Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Поняття здійснення суб’єктивного цивільного права і виконання цивільного обов’язку

  1. Якщо зміст суб'єктивного цивільного права особи становлять певні правові можливості, використання яких має на меті задоволення її матеріальних і духовних інтересів, то його здійснення пов'язане з вчиненням конкретних дій, спрямованих на реалізацію зазначених можливостей, перетворення їх на дійсність. Таким чином, за різних фактичних обставин і у різних правовідносинах здійснення суб'єктивного цивільного права залежно від його змісту може забезпечуватися або власними діями уповноваженої особи, або через належне виконання покладеного на зобов'язану сторону обов'язку, або за допомогою застосування ініційованих суб'єктом права заходів цивільно-правового захисту. Іншими словами, за будь-яких обставин реалізація суб'єктивного цивільного права і відповідних правових відносин, елементом юридичного змісту яких воно є, лежить у площині здійснення або суб'єктивного права, або кореспондуючого йому обов'язку

  1. Способи здійснення цивільних прав та виконання цивільних обов’язків, принципи та гарантії, межі здійснення

  1. Здійснення суб'єктивних цивільних прав — це процес реалізації уповноваженою особою всіх повноважень, що належать до змісту конкретного суб'єктивного права, для досягнення певного результату.

  2. Здійснення цивільних прав можливе за таких основних умов:

  3. 1) особу має бути наділено необхідною правоздатністю щодо її цивільних прав;

  4. 2) суб'єкта правовідносин має бути наділено необхідним обсягом дієздатності;

  5. 3) дії зі здійснення цивільних прав мають відповідати принципам здійснення цивільних прав.

  6. Способи здіснення суб'єктивних цивільних прав поділяють на фактичні та юридичні.Під фактичними способами слід розуміти діяння, які, зазвичай не є юридично значущими, наприклад, коли особа фактично проживає у будинку, чим здійснює своє право власності на нього.Юридичними способами слід вважати юридично значущі діяння, наслідком яких є виникнення, зміна чи припинення правовідносин. Це, зокрема, укладення різноманітних правочинів, створення авторського твору, виявлення скарбу тощо.

  7. Принципи здійснення — це закріплені в нормах цивільного права загальні положення, які встановлюють суб'єктивних цивільних прав основні вимоги до поведінки суб'єкта при здійсненні ним свого суб'єктивного права.

  8. Принципами здійснення цивільних прав є:

  9. • принцип автономії волі;

  10. • принцип законності;

  11. • принцип розумності та добросовісності.

  12. Межі здійснення суб'єктивних прав — законодавчо дозволені конкретні способи поведінки, якими особа в змозі набути для себе ті можливості, які становлять зміст суб'єктивного цивільного права.

  13. Загальними межами здійснення суб'єктивних цивільних прав є:

  14. 1) утримання від дій, які могли б порушити права інших осіб;

  15. 2) утримання від дій, які могли б заподіяти шкоду довкіллю та культурній спадщині;

  16. 3) заборона дій особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах;

  17. 4) дотримання моральних засад суспільства;

  18. 5) заборона використання цивільних прав із метою неправомірного обмеження конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]