Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Belyaeva_K.V._Strahovi_poslugi_2011_.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
962.56 Кб
Скачать

10.4. Каско-страхування засобів водного транспорту

10.4.1. Сторони договору морського страхування

Сторонами договору морського страхування є страховик і страху­вальник, але може брати участь і страховий брокер. Він виявляється корисним для страхувальника (судновласника). Брокер завжди висту­пає на стороні страхувальника і захищає його інтереси, а також внас­лідок професійної діяльності добре інформований про фінансовий стан різноманітних страхових компаній. Він зобов'язаний підібрати суднов­ласнику надійного (платоспроможного) страховика, оптимальні умови страхування, скласти договір страхування, визначити розмір страхо­вого платежу та ін. При настанні страхової події брокер урегульовує всі претензії і допомагає судновласнику одержати від страховика страхо­ве відшкодування в повному обсязі.

Роль страхового брокера у роботі судновласника з питань страхування можна порівняти з роботою фрахтового брокера, вантажного агента, по­слугами яких судновласники успішно користуються протягом багатьох років.

Отже, страховий брокер — це представник та помічник судновлас­ника, який виступає від його імені, відповідно до наданих йому повно­важень, заснованих на законі або договорі, у всіх справах судновлас­ника комерційного й адміністративного характеру, що пов'язані зі страхуванням.

Укладаючи договір страхування за допомогою брокера, суднов­ласник заощаджує свій час, одержує більш надійну і кваліфіковану допомогу, враховуючи захист.

Наприклад, в англійській практиці страхувальник не може пря­мо звернутися до страховика, він спілкується й укладає договір із брокером.

10.4.2. Страховий інтерес

Мета договору морського страхування — це відшкодування збитків. Збитки можуть виражатися в таких формах:

— втрата майнового права цілком або частково;

— неотримання очікуваного майнового права, що було б придбано при благополучному виході морського підприємства;

— виникнення небажаного майнового обов'язку.

Те майнове право, що страхувальник має зберегти або очікує прид­бати, або той майновий обов'язок, виникнення якого він хотів би уник­нути, і є страховим інтересом.

Страховий інтерес обов'язково повинен існувати в момент укладан­ня договору страхування.

У морському страхуванні існують декілька видів страхових інтересів. До них належать: судно, яке перебуває в будівництві, вантаж, фрахт, плата за проїзд, орендна плата, прибуток, очікуваний від вантажу, за­робітна плата й інші види винагороди судового екіпажу

10.4.3. Страхові ризики

Морське страхування, як і будь-яке майнове страхування, відшко­довує збитки, що мали місце не з будь-яких, а тільки з певних причин, іменованих страховими ризиками, які є тією небезпекою, у разі можли­вого настання якої встановлюються зобов'язання зі страхування. Коло таких небезпек дуже широке.

Страхові ризики в морському страхуванні можуть бути класифіко­вані як прояв сил природи та результати людських дій, що у свою чергу поділяються на:

— дії осіб, яким належить або довірене застраховане майно (суд­новласник, його представники, капітан, екіпаж судна);

— втручання сторонніх осіб або соціальних сил (крадіжка, пірат­ство, військові дії, страйки).

Небезпеки як страхові ризики характеризуються тим, що вони обу­мовлюють можливість збитків, настання яких більш-менш ймовірне, але в той же час не неминуче.