Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршунова Г.Ф.Ільдірова С.К.Федотова Н.А.Технол...doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

4.4.5. Страви з макаронних виробів

Перед варкою довгі макарони ламають на часточки. Щоб відварі макаронні вироби не злипалися при збереженні, їх заправляють частиною жиру, а інший жир кладуть при відпустці. У процесі варіння макаронні вироби збільшуються в об’ємі в 2-3 рази, за рахунок поглинання води крохмальними зернами, у процесі клейстеризації. Макаронні вироби варять двома способами. Спосіб варіння вибирають у залежності від їхнього подальшого використання.

Перший спосіб. Макаронні вироби закладають у киплячу посолену воду (у співвідношенні 1:6) і варять: макарони 30-40хв, локшину 25-35хв, вермішель 12-15хв. Після цього їх відкидають на друшляк. Коли відвар стече, макаронні вироби перекладають у посуд і заправляють жиром.

Другий спосіб. У киплячу підсолену воду (у співвідношенні 1:2) засипають макаронні вироби і варять до загусання, періодично помішуючи. Наприкінці варіння додають жир, закривають кришкою і доводять до готовності як каші, на слабкому вогні. Таким способом варять макаронні вироби, що потім використовують для готування запечених страв.

Під час варіння у відвар переходить в середньому близько 8,5% сухих речовин, а при варінні вермішелі ще більше (9,5-10%). Тому відвар макаронних виробів варто використовувати для готування заправних і пюре образних супів.

Макаронні вироби відпускають з жиром, овочами, грибами, сиром, бринзою, сиром, яйцями, м'ясними продуктами (які підготовляють відповідним чином) чи готують з них запечені страви.

Макарони по-флотськи. М'ясо подрібнюють на м'ясорубці, обсмажують на сковороді, періодично помішуючи, потім додають бульйон, дрібно нарізаний і пасеровану ріпчасту цибулю і тушкують до готовності м'яса. Макарони варять у посоленій воді, відкидають і змішують з готовим м'ясом. Для готування цієї страви можна використовувати й відварне м'ясо.

Макарони із твердим сиром, бринзою, сиром. Відварні макарони заправляють маслом і посипають тертим твердим сиром або бринзою безпосередньо перед відпусткою. Сир і бринзу можна подавати окремо. Сир протирають крізь сито і змішують з макаронами відварними при подачі.

Макарони в томаті. У томат-пюре додають жир, і помішуючи, кип'ятять 5хв., доводять до смаку цукром, сіллю, перцем і заливають цим томатом макарони. Перед відпусткою макарони посипають січеною зеленню.

Макарони з овочами. Моркву, цибулю, петрушку нарізають соломкою, пасерують, додають томатне пюре. Відварні макарони з'єднують з пасерованими овочами і томатним пюре. При подачі посипають зеленню.

Макарони з грибами. Ріпчасту цибулю і гриби нарізають соломкою й обсмажують, змішують їх з відварними макаронами. При подачі посипають зеленню.

Бабка з локшини. Локшину, макарони або вермішель варять не відкидним способом. Сир протирають, змішують із сирими яйцями, сіллю, цукром, з'єднують з локшиною й укладають на порційну сковороду, змазану жиром і посипану сухарями. Поверхню бабки вирівнюють і змазують сметаною. Після запікання подають з маслом або сметаною.

Макаронник. Макарони варять не зливним способом на суміші молока і води, охолоджують до температури 60°C, додають яйця, збиті з цукром, перемішують. Масу викладають на порційну сковороду, змазану жиром, поверхню збризкують маслом і запікають у духовій шафі.

Макарони, запечені із сиром. Макарони, зварені не зливним способом, заправляють маргарином, викладають на змазану жиром порційну сковороду, посипають тертим сиром, збризкують маслом і запікають. При подачі поливають розтопленим маслом.

Макарони, запечені з яйцем. Сирі яйця змішують з холодним молоком, солять. Цією сумішшю заливають зварені не зливним способом макарони, викладають на порційну сковороду, змазану жиром і запікають. При подачі поливають маслом.

Каші не повинні мати затхлий і гіркий смак; не допускаються запах і смак підгорілої каші. Колір гречаної каші - коричневий, пшоняної - жовтий, манної, рисової - білий, інших каш - білий або сірувато-білий. У розсипчастих кашах зерна крупи - добре набряклі, у більшості зберегли свою форму, легко відокремлюються друг від друга; у в’язких кашах зерна крупи можуть бути частково розварені, а в рідких кашах - цілком розварилися і втратили форму. При температурі 70-80°C рідка каша на тарілці розпливається. У кашах не повинно бути сторонніх домішок.

Котлети і биточки з каш повинні бути правильної форми, без тріщин, рівномірно обсмажені, без підгорілих плям. Смак і запах - без затхлості і гіркоти.

Відварні бобові не повинні мати гіркого присмаку. У готових стравах зерна повинні бути цілими, мати однорідну м'яку консистенцію, зберігати форму і відокремлюватися друг від друга. Чим світліша зварена сочевиця, тим якість її вище. Горох може бути від жовто - зеленого до зеленого кольору.

Відварні макаронні вироби не повинні бути розвареними, що лопнули, ослизлими. Вони не повинні склеюватися й утворювати грудок. Запечені страви повинні мати смак, властивий продуктам, що входять до складу даної страви, на поверхні - рум'яна, без підгорілих плям, скоринка.