Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Тема 7. Сільськогосподарське страхування

7.1. Необхідність страхування врожаїв сільськогосподарських культур

7.2. Нормативне забезпечення та досвід страхування сільськогосподарських культур

7.3. Удосконалення та новації у галузі страхування врожаїв сільськогосподарських культур

Література:

1. Базилевич В.Д. Страхова справа; Навчальний посібник. — К.: Знання, 1998.—144с.

2. Гвозденко А.А. основу страхования; Учебникдля ВУЗов. — М.: Финансьі й статистика, 1998. — 304 с.

3. Заруба О. Страхова справа — Київ: Знання, 1998. — 346 с.

4. Про страхування: Закон України // Урядовий кур'єр. — 2001. — №44.—С.1—14.

5. Страхование в Украине // Галицькі контракти: Приложение. — 2000 — №36—С.19.

6. Шахов В.В. Страхование: Учебник для ВУЗов. — Москва: ЮНИТИ, 2000.—311 с.

7. Перші паростки на ниві сільгоспстрахування //Україна Виsіnеss. — №30.—2002.—С.З.

8. Страхование в Украине // Галицькі контракти: Приложение. — 2000 — №36—С.19,

9. Страховий ринок України 1993—2001: Спеціальний випуск жур­налу «Фінансові послуги», 2001. — 350 с.

10.Страхування агропромислового комплексу України // Welkome: Український інвестиційний журнал. — 2002. — № 11—12. — С. З—90.

11.Страхування: теорія та практика: Навчально-методичний посібник / Внукова Н.М., Успаленко В.І., Временко Л.В. та ін.; За загальною редак­цією проф. Внукової Н.М. — Харків: Бурун Книга, 2004. — 376 с.

7.1. Необхідність страхування врожаїв сільськогосподарських культур

Досвід світового сільськогосподарського виробництва підтверджує безперечну необхідність страхування врожаїв сільськогосподарських культур. Протягом майже 200 років сільськогосподарський виробник стра­хує кінцеву рослинницьку продукцію, тобто урожай конкретної сільсь­когосподарської культури від можливої загибелі або пошкодження.

Це зрозуміло, бо зелена рослина протягом періоду вегетації пере­буває під постійним впливом навколишнього середовища, яке харак­теризується дуже часто негативними непередбаченими явищами стосовно майбутнього урожаю з точки зору його кількості та якості отрима­ної продукції.

Високий рівень ризикованості сільського господарства взагалі при­мушує не тільки вивчати природу та особливості негативних явищ, але й шукати засоби управління ризиками з точки зору зменшення рівня їх небажаної дії та нанесення збитків сільськогосподарському виробнику як у матеріально-фінансовому, так і у морально-психоло­гічному відношенні.

Треба відзначити, що у розвинених країнах із стабільним сільсько­господарським виробництвом необхідність страхування в сільському господарстві є одним з головних напрямків державної політики в аграр­ному секторі. У цьому аспекті досягнуто досить високого рівня як у ме­тодологічному, так і нормативному відношенні. Багаточисленні страхові компанії, діяльність яких координують спеціальні державні установи , забезпечують прозорий процес страхування врожаїв, без якого існування сільськогос­подарських підприємств (фермерських, державних та інших форм влас­ності) практично неможливе.

Не випадково, що більш ніж 90% фермерських господарств у США, Канаді, Австралії, Великої Британії та інших розвинених країнах щоріч­но страхують майбутні врожаї.

У дуже широкому діапазоні сільськогосподарських культур, на що витрачають великі кошти, але отримують впевненість у майбутньому, яка інколи не має ціни. При цьому використовується різноманітність підходів до страхування (наприклад, страхування безпосередньо май­бутнього урожаю від багаточисельних ризиків, страхування очікуваного прибутку страхування від катастрофічних явищ, страхування якості продукції — цукристість чи вихід цукру після переробки та таке інше).