Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Довіреність. Форма і строк довіреності

  1. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі. Довіреність вчиняється у такій же формі, в якій відповідно до закону має вчинятися відповідний правочин. Таким чином, якщо, наприклад, повірений уповноважується укласти договір найму будівлі строком до трьох років у нотаріальній формі, то і довіреність на вчинення такого правочину має бути посвідчена нотаріально. Слід звернути увагу також ще на одну обставину, що стосується загальних положень про форму довіреності. З контексту ч. 1 ст. 245 чітко випливає, що довіреність має відповідати формі, в якій вчиняється правочин. Іншими словами, якщо повірений уповноважений на вчинення усного правочину, то і довіреність може бути зроблена усно. Однак норму ч. 1 ст. 245 ЦК слід розглядати лише у взаємозв'язку з ч. 3 ст. 244 ЦК, з якої чітко слідує, що довіреність завжди вчиняється письмово.

  2. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків видачі довіреності на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (пошто­вих переказів, посилок тощо).

  3. Довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути по­свідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, стар­шим або черговим лікарем.

  4. Довіреність військовослужбовця в пунктах дислокації військової частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи орга­ну, що вчиняє нотаріальні дії, а також довіреність робітника, службовця, члена їхніх сімей і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу.

  5. Довіреність особи, яка перебуває у місці позбавлення волі (слідчому ізолято­рі), може бути посвідчена начальником місця позбавлення волі.

  6. Довіреність на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, ін­ших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо) може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, нав­чається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання.

  7. Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою осо­бою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печат­кою цієї юридичної особи.

  8. Законодавство передбачає наявність у довіреності обов'язкових реквізитів. Таким обов'язковим реквізитом є дата її вчинення. Відсутність у довіреності дати вчинення робить її недійсною. Іншим обов'язковим реквізитом є підпис довірите­ля, а для довіреності, яка видається від імені юридичної особи, — прикладення печатки цієї юридичної особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]