Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коршунова Г.Ф.Ільдірова С.К.Федотова Н.А.Технол...doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

6.2.4. Креми

Крем - це страва з утворенням желе, яку готують із збитих вершків 35%-ної жирності або сметани і яєчно-молочної солодкої суміші. Продуктом, здатним утворювати желе, є желатин (20 г на 1 кг крему). Залежно від наповнювачів готують креми ванільний, шоколадний, кавовий, горіховий, ягідний.

Крем ванільний, шоколадний, кавовий

Готують двома способами:

Перший спосіб. Ванілін або какао-порошок, розтертий з цукровою пудрою, вводять у збиті вершки. Потім, безперервно помішуючи, додають тоненькою цівкою злегка застиглий розчинений желатин. Готовий крем швидко розливають у форми і охолоджують.

Другий спосіб. Для приготування яєчно-молочної суміші яйця розтирають з цукром, вливають тоненькою цівкою гаряче кип'ячене молоко і нагрівають до 70-80°С. Потім, помішуючи суміш, вводять доведений до кипіння желатин. Для ванільного крему у проціджену яєчно-молочну суміш додають ванілін, для шоколадного - какао-порошок, розтертий з цукром. Для кавового крему суміш готують з додаванням кавового настою (50г кави на 150г окропу). Вершки збивають на холоді у збивальній машині до утворення пухкої маси. У збиті вершки, безперервно помішуючи, вливають охолоджену до кімнатної температури яєчно-молочну суміш. Готовий крем швидко розливають у формочки і охолоджують.

Подають у креманках або на десертних тарілках, поливають ягідним соусом або шоколадним сиропом (30 г на порцію).

Крем Київський. На молоці варять рідку манну кашу з додаванням частини цукру і ваніліну. Какао-порошок розтирають з цукром, що залишився,змішують з готовою манною кашею, добре перемішують, додають частину збитих вершків. Масу розливають у форми по 100 г і охолоджують. Перед подачею крем оформляють збитими вершками.

6.2.5. Морозиво

На підприємства харчування поступає морозиво промислового виробництва, а також готують м’яке морозиво із сухих сумішів, виробляємих промисловістю.

Відпускають морозиво з різноманітними соусами, свіжими консервованими і швидкозамароженими плодами і ягодами, варенням збитими сливками, печивом.Морозиво відпускають в креманках, фужерах, вазочках; його можна подавати з соками або напоєм безалкогольними газованими в бокалах з соломинкою.

Морозиво асорті. В вазочку кладуть шарики різного морозива зверху консервовані плоди або ягоди і поливають сиропом.

Морозиво “Планета”. Шарики морозива поливають соусом шоколадним, посипають товченими жареними горіхами . Навколо кладуть печиво.

Морозиво “Космос”. Фужер наливають частину соуса шоколадного на нього кладуть половину порцій морозива, поливають соусом, кладуть останнє морозиво, заливають соусом, посипають товченими горіхами.

Морозиво з персиками. В креманку кладуть шматок бісквіта, на нього морозиво, зверху половинку консервованого персику, поливають суничним соусом і посипають рубленим мигдалем.

Морозиво “Сюрприз”. Готують для банкетів, новорічних вечерь. На металеве страво укладають шматок бісквіта, на нього - морозиво, зверху кладуть консервовані фрукти, а на них другий шматок бісквіта, зверху покривають збитими з цукром білками і запікають 1-2 хвилини в жаровій шафі при температурі 2600С.