 2011.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
12.75 Mб
Скачать

3.7. Заходи з підготовки до опалювального сезону систем теплопостачання

Під час підготовки до опалювального сезону з метою забезпечення надійності теплопостачання споживачів необхідно відповідно до термінів, виконати основний комплекс заходів: здійснення ремонтно-профілактичних робіт устаткування джерел теплопостачання та теплових мереж; усунення порушень, виявлених у теплових режимах джерел теплопостачання та гідравлічних режимах роботи теплових мереж; гідравлічні випробування устаткування теплових мереж, центральних теплових пунктів систем теплопостачання (до теплового вводу споживача) на щільність та міцність; шурфування теплових мереж, вирізання з трубопроводів зразків з метою з'ясування ступеня корозійного пошкодження трубопроводів; промивання, устаткування та трубопроводів теплових мереж, центральних теплових пунктів систем теплопостачання (до теплового вводу споживача); розроблення експлуатаційних режимів роботи систем теплопостачання, а також заходів з їх забезпечення; складання актів готовності систем теплопостачання до опалювального сезону.

У процесі підготовлення до опалювального сезону необхідно виявити дефекти в роботі устаткування та відхилення від гідравлічного і теплового режимів, скласти плани робіт, підготувати необхідну технічну документацію та матеріально-технічні ресурси.

Графіки підготовки джерел теплопостачання, теплових мереж системи теплопостачання до опалювального сезону розробляються до закінчення поточного опалювального сезону, але не пізніше травня поточного року.

Для набуття навичок і готовності персоналу діяти швидко і правильно під час аварійних ситуацій, своєчасного усунення аварій та недопущення їх розвитку надалі в теплопостачальних організаціях проводяться протиаварійні тренування з відпрацювання взаємодії персоналу під час ліквідації аварійних ситуацій, розробляються відповідні організаційно-технічні заходи.

До початку опалювального сезону теплопостачальні організації розробляють і затверджують в органах місцевого самоврядування графіки обмеження відпуску тепла та теплоносія у разі застосування невідкладних заходів щодо усунення або ліквідації аварій у системах теплопостачання.

Під час підготовки до опалювального сезону з метою забезпечення надійності теплопостачання - теплоспоживання необхідно відповідно до термінів, виконати основний комплекс заходів: виконання ремонтно-профілактичних робіт устаткування тепловикористовувальних установок та місцевих (розподільчих) теплових мереж; усунення порушень, виявлених у теплових та гідравлічних режи­мах роботи тепловикористовувальних установок; гідравлічні випробування тепловикористовувального устаткування, місцевих теплових мереж, теплових пунктів і систем теплоспоживання на щільність та міцність; промивання устаткування та комунікацій тепловикористовувальних установок, трубопроводів місцевих теплових мереж, теплових пунктів та систем теплоспоживання; складання актів готовності систем теплоспоживання до опалювального сезону.

Під час підготовки до опалювального сезону необхідно виявити дефекти в роботі устаткування та відхилення від гідравлічного і теплового режимів, скласти плани робіт, підготувати необхідну технічну документацію та матеріально-технічні ресурси.

Графіки підготовки місцевих теплових мереж, системи теплоспоживання до опалювального сезону розробляються до закінчення поточного опалювального сезону, але не пізніше травня поточного року.

Для набуття навичок і готовності персоналу діяти швидко і правильно під час аварійних ситуацій, своєчасного усунення аварій та недопущення їх розвитку надалі споживачі (виконавці послуг) проводять протиаварійні тренування з відпрацювання взаємодії персоналу під час ліквідації аварійних ситуацій, розробляються відповідні організаційно-технічні заходи.

Для перевірки готовності до опалювального сезону під час приймання теплових пунктів перевіряється та оформляється відповідними актами: виконання плану ремонтних робіт, якість їх виконання; стан трубопроводів місцевих теплових мереж, які належать споживачу; стан утеплення будівель (горища, сходові клітки, підвали, двері тощо) та центральних теплових пунктів, які належать споживачу, а також індивідуальних теплових пунктів; стан трубопроводів, арматури та теплової ізоляції; наявність і стан засобів вимірювальної техніки та автоматичних регуляторів; наявність і стан приладів комерційного обліку теплової енергії; працездатність захисту систем теплоспоживання; наявність паспортів теплових установок, принципових схем та інструкцій для обслуговуючого персоналу; відсутність прямих з'єднань устаткування теплових пунктів з водопроводом та каналізацією; щільність устаткування теплових пунктів; наявність пломб на розрахункових шайбах та соплах елеваторів.

Перед початком опалювального сезону проводиться перевірка готовності системи опалення та системи теплопостачання у цілому шляхом виконання пробного пуску з метою визначення їх готовності до роботи.

Пробний пуск здійснюється після закінчення робіт з підготовки систем теплопостачання до осінньо-зимового періоду. Початок і тривалість пробного пуску визначається графіком теплопостачальної організації, який слід узгодити з органами місцевого самоврядування та довести до відома споживачів не пізніше ніж за три доби до початку пробного пуску.

Початок і закінчення опалювального сезону (і пов'язана з цим зміна гідравлічного і теплового режиму роботи джерел теплопостачання і теплових мереж) установлюється в кожному регіоні окремо.

Опалювальний період починається, якщо протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря становить 8 °С та нижче, а закінчується, коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря перевищує 8 °С.

Включення та відключення систем теплоспоживання здійснюється за графіком, узгодженим з теплопостачальною організацією.

Після закінчення опалювального сезону або в разі тривалої зупинки джерел теплопостачання їх водогрійні котли та допоміжне устаткування консервується. Способи консервації обираються спеціалізованою налагоджувальною організацією, виходячи з місцевих умов, на основі чинних рекомендацій та методичних вказівок щодо консервації теплового устаткування. Ці вимоги вносяться в інструкцію з консервації, яка затверджується керівником підприємства. Перед пуском водогрійних котлів в експлуатацію, а також перед початком опалювального сезону теплові мережі та внутрішні системи теплоспоживання слід попередньо промити.

Теплопостачальні організації, які мають джерела теплопостачання, повинні своєчасно забезпечувати накопичення нормативних запасів палива.

Питання для контрольної перевірки

1. Коли починається підготовка систем опалення до опалювального сезону.

2. Підготовка устаткування до опалювального сезону.

3. Форма обліку несправностей в системі опалення житлових і теплових мереж за опалювальний сезон.

4. Форма заходів по підготовці системи опалення до наступного опалювального сезону.

5. Способи випробування теплових мереж і теплових установок.

6. Способи промивання теплових мереж і водонагрівачів.

7. Дати схему водоповітряної промивки теплових мереж.

8. Дати схему кислотного промивання водяного водонагрівача.

Розділ 4

Пуск теплових мереж системи опалення і гарячого водопостачання в роботу

Теплопроводи теплових мереж, трубопроводи і нагрівальні прилади систем опалення і гарячого водопостачання після завершення опалювального сезону з метою зменшення руйнування повинні бути залишені заповненими водою до настання ремонтних робіт. Потім відповідно до розроблених заходів щодо підготовки житлово-комунального господарства до зими приступають до ремонту устаткування систем теплопостачання. При цьому системи опалення житлових будинків повинні бути відключені від теплових мереж, тому що при спорожнюванні теплових мереж для ремонту не відключені системи опалення будуть відповідно також спорожнені і виявляться без води. Ремонт теплових мереж систем опалення і гарячого водопостачання повинні бути організовані так, щоб час простою цього устаткування, не заповненого водою, був найменшим. Відремонтовані тепловикористовуючи установки і теплові мережі повинні бути знову заповнені водою без зволікання. У цьому випадку допускається використовувати воду із системи водопроводу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]