Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршунова Г.Ф.Ільдірова С.К.Федотова Н.А.Технол...doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

6.2.7. Вимоги до якості солодких страв

Температура подавання компотів і фруктів в сиропі - 12-15°С.

Сироп - прозорий, фрукти і ягоди - м'які, але не розварені, яблука груші - обчищені, нарізані, без плодоніжок, персики і сливи - без кісток не допускаються червиві плоди і ягоди. Колір - властивий певному виду плодів і ягід.

Яблука або груші з сиропом - обчищені, зберігають форму поверхня не потемніла, консистенція - м'яка. Смак плодів та ягід - солодкий або кисло-солодкий. При подаванні плоди і ягоди повинні займати дві третини або чверть об'єму склянки чи креманки, решту об'єму заповнюють сиропом.

Муси повинні бути добре збиті, щоб вони мали дрібнопористу, ніжну, злегка пружну консистенцію. Колір - білий, жовтуватий або рожевий, залежно від використаних продуктів. Форма залежить від посуду, в

якому його охолоджували. Не допускаються наявність грудочок, слабка збитість, у нижній частині виробу щільний шар, слабко виражені смак і запах.

Зберігають у посуді, що не окислюється (фарфоровий, скляний, емальований) при температурі від 0 до 14°С протягом однієї доби.

Самбук - однорідна, пухка, дрібнопориста маса, з пружною консистенцією. Смак - солодкий, з кислуватим присмаком і запахом яблучного, абрикосового або сливового пюре.

Зберігають при температурі 10-14°С протягом однієї доби.

Крем повинен мати густу пористу консистенцію з кольором і запахом відповідних продуктів, що входять до складу крему.

Пудинги мають рум'яну кірочку, на розрізі - жовтуваті. Смак -солодкий, аромат ванілі. Не допускаються в середині липка консистенція, закал.

Каша гур'євська повинна мати солодкуватий смак, аромат ванілі, смажених горіхів. Колір на поверхні - золотистий, в середині -кремовий, фрукти - гарно нарізані і викладені. Консистенція каші -ніжна, без грудочок.

Шарлотка з яблуками має кисло-солодкий смак, аромат яблук і кориці. Колір на поверхні - золотистий, на розрізі колір хліба -жовтуватий, яблучної маси - сірувато-коричневий. Кірочка шарлотки хрумка, скибочки хліба - м'які, яблучна начинка ніжна, соковита.

Для страви «Яблука в тісті» смак яблук - кисло-солодкий, тіста - солодкуватий, колір на поверхні - золотистий, у середині - білий; консистенція яблук - ніжна, кірочка хрумка.

Гарячі солодкі страви зберігають на водяній бані або паровому марміті. Строк реалізації - до 1 години.

6.2.8. Технологія гарячих, холодних напоїв

Напої поділяють на гарячі і холодні. Гарячі (чай, кава, какао, шоколад) є тонізуючими завдяки вмісту алколоїдів, дубильних речовин, вітамінів. Мають приємний аромат, стимулюють серцеву діяльність, органів травлення, зменшують відчуття втоми.

Ароматичні і смакові речовини чаю, кави, какао леткі, вони руйнуються під час кип'ятіння і тривалого зберігання напоїв. Тому напої слід готувати невеликими порціями у міру попиту, не допускаючи кипіння, тривалого нагрівання, повторного розігрівання. Температура подачі гарячих напоїв має бути не нижчою за 75°С.

До холодних напоїв належать молоко, кисломолочні продукти, квас, молочні і різноманітні фруктово-ягідні прохолодні напої. Температура подачі їх 7-14°С. Деякі холодні напої подають зі шматочками харчового льоду.

Кип'ячене молоко подають як гарячим, так і холодним. Непастеризоване і стерилізоване молоко у пляшках подають холодним без попереднього кип'ятіння.