Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Об’єкти права інтелектуальної власності

  1. Обєкти права І В є нематеріальний обєкт у вигляді результату інтелектуальноі діяльності , однак не кожен результат творчоі діяльності визнається обєктом право І В а лише той обєкт який регулюється ЦК Результати інтел діяльності які нестали обєктом охорони права інтел власності можуть визнаватися обєктами цив права але не права І В  Обєктами І В можуть бути не лише результати інтел діяльності  Обєктами права І В є обєкти які відповідають вимогам закону : - ці результати повинні мати творчий характер  - вони повинні бути придатними для втілення в певному матеріальному носієві  - повинні бути придатними для сприйняття і відтворення іншими особами  Інколи виділяють відповідність художньому, мистецькому чи науково технічному  Ст. 420 ЦК наводить перелік обєктів права І В 

  1. Суб’єкти права інтелектуальної власності

  1. Суб’єкти права І В передусім можуть бути творці- будь яка фіз особа , незалежно від віку і дієздатності . Це первинні суб’єкти права І В , але на підставі закону чи договору право І В може перейти до правонаступників- вони являються похідними суб’єктами , юридичні особи творцями бути не можуть , але вони можуть бути первинними суб’єктами права І В , первинне право виникає у роботодавців на об’єкти створені у порядку виконання службових обов’язків.

  2. Похідними суб’єктами вважається фіз і юр особи до яких це право переходить за договором або законом, також є суб’єкти яким ЦК надає право на використання об’єкта права І В без дозволу суб’єкта.

  3. Суб'єктами є фізичні та юридичні особи, держава та територіальні громади. Творцем об'єкта інтелектуальної власності може бути будь-яка фізична особа, незалежно від віку та дієздатності. Юридичні особа не можуть бути творцями, але вони можуть стати первинними суб'єктами права ІВ в силу закону. Первісне право виникає у роботодавця на об'єкти, створені в порядку виконання трудових (службових) обов'язків.

  1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності

  1. Особисто немайнові права визнаються права ст423ЦК творець маєправо вибирати пспвдонім забороняти згадування свого імені взагалі позначати його на примірниках тощо, таке ж право належить субєктам права промисловоі власності (право присвоєння імені своєму винаходу ) винахіднику належить право авторства на винахід і корисну модель так само визначаються права на сорти рослин і породи тварин

  2. Право на недоторканість - полягає що без згоди автора твір не може супроводжуватися будь якими перекрученнями перед після млвами коментарями поясненнями ілюстраціями, забороняється скорочувати твір та порушувати його цілісність будь яким способом. Воно не поширюється на обєкти промисловоі власності, але забороняється будь яке посягання що здатне завдати шкоди честі гідності і діловій репутаціі .

  3. Право на обнародування твору , право на пріорітет (полягає у захисту особистих немайнових прав). Право доступу автора до твору образотворчого мистецтва , право на подання заявки , зміну іі змісту тощо . Особисті немайнові права І В не можуть відчужуватися, передаватися іншим особам за винятком встановленими ЦК (винятків нема).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]