Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать
    1. Страхування відповідальності власників повітряних суден. Умови страхування

Особливістю наступного виду страхування — страхування відповідальності власників повітряних суден є те, що цей вид страхування покривається за страховим полісом авіакаско, хоча вони і мають принципові розбіжності й потребують різного підходу.

Страхування відповідальності власників повітряних суден звичайно поділяються на: страхування відповідальності перевіз­ника перед пасажирами; страхування відповідальності перед тре­тіми особами.

Слід зазначити, що обидва види страхування регламентуються за допомогою як національного законодавства, так і міжнародних конвенцій. У страхуванні відповідальності перед пасажирами іс­нує чітке регламентування на національному рівні. Під час між­народних польотів вступають в дію вимоги Варшавської конвен­ції. В страхуванні відповідальності перед третіми особами ліміт відповідальності встановлюється державою, над територією якої знаходиться повітряне судно.

При подальшому вивченні авіаційного страхування треба зу­пинитися на таких двох видах обов'язкового страхування:

• страхування членів екіпажу і авіаційного персоналу;

• страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу при виконанні авіаційних робіт та пасажирів, які перевозяться за його за­явкою без придбання квитків.

Відповідно до вищезазначених видів страхування застрахова­ними вважаються: члени екіпажу; водії; службові пасажири.

    1. Страховий захист громадян від нещасних випадків на повітряному транспорті. Види і умови страхування

Треба з'ясувати, на який період вони вважаються застрахова­ними, хто є страхувальником. Розглядаючи далі ці види страху­вання, слід з'ясувати, як же розраховується страхова сума, стра­хова премія, яким є обсяг відповідальності, строк страхування, які фактори впливають на страховий тариф, в чому полягають особливості щодо виплат страхового відшкодування.

Студенту слід зупинитися також ще на одному виді страху­вання (добровільному) — страхуванні вантажів, що перевозяться авіатранспортом. Розгляд цього виду страхування треба розпоча­ти з визначення об'єкта і кола суб'єктів страхування, звернути увагу на період дії відповідальності страховика. При подальшому вивченні даного виду страхування доцільно зупинитися на варі­антах страхового покриття. За бажанням страхувальника вантажі, що перевозяться авіатранспортом, можуть бути застраховані по од­ному з таких, наприклад, варіантів: «з відповідальністю за всі ризи­ки»; «з відповідальністю за приватну аварію»; «фізичне пошкод­ження, загибель вантажу в результаті неправомірних дій третіх осіб».

Студент має з'ясувати, які збитки буде відшкодовувати стра­хова організація згідно з договором страхування, укладеним з кож­ного варіанта страхування.

Інші умови страхування вантажів, що перевозяться авіатранс­портом, більш-менш схожі з правилами перевезення вантажів іншими видами транспорту, але тут є і певні особливості, на які треба звернути увагу.