Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Право володіння, поняття та види сервітутів, їх припинення

  1. Володіння вважається у декількох значеннях:

  2. 1) як окрема правомочність власника майна - можливість власника здійснювати господарське панування над річчю засноване на законі. Особливістю значення володіння в цьому аспекті є наявність спеціального позову про повернення майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов)

  3. 2) як елемент практично усіх способів набуття права власності (виробництво знахідка скарб тощо) також володіння треба розуміти як правомочність у забовязальних правовідносинах (оренда , позика)

  4. Найбільш чітко значення володіння проявляється у ст344 ЦК набувальна давність

  5. І нарешті володіння потрібно розуміти незалежно від права на річ тобто фактичне панування особи над річчю (володіння особою нерухомим майном право на яке не зареєстроване ,володіння майном після закінчення строку забовязання, володіння украденою річчю )

  6. Такому пануванню надається юридичне значення і саме добросовісне панування над річчю користується юридичним захистом.

  7. Саме цьому фактичному володінню повинна була бути присвячена глава 31 ЦК . Інші види володіння вже врегульовані нормами права так як є нечистими конструкціями і входять до змісту або права власності або договірних забовязань.

  8. У загальному значенні під сервітутами прийнято розуміти право обмеженого користування чужими речами (майном) з певною метою у межах, визначених договором чи законом.

  9. Суб'єктами сервітутних правовідносин є власник (володілець) сусідньої земельної ділянки (таку земельну ділянку в науці називають службовою або підпорядкованою) та володілець пануючої земельної ділянки, в інтересах якого встановлюється сервітут (сервітуарій), і ними можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

  10. Предмет : можуть виступати нерухоме майно , земельні ділянки.

  11. Сервітути бувають приватно правовими і публічно правовими(завжди лише нерухомого майна) Приватно правові сервітути можуть стосуватись як рухомих так і нерухомих речей  Норми глави 32 ЦК  присвячені праву користування чужим майном у речовому сенсі, тобто йому притаманні усі ознаки речових прав (правослідування, абсолютність право переваги тощо) Разом з тим специфічна ознака - це обмежений характер користування. В будь якому разі зміст сервітуту повинен чітко визначатися законом на відміну від забов’язальних відносин зміст яких визначається договором  Сервітути бувають приватно правовими і публічно правовими(завжди лише нерухомого майна) Приватно правові сервітути можуть стосуватись як рухомих так і нерухомих речей  Сервітут - це право обмеженого користування чужим майном з певною метою у межах визначених законом або договором. Норми глави 32 ЦК  присвячені праву користування чужим майном у речовому сенсі, тобто йому притаманні усі ознаки речових прав (правослідування, абсолютність право переваги тощо) Разом з тим специфічна ознака - це обмежений характер користування. В будь якому разі зміст сервітуту повинен чітко визначатися законом на відміну від забовязальних відносин зміст яких визначається договором    Субєкти: Власник сусідньоі земельноі ділянки та володілець пануючоі земельноі ділянки в інтересах якого встановлюється сервітут(сервітуарій може бути як фіз так і юр особи) Предмет : можуть виступати нерухоме майно , земельні ділянки.

  12. Види сервітутів: Закон не встановлює виключного переліку цілей для яких може бути встановлений сервітут ЦКУ поділяє сервітути на земельні і особисті(встановлюється щодо конкретної особи(заповіт у якому забов’язали спадкоємця дозволити користуватися його майном хворому родичу)). В разі смерті власника або зі зміною власника особистий сервітут припиняється а земельний продовжує діяти. Сервітуарії стосовно обтяженої земельної ділянки виступає не тільки користувачем а й володільцем Сервітут не підлягає відчуженню, він може переходити до правонаступників разом із земельною ділянкою, щодо якої він встановлений  Підстави встановлення сервітутів:

  • Закон: ст 405ЦК встановлює право проживання члена сім'і власника без будь яких договірних стосунків за достатності лише фактичного проживання у сім'і.

  • Договір: сервітутний договір це договір про встановлення речового права , за ним нерухоме майно не передається у користування а встановлюється речове право на чуже майно. Істотні умови: предмет , спосіб встановлення та здійснення сервітутних прав , строк. Може бути встановлено перелік осіб яким надається право користування . Предмет підлягає детальному опису щодо якісних і кількісних характеристик(місце знаходження кадастровий номер відомості про сусідні земельні ділянки іх правовий режим існуючі насадження і споруди) також вказується види використання земельноі ділянки (розмір місце проходу години проходу тощо). Договір про встановлення земельного сервітуту укладається в письмовій формі, нот посвідч і держ реєстрація.

  • Заповіт: ст 1245 ЦК спадкодавець  має право встановити у заповіті сервітут щодо земельноі ділянки(право довічного проживання особи похилого віку у нерухомому майні)

  • Судове рішення : ст 100 Земельного кодексу

  1. Сервітут може бути встановлений як на певний строк так і безстроково? як оплатно так і безоплатно . Єдиною умовою для встановлення сервітуту є неможливість задоволення інтересів сервітуарія у інший спосіб.  Ч5 ст403 власник не позбаляється права володіти користуватися і розпоряджатися своім майном також власник може у будь який момент продати свою земельну ділянку, єдиний обовязок в нього це повідомити майбутніх власників про встановлення речового права на його земельній ділянці. Ст 406 встановлює підстави припинення сервітуту:

  2. 1) поєднання в одній особі особи, в інтересах якої встановлений сервітут, і власника майна, обтяженого сервітутом;

  3. 2) відмови від нього особи, в інтересах якої встановлений сервітут;

  4. 3) спливу строку, на який було встановлено сервітут;

  5. 4) припинення обставини, яка була підставою для встановлення сервітуту;

  6. 5) невикористання сервітуту протягом трьох років підряд;

  7. 6) смерті особи, на користь якої було встановлено особистий сервітут. Крім зазначених підстав можна назвати наступні: - знищення обєкту сервітуту - визнання недійсним правочину яким було встановлено сервітут або заповіт  - скасування судового рішення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]