Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коспект _OUT_1-2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

МОДУЛЬ І. Графічна інформація та їх художньо-образні характеристики.

Способи представлення графічної інформації

Лекція. Залежність художньо-образних характеристик інформації від способів її представлення.

Графіка від грецького слова GRAPHO – пишу, креслю, малюю.

Спочатку термін графіка більше застосовувався до письма взагалі та мистецтва каліграфії. Каліграфія - (гарний почерк) KALLOS – красота, GRAPHO – пишу, це мистецтво чіткого та гарного письма.

Також графіка – це вид зображувального мистецтва який включає малюнок та друковані техніки, такі як ліногравюра, літографія, (1798 Изобретение литографии В Германии А. Зенефельдером была изобретена литография, и стало возможным делать сравнительно недорогие цветные рисунки. Вначале литография использовалась для воспроизведения цветных иллюстрации). офорт, ксилографія та багато інших різновидів тиражування мистецьких творів в обмеженій кількості.

По пунктах…Чому в обмеженій?

Графіку ще умовно поділяють на рисунок авторський та друк (тиражування).

За призначенням графіку поділяють на станкову (ілюстративну та газетно- журнальн), плакатну, а з часом від плакату утворилась прикладна, тобто рекламну графіка. Чому тепер…

Своє «нове» значення графіка отримала на прикінці 19 сторіччя завдяки розвитку поліграфічного виробництва, тобто вдосконалення приладів для друку – тиражування. Технічний розвиток друкарства полегшив та збільшив можливості відтворення різноманітних малюнків.

В основі графічної техніки лежить лінія та контраст білого та чорного. Але з часом ( історія) це поняття на багато розширилось та було вдосконалене. Крім контурних ліній в створенні зображення використовуються також крапки, штрихи, плями. Саме поєднання цих основних елементів дозволяє створювати тонові градації, надавати зображенню об єм та багатоплановість, відтворювати наіть нереальні, фантастичні перевтілення будь якого обраного об’єкту.

Графічне зображення – це зображення в якому об’єкт створюється завдяки лініям, крапка, штрихам, плямами

Графічна інформація - це будь яка інформація, що передана ябо пред’явлена нам у вигляді , ескизів, складних графічних зображений, символів.

Важливу роль в створенні графічних робіт є продумані, грамотно побудовані образи, які мають донести певну інформацію.

Саме цим ми і будемо займатися

Проектування – від латиського projectus, буквально – кинутий вперед Тобто це процес створення майбутнього продукту. Чому продукту… Ілюстрація, рекламне, звернення. Пакування, сайт, 3Д тощо.

Мета робити над проектом - створення як найповнішої відповідності проектованого об'єкту потребам людини, як утилытарним, так і естетичним, тобто проектування наочного світу штучного середовища та створення зручних і красивих речей.

Проектна графіка це візуалізація всіх етапів формотворчого процесу.

Виразні можливості кожної графічної техніки залежать від засобів якими вона створюється.Існують різні види проектної графіки: лінійне зображення, монохромне (одноколірне) зображення, та поліхромне (багатобарвне) зображення.

Малюнок – художнє, авторське відтворення майбутнього проекту

Ескіз – первісне уявлення, пошук образу об'єкта проектування

Креслення – відображує технічні х-ки проекту

Знаково-символічні об єкти в гафічній культурі.

Лекція. Знак в системі візуальної культури. Формоутворення знаково-символічних об'єктів

Роботу на зображенням за звичай починають з лінійного малюнку. Потім в процесі роботи знаходять своє, авторське відображення інші більш складні композиції. В хужожній творчості традицйійно приоритет належить малюнку та композиції. Саме композиція емоційно впливає на глядача, а графічні техніки підсилюють та привертають увагу до майстерності виконання роботи.

Завдяки різномаїттю графічних технік та засобів ми маємо величезну палітру приїомів які в залежності від іх застосування можуть передавати ти чи інші ідеї та емоції.

У перенасиченій різноманітною інформацією сучасній культурі особливої актуальності набуває текстова інформація, символи та знаки.

Знак – є частиною комунікативної діяльності людини. Умовне позначення якогось предмета, поняття або явища. Художній образ, який умовно відбиває яку-небудь думку, ідею, почуття і т.ін.

В процесі життєдіяльності виникає потреба в уміннях оперувати більш узагальненими схематичними знаковими моделями, які дають можливість в абстрактній, знаково-символічній формі відображати різні об’єкти чи відносини, напрями діяльності, відпочинок - викласти це в стислій графічній формі. Вміле застосування графічних технік – удосконалює та прискорює процес створення знаків.

Шрифт — це система візуального відображення інформації за допомогою умовних символів. В більш вузькому значенні це набір літер, цифр та спеціальних знаків визначеного (опредєленного) малюнку

Шрифти розрізняють в залежності від графічної основи: кірилицю, латинський, грецький, готичний, арабський тощо.

Класифікуються шрифти за принципом їх побудови та найважливіших графічних ознак, таких як наявність засічок, їх розміру та форми, та контрастності між основними та з єднувальними штрихами.

Рублені шрифти (гротески) не мають засічок (рис. 1), основні та з єднувальні штрихи у них однакової товщини. (Аріал, Гельветика, Плакатна)

Шрифти антиквенної групи відрізняє наявність запічок різного виду - від тонких перпендикулярних до основного штриха (Таймс, Сенчури, Елизаветинская, Бодони ) до засічок з напливом (Лазурскій, літературна).

Шрифты групи брускових шрифтів відрізняє від інших мала контрастність між штрихами, а засічки близькі по формі до прямокутників іноді навіть з закругленими кінцямиДо цієї групи належать Брусковая газетная, Балтика, Реклама, Хоменко и им подобные.

Ще шрифти поділяються на шрифти прямого креслення, похилого та курсивного.

Прямого – це коли основні штрихи розташовані вертикально, у похилих та курсивних основні штрихи мають нахил в право або в ліво приблизно на 15 *

Різниця між похилим та курсивним полягає в тім, що строчні літери курсивного креслення будуються за принципом рукописних шрифтів, а похилі шрифти ніби просто нахиляються шрифти прямого креслення.

Особлива, сама яскрава група – декоративних шрифтів.

До 1990 року майже не існувало так званих «брудних шрифтів»

Шрифт ТРІКСІ , створений на основі відбитку старої друкарської машинки.

"Да, ребята, у вас очень навороченные компьютеры, замечательный принтер, но для чего можно использовать этот шрифт? Кто его купит?"

Особлива, окрема група - Акцидентних шрифтів

Це суто авторські, ексклюзивні розробки шрифтових гарнітур для особливого використання – логотипи, декоративні написи тощо.

Вся історія розвитку писемності підтверджує, що шрифт несе не тільки утилітарну функцію, а ще є об єктом графічного дизайну. Створенням шрифтів займались такі великі митці як Леонардо да Вінчі, Лука Пачіоллі, Аьберт Дюрер та ін.

Сьогодні існує величезна кількість шрифтів. Та все рівно розробляються нові гарнітури. Більшою мірою створення нових шрифтів залежить від творчої задачі. Але не залежно від завдання шрифт має завжди створюватись за основними ознаками – це виразність, зручність читання та добра скомпонованість. Кожна літера має своє едине креслення, свій так би мовити «скелет» - графему. Від того як Ви її «одягнете», якою графічною технікою виконаєте (підберете) залежить характер і стиль шрифту. Напрям і форми основних шрихів, характер засічок, різноманітні оздоблювальні декори дають можливість одержувати безліч варіантів однієї літери, але її креслення, її скелет, графема – завжди залишається незмінними А – завжди А.

Типографика, прямий переклад з англійської «книго друкарство»– це мистецтво вибору шрифта, розміру, пропорцій, кольору, це оформлення тексту в певну композицію. Шрифтові композиції можуть бути суто формальними, чи ніби «прив язувати» надписи та будь-яки шрифтові блоки до зображувальних елементів (ілюстрації, фото), запобігти «розвалюванню) композиції на дві складові – зображувальну та шрифтову. Шрифт і зображення повинні гармонійно пов я зуватися між собою

Вдало подібраний, зручний для читання шрифт не просто несе інформацію, а ще й насичує її емоційно.

Шрифт може буди «обличчям» будь-якого видання (ВОГ, Косморолітан Індіго…) Це « сигнал» що дає можливість читачу, покупцю миттєво виокремити, виділити небхідне видання з величезного асортименту друкованої продукції.

Шриф також може бути знаком, символом будь якої компанії, тобто логотипом. В класичному розумінні логотип це – графічний образ, який відрізняє компанії, товари, чи якісь послуги від інших, аналогічних (авто, вина, сигарети,,,) Тому сьогодні логотипи помагають продавати товари та послуги спираючись на всесвітню відомість та впізнаваємість логотипів та знаків. Знаки, як графічні символи на підсвідомому рівні впливають на людину, тому закладена в знаку чи логотипі інформація може викликати певні асоціації або сприяти тій чи іншій дії (придбання товарів чи послуг)