Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право 2 семестри іспит.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
305.94 Кб
Скачать
  1. Віндикаційний позов

  1. Віндикаційний позов є вимогою неволодіючого власника до володіючого невласника про витребування майна у натурі. Ознаки: - віндикацію можна здійснити лише щодо індивідуально визначених речей :автомобіль прикраси будинок; - цей позов може бути предявлений щодо речі власником якоі є позивач а відповідачем лише фактичний володілець; - власник може предявити віндикацію дише якщо особа володіє річчю незаконно  - захищати право власності віндикаційним позовом можна лише якщо майно зберіглося в натурі , недопускається заміна речі аналогічною  Незаконний володілець може бути  - добросовісний -це той який не знав і не міг знати що володіє чужою річчю. Власник може витребувати лише у випадках ст388ЦК Якщо майно набуте добросовісним володільцем безоплатно власник може витребувати його у всіх випадках поставнова ВССУ з розг цив і крим справ Про судову практику у справах про захист права власності та інших речових прав  - недобросовісний- це той який знав або міг знати що заволодів чужою річчю. Власник має право витребувати майно у всіх випадках 

  1. Негаторний позов

  1. Негаторний позов характеризується тим що майно не вибуває з фактичного володіння власника але треті особи створюють фактичні перешкоди у володінні та користуванні ним, за цим позовом може звертатись як власник майна так і титульний володілець, при цьому цей володілець може подати позов до трьох осіб і до самого власника. Суттю вимог за негаторним позовом є усунення перешкод, які мають місце на момент предявлення позову тому на цей позов не поширюється строки позовноі давності. Власник має право усувати порушення своіх прав тільки якщо такі діі мають неправомірний характер. З негаторним позовом в більшості випадків звертаються громадяни (самоуправство зловживання владою) Ст149 ЦПК забезпечення позову Умови пред’явлення негаторного позову: 1) позивач є власником речі; 2) поведінка правопорушника є протиправною; 3) на момент пред’явлення позову правопорушення має тривати; 4) позивач і відповідач не повинні перебувати в зобов’язальних відносинах.

  1. Позов про визнання права власності і позов про виключення майна з акту опису

  1. Накладення арешту на майно застосовується як спосіб забезпечення цивільного позову (ст. 152 ЦПК України, ст. 67 ГПК України). Відповідно до ст. 186 КПК України при обшуку або виїмці можуть бути вилучені предмети і докумен­ти, які мають значення для справи, а також цінності і майно обвинуваченого або підозрюваного з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації майна, які у встановленому порядку перелічуються у протоколі обшуку або виїмки чи в доданому до нього опису. Опис майна здійснюється також у порядку вжиття заходів щодо охорони спадкового майна державним нотаріусом або посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народ­них депутатів, що оформляється у встановленому порядку актом опису майна (пункти 95—107 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, пункти 47—60 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій поса­довими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народ­них депутатів України1). Митний Кодекс України надає право митним органам вчиняти опис вилучених товарів і документів (ст. 377).

  2. Опис (арешт) майна здійснюється державною виконавчою службою її державними виконавцями в процесі здійснення виконавчого провадження відповід­но до положень Закону України "Про виконавче провадження".

  3. Позивачами за таким позовом можуть бути особи, які вважають, що описане майно належить їм, а не боржникові, можуть звернутись до суду з позовом до стягувача і боржника про визнання права на описане майно і про виключення цього майна з опису. Потреба у поданні такого позову виникає тому, що накладення арешту на майно та включення його до опису супроводжується встановленням обмежень у його правовому режимі і, нарешті, може призвести до звернення стягнення на нього, конфіскації тощо. Ці обмеження можуть полягати у такому. 1. власник може бути позбавлений на певний період можливості здійснювати усі правомочності (володіння, користування і розпорядження), як­що майно вилучене у боржника, обвинувачуваного, підсудного чи інших осіб і передане на зберігання стороннім особам або спеціальним організаціям. 2. описане майно, наприклад, жилий будинок, може бути залишене у володінні та користуванні боржника, обвинуваченого, підсудного із застосуван­ням заборони на здійснення розпорядження цим майном. 3. може бути накладена заборона на користування і розпорядження описаним майном, без вилучення із володіння боржника чи інших уповноваже­них осіб.

  4. З позовом про виключення майна з опису мають право звертатися особи, дії яких не спричинили накладення арешту на майно, але, на думку яких, до опису включено належне їм майно. Ними можуть бути члени сім'ї боржника, обвинуваченого, інші особи. Щодо самого боржника, обвинуваченого, то вони можуть захистити свої інтереси та оспорити законність опису майна в ході розгляду справи, порушеної у зв'язку з їх діями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]