Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Об’єкти цивільних правовідносин: поняття і види

  1. Під об'єктом цивільних прав розуміють матеріальні та нематеріальні блага, з приводу яких виникають цивільні правовідносини. Об'єкти цивільних прав та об'єкти цивільних правовідносин — поняття тотожні. Цивільні правовідносини складаються між особами щодо матеріального чи нематеріального блага для за­доволення своїх потреб. Тому об'єктом цивільних прав (правовідносин) може бути те, заради чого суб'єкти вступають у правовідносини і на що спрямовані їхні суб'єктивні права та обов'язки з метою здійснення своїх законних права та інтересів.

  2. Стаття 178 ЦК України відносить до об'єктів цивільних прав речі, включаючи гроші та цінні папери, інше майно, у тому числі майнові права, робо­ти та послуги, результати творчої діяльності, службову та комерційну таємницю, особисті немайнові блага, та інші матеріальні та нематеріальні блага.

  3. За критерієм їх оборотоздатності об'єкти цивільних прав можна поділити на три види:

  4. 1) об'єкти, які обертаються вільно;

  5. 2) об'єкти, які обмежені в обігу;

  6. 3) об'єкти, вилучені з обігу.

  7. Ці положення відображені у ст. 179 ЦК України, яка має назву "Оборотоздатність об'єктів цивільних прав". Згідно з цією статтею об'єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід'ємними від фізич­ної або юридичної особи. При цьому види об'єктів цивільних прав, вилучених з цивільного обороту або обмежено оборотоздатних встановлюються лише зако­ном. Оборотоздатність об'єктів цивільних прав означає вчинення угод та інших не заборонених законодавством дій щодо таких об'єктів, спрямованих на переда­чу останніх у межах цивільного обороту. Тобто обіг не слід звужувати виключно до переходу права власності.

  8. Цивільне право розрізняє універсальне та сингулярне правонаступництво. При універсальному правонаступництві до правонаступника в результаті одного акта переходять всі права та обов'язки правоволодільця. Таке правонаступництво має місце при спадкуванні або при реорганізації юридичної особи. При сингулярному правонаступництві до особи переходять лише деякі права та обов'язки іншого Це стосується, наприклад, відчуження майна.

  9. Об'єкти, які є невід'ємними від фізичної або юридичної особи. В даному випадку мова йде перш за все про особисті немайнові права фізичної особи (ч. 3 ст. 269 ЦК). Особисті немайнові права тісно пов'язані із фізичною особою та не можуть бути передані іншій фізичній або юридичній особі (так, наприклад, не може бути відчужене право на життя, здоров'я, честь, ділову репутацію, право на сім'ю тощо). Деякі майнові права також можуть бути нерозривно пов'язаними із особою, яка їх має. Такий нерозривний зв'язок може виникати: А) внаслідок вказівки закону, зокрема ЦК. Так, наприклад, не можуть переходити ані за договором, ані внаслідок правонаступництва права потерпілого на відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю особи (ст. 515, ст. 602 ЦК тощо). Б) внаслідок домовленості сторін у договорі. Так, наприклад, кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором - ч. 3 ст. 512 ЦК.

  10. Об'єкти, обмежені в обігу, — це об'єкти, які можуть належати тільки окремим учасникам цивільного обороту, або обіг таких об'єктів, їх придбання або відчуження може здійснюватися лише на підставі відповідного дозволу. До цієї групи ЦК відносить об'єкти, які можуть належати лише певним учасникам обороту, або цивільний оборот яких дозволеним лише за спеціальним дозволом. Віднесення об'єкту до цієї групи також може здійснюватися лише на підставі закону. Так, наприклад, суб'єкт господарювання має право на здійснення видів діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин виключно на підставі отриманої ліцензії (Закон України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори").

  11. Вилученими з цивільного обороту вважаються об'єкти, які не можуть бути предметом угод та іншим чином переходити від одного суб'єкта до іншого в межах цивільного обороту. Такими є об'єкти, які можуть належати тільки встановленим суб'єктам правовідносин та взагалі не можуть передаватися іншим особам. ЦК зазначає, що об'єкти, які вилучені із цивільного обороту, мають бути прямо встановлені у законі. Так, наприклад, виключно у державній власності можуть перебувати ядерні матеріали (ст. 9 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"); пам'ятки археології (ст. 17 Закону України "Про охорону культурної спадщини") тощо. Крім того, Законом України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" затверджений перелік об'єктів, які можуть на даний момент перебувати виключно в державній власності та не можуть передаватися у приватну власність (ст. 9 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" ядерні матеріали перебувають виключно у державній власності, ЗУ "Про природно-заповідний фонд" території при­родних заповідників є власністю народу України - ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами повністю вилучаються з господарського використання і надаються заповідникам у порядку, встановленому законодав­ством України).

  12. Порушення встановлених правил обігу для об'єктів, обмежених в обігу, та для об'єктів, вилучених з обігу, при укладенні угод тягне за собою визнання таких угод недійсними.

  13. Необхідність вчинення певних дій для визнання об'єктом цивільних прав щодо окремих об'єктів. До таких об'єктів, наприклад, можна віднести нерухоме майно. При спорудженні нового будинку потрібно отримати акт введення в експлуатацію вказаного будинку, який є підставою для реєстрації права власності на будинок в уповноваженому державою органі. Тобто держава своїм владним актом, яким є акт введення в експлуатацію, визнає такий об'єкт нерухомим майном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]