Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
litologiya.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2 Значення вчення про фації та літолого-фаціальний аналіз

Вчення про фації має дуже важливе значення для геології. В даний час важко знайти геологічну галузь, де б не використовувались знання про фації і фаціальний аналіз. Вчення про фації тісно пов’язане з палеогеографією, яка реконструює розподіл суші та моря на окремих відрізках геологічної історії, рельєф території, кліматичні умови континентів, особливості морського режиму. Результати літолого-фаціального аналізу використовуються у стратиграфії, при кореляції відкладів, палеонтології при вивченні органічних решток, без яких неможливі геологічні побудови карт, геологічних розрізів. Надзвичайно велике і практичне значення фаціального аналізу, адже без знання процесів осадконакопичення, неможливо прогнозувати пошуково-розвідувальні роботи корисних копалин осадочнoго генезису: вугілля, солей, фосфоритів, залізних, алюмінієвих, марганцевих руд, поліметалів, рідкісних і радіоактивних елементів, розсипних родовищ золота, алмазів і т.д.

Особливе значення мають фаціальні дослідження у нафтогазовій геології. Літолого-фаціальний аналіз дає можливість виявляти фації сприятливі для газонакопичення, прогнозувати відклади, зони, які могли продукувати нафту і газ, локалізувати їх, поряд з іншими геологічними дослідженнями вивчати шляхи і напрямки міграції флюїдів і виділяти найбільш перспективні райони.

Літолого-фаціальні дослідження є основою для прогнозування зон розвитку порід-колекторів, флюїдоупорів та оцінки їх якості. Детальні літолого-фаціальні карти окремих продуктивних пластів, пачок на окремих родовищах дозволяють проектувати раціональну систему розробки і збільшувати коефіцієнт нафтовіддачі; служать основою для прогнозування неструктурних пасток (літологічних, палеогеографічних), пошуки яких у старих нафтогазових районах, де фонд структурних пасток значно вичерпаний, дуже актуальний.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

  1. Що таке “фація сучасна” і “фація викопна”?

  2. Яка різниця між фацією і генетичним типом ?

  3. Дайте визначення фації з врахуванням різних підходів до цього терміну.

  4. Які групи фацій виділяють за сучасними класифікаціями?

  5. Значення вчення про фації для геології, палеогеографії, прогнозування корисних копалин екзогенного походження.

ЛЕКЦІЯ №19

КОНТИНЕНТАЛЬНІ ФАЦІЇ І ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА

Загальна характеристика, зв’язок континентальних фацій з тектонікою, рельєфом і кліматом

У сучасних умовах близько 30% поверхні земної кулі займає суша. На ній переважають в основному процеси денудації, менш інтенсивно, але повсюди відбувається на континентах осадконакопичення (ґрунти, алювіальні, пролювіально-делювіальні та інші формування).

У сприятливих умовах, особливо в областях з тектонічним опусканням, континентальні відклади можуть добре зберігатися у викопному стані і досягають великої потужності (до 1000 м), як, наприклад, товща неогенових та антропогенових континентальних відкладів у Ферганській долині досягає 5000 м.

Осадконакопичення на континентах дуже тісно пов’язане з тектонічними рухами, які проявляються через рельєф. Розчленованість рельєфу обумовлює утворення осадочного матеріалу, його петрографічний склад, дальність і форми переносу, а також зміну товщини відкладів, їх невитриманість по площі і строкатість.

Різкий вплив на формування континентальних фацій має клімат. Він впливає на умови формування континентальних відкладів, товщину і тип кір вивітрювання, ґрунтів, ступінь зволоження відкладів, розподіл водних артерій і внутріконтинентальних водойм, характер органічного світу.

Континентальні відклади представлені в основному уламковими і глинистими породами. Якщо серед них зустрічаються органогенні (пласти вугілля, органогенних вапняків), то вони, як правило, залягають малопотужними шарами серед пісковиків, глин та аргілітів. В умовах арідного клімату серед них появляються прошарки солей, гіпсів, залізисті сполуки.

Перевага уламкового і глинистого матеріалу пояснюється тим, що при осадочній диференціації у межах континентів затримуються, головним чином, початкові продукти диференціації, більшість розчинених речовин виноситься у море та за межі континентального осадконакопичення.

Для континентальних фацій специфічний і органічний світ. У них переважають рослинні рештки (вуглисті частинки, обривки і відбитки листя, гілок, стебел, пилок, спори, псевдоморфози, розвинуті по коріннях дерев і рослинних тканин. Залишки тваринних організмів зберігаються гірше ніж у морських умовах і представлені в основному хребетними.

Різноманітність кліматичних умов, рельєфу обумовлює і різноманітність фаціальних обставин та фаціальних комплексів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]