Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршунова Г.Ф.Ільдірова С.К.Федотова Н.А.Технол...doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

2.1.2. Гідратація і дегідратація білків

Здатність білків міцно зв'язувати значну кількість вологи називається гідратацією. Вона зумовлена тим, що молекули білка утримують воду за рахунок утворення гідратної оболонки і за рахунок адсорбції (зв'язування молекул води за рахунок водневих зв'язків). У розчинах з малою концентрацією білка (молоко, рідке тісто й ін.) білки цілком гідратовані і більше зв'язувати воду не можуть. У тих випадках, коли в продукті вологи мало, білки гідратовані цілком і можуть ще зв'язувати деяку кількість її (яйце, борошно й ін.). Здатність до додаткової гідратації має в технології приготування їжі велике значення.

Наприклад, від здатності до додаткової гідратації залежить водопоглинальна здатність борошна, тобто здатність утворювати тісто.

Додаткова гідратація відбувається при додаванні води до січеного м'яса ( січені біфштекси, фрикадельки, фарш для пельменів). Від ступеня гідратації залежать соковитість готових виробів, здатність напівфабрикатів із м'яса і риби утримувати вологу і т.д.

Дегідратацією називається втрата білками зв'язаної води при висушуванні, заморожуванні і розморожуванні м'яса і риби при тепловій обробці напівфабрикатів і т.д. Від ступеня дегідратації залежать такі важливі показники, як вологість готових виробів і їх вихід (маса).

Денатурація і зсідання білків. Білки природних продуктів називають нативними (натуральними). Під впливом різних факторів відбуваються зміни білків (денатурація). При кулінарній обробці денатурацію білків викликає найчастіше нагрівання. Процес цей у глобулярних і фібрилярних білках відбувається по-різному. У глобулярних білках при нагріванні підсилюється тепловий рух поліпептидних ланцюгів усередині глобули, водневі зв'язки, що утримували їх у визначеному положенні, розриваються, і поліпептидний ланцюг розгортається, а потім згортається по-новому.

Така зміна структури в корені змінює і властивості білків: зменшується кількість полярних груп на поверхні, зменшується або пропадає заряд частки, різко зменшується здатність до гідратації. У результаті денатурації білки втрачають стійкість (молекули їх злипаються, ущільнюються, білок зсідається), фарбування, ферментативну стійкість, здатність розчинятися.

Зсідання білків у результаті денатурації буває двох видів. Якщо концентрація білка була низька (до 1%), то зсілий білок утворить пластівці (піна на поверхні бульйонів).

Якщо концентрація білка була висока, то утворяться драглі і волога не відділятиметься (білки яйця). При великій концентрації деякі глобулярні білки утворюють гель (драглі) і в нативному стані, тобто до денатурації.

При денатурації такі драглі ущільнюються, і частина рідини, яка знаходиться в них, відокремлюється. Це має місце при тепловій обробці м'яса, риби.

Денатурацію може викликати не тільки нагрівання, але і ряд інших причин: дія солей важких металів, дубильних речовин; збивання та ін.

При збиванні утворюється піна з дуже тонкими прошарками рідини між пухирцями повітря. Поверхня рідини при цьому сильно збільшується. На поверхні всякої рідини діють сили поверхневого натягу. Вони здатні механічно розгорнути поліпептидні ланцюги в молекулі, змінити їх конфігурацію і викликати цим денатурацію.

Наприклад, при збиванні яєчних білків поверховий шар денатурує, білок овомукоїд гальмує дію трепсину, і засвоюваність білків підвищується.

Інакше проходить денатурація фібрилярних білків. У них при денатурації скорочується довжина волокон, і вони розпадаються на окремі поліпептидні ланцюги.