Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршунова Г.Ф.Ільдірова С.К.Федотова Н.А.Технол...doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

4.2.3. Соуси без загусника

У цю групу соусів входять соуси на вершковому маслі (соуси польський, голландський і ін., масляні суміші), соуси на рослинній олії (соус майонез і його похідні, заправки), соуси на оцті (соус хрін, маринади).

Яєчно-масляні соуси. У яєчно-масляні соуси входить значна кількість вершкового масла і тому вони мають дуже високу калорійність. У відмінності від вершків, сметани, молока вершкове масло не являє собою емульсії, але у середині масляних зерен жирові краплі не втрачають краплинної структури. Це полегшує засвоєння жиру. При розтиранні з жовтками яєць частково відновлюється емульсія типу "олія у воді". Тому, не зважаючи на великий вміст жиру, яєчно-масляні соуси дуже добре і повно засвоюються. Основні складові частини яєчно-масляних соусів не сприяють виділенню шлункового соку і слини. Ця роль належить лимонній кислоті чи лимонному соку. При готуванні яєчно-масляних соусів іноді спостерігається руйнування емульсії (відмаслювання). Причина цього - зсідання жовтків. Для попередження розшарування емульсії необхідно в суміш до проварювання додавати воду або бульйон відповідно до рецептури і не допускати перегріву суміші вище 70°С. Щоб уникнути не рівномірного прогріву, проварювати суміш необхідно на водяній бані, безперервно помішуючи.

Соус польський. Розтоплюють вершкове масло, нагрівають його до 70°С, додають дрібно шинковану зелень петрушки, лимонний сік або лимонну кислоту, сіль, січені зварені в круту яйця і знову прогрівають до 70°С. Подають соус до страв з відварної риби, найчастіше тощо (тріски, судака, щуки), цвітної капусти, білокачанну капусти.

Соус польський (економний). У білий соус додають масло, сіль, дрібно нарізані круті яйця, лимонну кислоту і зелень.

Соус голландський. У посуд з товстим дном випускають сирі яєчні жовтки, додають воду або бульйон, вершкове масло шматочками (1\3 частина) і, безупинно помішуючи, проварюють на водяній бані до загустіння при температурі не вище 70°С. Потім, не припиняючи помішування, вводять залишки масла, заправляють сіллю, лимонною кислотою або лимонним соком. Подають соус до цвітної капусти, спаржі, артишоків, відварної, особливо лососевої, риби.

Соус голландський (економний). У готовий білий соус додають голландський соус. Цей соус має більш стійку емульсію (за рахунок борошняної пасеровки), а вартість його дешевше. Похідними цих соусів є:

- голландський з гірчицею (мутар): у голландський соус додають гірчицю;

- голландський з капарцями: додають прогріті капарці, без розсолу;

- голландський з оцтом (беарнез): у голландський соус додають проціджений оцет, прокип'ячений з лавровим листом і крупно дробленим перцем;

- голландський з вершками (муслін): у готовий соус перед подачею добавляють збиті вершки;

- раковий: у голландський соус додають ракове масло.

Соус сухарний. Вершкове масло нагрівають доти, поки воно не відтопиться і стане прозорим, а на дні утвориться світло-коричневий осад. Масло зливають. Сухарі білого хліба розмелюють, просіюють, присмажують при постійному помішуванні до золотистого кольору. У підготовлене масло вводять сухарі, додають сіль, лимонний сік або лимонну кислоту. Подають соус до відварних овочів (цвітної, брюссельської і білокачанної капусти, спаржі, артишоків і т.п.).