Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

3.3. Визначення розміру і порядок здійснення страхових виплат.

Страхова послуга є послугою платною, тому під час укладення договору страхування визначається розмір цієї плати. У зв'язку з Цим треба зосередитись на порядку визначення розміру страхо­вого внеску і врахувати, що він залежить від розміру страхової суми і тарифної ставки, яка, в свою чергу, залежить від впливу факторів, серед яких важливими є строк страхування, вік застра­хованого, варіант страхування (якщо є вибір). Треба розібратися в тому, яким чином страховий внесок може бути сплачений страхувальником страховику, у які строки, яка залежність між спла­тою першого внеску і початком дії договору страхування, а також У яких випадках договір страхування вважається недійсним.

Факт укладення договору страхування засвідчується страховим свідоцтвом (полісом). Необхідно звернути увагу на його зміст.

За умовами страхування страхувальнику надасться право припинити дію договору страхування. При цьому страхова компанії виплачує йому певну суму, яка називається викупною сумою Слід звернути увагу на те, як визначається її розмір, від чого він залежить.

При настанні страхового випадку застрахований або призначена ним особа (залежно від наслідків страхового випадку) може одержати страхову суму, якщо має на це право. У зв'язку з цим важ­ливо звернути увагу на випадки відмови у виплаті страхової суми.

У практиці страхування бувають випадки, коли застрахований помер до одержання страхової суми по дожиттю або виплат, пов'язаних із втратою здоров'я. Необхідно з'ясувати, хто в цьому випадку одержить належну суму і чи завжди.

Для одержання певної виплати або страхової суми застрахований, а у разі його смерті — вигодонабувач, повинен пред'явити страховику певні документи, перелік яких треба з'ясувати.

До видів страхування життя належить страхування дітей. П( суті цей вид страхування можна вважати різновидом змішаного типу страхування життя. Розгляд цього виду страхування доцільно почати з визначення суб'єктів страхування, а також вимог, які д( них ставляться умовами страхування. При цьому необхідно та кож звернути увагу на обсяг відповідальності страховика за договором страхування.

Порядок укладення договору страхування, визначення розміру страхового внеску і вступу договору в силу такий самий, як і по змішаному страхуванню життя. При проведенні страхування життя дітей важливе значення має строк дії договору страхування.

Важливим моментом при розгляді умов проведення страхування дітей є-визначення осіб, які мають право на одержанні страхової суми при дожитті застрахованого до закінчення строку страхування або виплат у разі настання інших страхових випад­ків, обумовлених при укладенні договору, що не повинно пройти поза увагою студента.

Як і з інших видів страхування, при проведенні страхуванні дітей страховик має право відмовити у виплатах. Ці випадки обумовлюються при укладенні договору, і їх знання є умовою засвоєння цього виду страхування,

До видів страхування життя належать страхування до вступу і шлюб (весільне). Під час його розгляду необхідно чітко визначитися щодо суб'єктів страхування, їх прав і обов'язків.

У разі страхування до вступу в шлюб важливо врахувати, що воно здійснюється на випадок дожиття застрахованого до закін­чення строку страхування і вступу у зареєстрований шлюб або дожиття до 21 року. Слід мати на увазі, що за домовленістю із страхувальником страхова компанія може взяти на себе і біль­ший обсяг відповідальності.

Страхування до вступу в шлюб має певні особливості, які від­різняють його від інших видів страхування. Насамперед це сто­сується вимог, які ставляться до страхувальників при укладенні договору страхування щодо їх віку і стану здоров'я. Студент по­винен розібратися в передумовах застосування зазначених вимог, а також звернути увагу на те, які наслідки для застрахованого має смерть страхувальника під час дії договору страхування. Крім цього, важливо розібратися в таких поняттях, як «строк страху­вання» і «вичікувальний період», вміти їх відрізняти за триваліс­тю і обсягом відповідальності страховика. Що ж стосується орга­нізації роботи по укладенню і обслуговуванню страхової угоди, то порядок тут в цілому аналогічний іншим видам страхування.

Досить специфічним видом страхування життя є довічне стра­хування, а тому під час самостійної підготовки необхідно визна­чити його особливості. У зв'язку з цим важливо розібратися в тому, які вимоги ставить страхова компанія до потенційного страхувальника при вирішенні питання про можливість укладен­ня з ним договору страхування, в якому порядку і на чию користь укладається такий договір. Крім цього, необхідно розібратися в тому, хто визначає розмір страхової суми, як визначається розмір внесків і від чого він залежить, в якому порядку страхові внески сплачуються страховику, який обсяг відповідальності страховик бере на себе при укладенні договору, а також хто є вигодонабувачем і чи завжди він може отримати страхову суму.

Своєрідним видом страхування на дожиття є страхування до­даткової пенсії. Як показує практика його проведення, страхова компанія може взяти на себе більшу відповідальність, ніж тради­ційно передбачає цей вид страхування, що не повинно залишитися поза увагою студента під час самостійного розгляду цього питання. Треба розібратися в умовах, які ставляться до страхувальника при укладенні договору страхування, яким чином визначається розмір страхової суми і що на неї впливає, які за характером мо­жуть бути виплати страхової компанії і протягом якого часу вони передбачаються, а також як повинна поводитися страхова компанія, якщо страхувальник не дожив до моменту одержання додаткової пенсії або одержував її до часу своєї смерті дуже короткий час.