Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

10.5. Порядок укладання договору морського страхування

10.5.1. Заява на страхування

Для укладання договору морського страхування необхідно, щоб стра­хувальник заявив про свій намір укласти договір страхування страхо­вику, у письмовій формі. У заяві страхувальник зобов'язаний повідоми­ти точні відомості про об'єкт страхування.

При страхуванні суден у заяві страхувальника повинні бути зазна­чені такі точні дані про судно:

— тип, назва, рік спорудження, брутто- і нетто-реєстровий тоннаж, клас Регістра й інші відомості, які характеризують судно;

— страхова сума;

— умови страхування;

— при страхуванні на рейс — пункти початку та закінчення рейсу і пункти заходу, а при страхуванні на термін — район плавання та термін страхування;

— розмір страхової премії, порядок та терміни її сплати. На заяві про страхування повинні стояти підпис і печатка як страхувальника, так і страховика.

10.5.2. Страхова вартість, страхова сума, страхове відшкодування

1) КАСКО страхування.

При укладанні договору КАСКО-страхування страхувальник зобов'­язаний оголосити суму, у межах якої є застрахованим відповідне май­но (страхова сума). Страхова сума, що повідомляється страхувальником, не може бути довільною. Вона є, за загальним правилом, межею відпо­відальності страховика, що приймає на себе обов'язок у випадку понесення страхувальником збитків поставити його в таке майнове положення, у якому він виявився б, якби страховий випадок не трапився.

Отже, страхова сума не може перевищувати тих збитків, що загро­жують майну страхувальника. А ці збитки лімітуються розміром грошо­вої оцінки страхового інтересу, тобто страховою вартістю.

Так, страховою вартістю судна при відсутності іншої угоди вважаєть­ся вартість будівництва судна в цінах, що діяли до початку страхуван­ня, з урахуванням зносу.

Якщо страхова сума відповідає страховій вартості, то майно вважаєть­ся застрахованим цілком, і збитки відшкодовуються в повному обсязі.

Водночас за бажанням страхувальника страхова сума може бути встановлена нижче страхової вартості. У такому випадку майно є за­страхованим частково.

Якщо майно, застраховане частково, загинуло цілком, то страхове відшкодування буде дорівнювати страховій сумі і, оскільки остання менше страхової вартості, збитки не будуть цілком відшкодовані.

З іншого боку, страхова сума може бути більше страхової вартості. Інши­ми словами, майно є застрахованим понад страхову вартість. У подібних

336 Страхування

випадках договір страхування є недійсним у тій частині страхової суми, що перевищує страхову вартість.

2) Страхування відповідальності.

При укладанні договору страхування відповідальності судновласників у договорі страхування встановлюється не страхова сума, а ліміт" відповідальності страховика, який встановлюється страхувальником, виходячи з якості та кількості ризиків, що покриваються договором стра­хування. Так само ліміти відповідальності судновласників установлю­ються законами різноманітних держав та різноманітних Конвенцій, прийнятими Міжнародною Морською Організацією (ММО).