Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

10.4.4. Умови страхування

За даними правилам на страхування приймаються судна з їх маши­нами, устаткуванням і такелажем, а так само фрахт, витрати, пов'язані з експлуатацією судна.

Договір страхування може укладатися на будь-який термін. У морсь­кому страхуванні звичайно прийнято укладати договір на термін 1 рік або на рейс (перехід судна від місця відправлення до місця призначен­ня, і якщо необхідно, то й зворотний перехід).

За будь-яких умов каско-страхування судів підлягають обов'язково­му відшкодуванню збитки:

а) від повної загибелі судна (фактичної або конструктивної);

б) від зникнення судна.

Звичайно правилами страхування суден передбачається п'ять різно­видів умов страхування суден.

1. «З відповідальністю за загибель і ушкодження».

2. «Без відповідальності за ушкодження, крім випадків аварії».

3. «Без відповідальності за приватну аварію».

4. «З відповідальністю тільки за повну загибель судна, включаючи витрати з рятування».

5. «З відповідальністю тільки за повну загибель судна».

10.4.5. Страхування відповідальності судновласників

Останнім часом страховики стали виявляти цікавість до страхуван­ня відповідальності судновласників. Це страхування здійснювалося майже винятково в клубах судновласників, переважно створених в Англії. Відповідальність, із врахуванням її надзвичайної специфіки, рідко страхувалася в страхових товариствах.

Умови страхування клубів індивідуальні. Вони різняться між собою в залежності від потреб судновласників, об'єднаних у кожному клубі. Але конкуренція та необхідність загального перестрахування призве­ла до деякої уніфікації умов. Перелік ризиків досить великий і у різнома­нітних клубів він різний.

Застраховані ризики можна об'єднати в 6 груп.

1. Відповідальність за життя, здоров'я і майно капітана, команди й осіб, пов'язаних з обслуговуванням судна.

2. Відповідальність за життя, здоров'я і майно пасажирів та інших осіб, що перебувають на судні.

3. Відповідальність за збиток, заподіяний судном третім особам (іншому судну, портовим спорудам, мостам та ін.).

4. Відповідальність за збиток, заподіяний перевезеному вантажу

5. Відповідальність за забруднення навколишнього середовища.

6. Штрафи і видатки, пов'язані з відповідальністю судновласника.

На прикладі одного з клубів можна простежити, що покриття ризиків 1-ї та 4-ї груп користується найбільшим попитом.

На відміну від звичайного страхування клубне страхування містить у собі повне сервісне обслуговування судновласника при врегулюванні претензій. Для обслуговування інтересів своїх членів клуби мають ши­року мережу кореспондентів у всіх портах світу. Вони, у більшій частині, юридичні фірми, ведуть роботу з урегулювання претензій, звільняючи від неї судновласників і забезпечуючи, у разі потреби, гарантію клубу для звільнення судна від арешту.

Важливим і дуже складним елементом страхування відповідальності є розрахунок страхових внесків судновласника — страхової премії. Спро­щена система розрахунку страхової премії рекомендується так:

1. Сума збитків у межах власного утримання клуба, отриманних ним за суднами даного судновласника, включаючи перестрахування в пулі.

2. Видатки з перестрахування відповідальності даного судновлас­ника на ринку.

3. Видатки щодо ведення справи.

Отримана сума ділиться на застрахований тоннаж, у результаті чого утворюється грошовий розмір у розрахунку на 1 брутто-реєстрову тонну

Зрозуміло, що до моменту укладання страхового договору або вступу в клуб невідомий жодний із перерахованих вище елементів. Більшість збитків перебуває ще в стадії розгляду, у резервах. Переговори з пере­страхування ще тільки починаються, і його вартість невідома. Видатки з ведення справи в основному складаються з комісійних керуючим і залежать від обсягу премії, що ще має бути.

Премія стягається клубами в двох формах: взаємній та фіксованій. Принципи розрахунку премії в обох випадках повинні бути однакові. При розрахунку премії на взаємній базі береться авансовий платіж, а через 8—12 місяців—остаточний, у залежності від проходження стра­хування не тільки даного судновласника, але й всіх судновласників, що входять до клубу. При фіксованій ставці судновласник твердо знає, у що йому обійдеться страхування, і ця вартість буде залежати тільки від результатів проходження страхування його флоту.