Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Страхування відповідальності суб'єктів туристичної діяльності

Поліс страхування під час подорожі за кордон призначений для не­відкладного надання власнику поліса медичної допомоги у випадку настання нещасного випадку або раптової хвороби і для надання до­помоги в інших випадках, передбачених полісом.

З моменту придбання поліса усі витрати з надання екстреної допо­моги застрахованій особі несе на собі страхова компанія. Безпосередньо всі технічні питання з обслуговування постраждалого за кордоном бере на себе партнер страхової компанії— міжнародна компанія «СОRІS», що організує всю необхідну допомогу застрахованій особі.

Розмір страхового захисту, що може бути обраний відповідно до поліса, розділяється на чотири категорії (А, В, С, О) (для отримання візи, як правило, потрібно тільки страхування за категорією А). Разом із полісом видається спеціальна пластикова картка, на зворотній стороні якої розміщений телефон та адреса міжнародного партнера «СОRІS». З переліку обов'язкових видів страхування можна побачити, що відбу­лися істотні зміни, пов'язані зі страхуванням суб'єктів і об'єктів косміч­ної діяльності в нашій державі, це може підкреслити перспективи розвитку космічної справи.

1.4. Нетрадиційні види страхування

1. Страхування підприємницьких ризиків у кіновиробництві

Вогні рампи, море квітів, повний аншлаг і зал, що аплодує. Сліпучі посмішки кінозірок, кінофестивалі, «Оскари» і «Пальмові гілки». Здава­лося б, який далекий цей примарний світ від прози життя, а тим більше від страхування. Проте, будь-який бізнес пов'язаний із ризиком, і кіноіндустрія не є винятком. Навпаки, там, де великі гроші, там і великий ризик. І-страхування спрямоване на зниження ризику для продюсерів, режи­серів і спонсорів, хоч страхування підприємницьких ризиків, до яких у більшості випадків належить даний вид страхування, у нашій країні поки це отримало значного розвитку. Але реалії життя рано або пізно змусять наших бізнесменів звернутися до страхування як інструменту зниження ризику і захисту своїх майнових інтересів, у тому числі й у кіновиробництві.

У світовій практиці склалися чотири основних види страхових про­дуктів для кіновиробництва.

Спеціальний комбінований поліс страхування ризиків кіно/відеовиробництва, або так званий «Кінопакет», охоплює практично всі стадії зйомок, від написання сценарію до створення готової картини, і містить у собі як страхування майна, відповідальності, так і страхування фінан­сових ризиків. За полісом покриваються дві основні групи ризиків:

— пов'язані зі збитком, нанесеним життю, здоров'ю, тобто нещасні ви­падки, включаючи смерть акторського і виконавчого складу та третіх осіб;

— пов'язані з матеріальним збитком майну — негативам, апара­турі, декораціям, реквізиту та ін.

При необхідності він може бути розширений доповненнями, щоб покрити специфічні ризики, що виникають при зйомках тієї або іншої картини, наприклад, авіаційні або морські сцени.

Відповідно до положень поліса виплачується відшкодування в розмірі:

— додаткових витрат у зв'язку з тимчасовою перервою кіновироб­ництва;

— витрат на зйомку, якщо кіновиробництво не може бути продовжено. Проте страхове покриття за всіма секціями не поширюється на зби­ток, викликаний:

— війною, включаючи цивільними або військовими діями, повстання, заколоти, діями збройних формувань або терористів;

— впливом радіоактивного або іншого іонізуючого випромінювання;

— фінансовими проблемами страхувальника;

— навмисними діями страхувальника;

— порушенням страхувальником законодавчих або нормативних актів;

— природним зносом устаткування та матеріалів;

— внутрішніми властивостями або дефектами матеріалів Стандартний «Кінопакет» складається з таких секцій:

— страхування негатива та брак при проявленні;

— реквізит, декорації та костюми;

— страхування апаратури й устаткування;

— додаткові витрати;

— майно, яке використовується з діловою метою;

— відповідальність за майно третіх осіб;

— страхування основного або виконавчого складу;

— страхування відповідальності за помилки і недогляди.

Практично будь-який фільм може дати привід до безлічі позовів у, зв'язку зі страхуванням відповідальності за ненавмисні помилки і не­догляди, що є різновидом страхування професійної відповідальності.

За твердженням містера Уолтера Коаді, президента американської брокерської компанії Wаltеrrу Іnsurance Вrоkеrs, що спеціалізується на розміщенні подібних ризиків своїх клієнтів із кіноіндустрії, судові позо­ви у зв'язку з помилками становлять найбільшу небезпеку для неза­лежних продюсерів, що знімають недорогі фільми, тому що розміри позову можуть фактично перевищити весь їх бюджет.

Але чим успішніше прокат фільму, тим більше можливість пред'яв­лення позовів у зв'язку з помилками і недоглядами.

Наприклад, «Сибірський цирюльник» викликав хвилю обвинувачень у плагіаті: кінодраматург Євген Мітько офіційно заявив, що Микита Міхалков вкрав у нього оригінальну ідею, за якою зняв свій фільм, а письменник Євген Богданов, що опублікував у 1983 р. оповідь «Сибір­ський цирюльник», зажадав зміни назви фільму («Комсомольська прав­да» від 16 квітня 1999 р.).

Недарма страхові компанії розцінюють даний вид страхування як досить ризикований, і тому страховий внесок може доходити до 3 млн. дол. США.