Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Finansovi_sistemi_providnih_krayi....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
994.82 Кб
Скачать

3. Спеціальні урядові фонди.

Третьою ланкою фінансової системи є позабюджетні державні фонди. Їх більше 80. Серед них найбільше значення набули соціальні і науково-дослідні фонди.

Соціальні фонди акумулюють ресурси, призначені для надання соціальних послуг населенню. Фонди формуються за рахунок трьох джерел: страхових внесків застрахованих; страхових внесків підприємців; субсидій держави. У Великобританії ставка внесків до соціального фонду коливається від 5,7% до 9% залежно від доходу. Виплати з соціального фонду бувають трьох основних видів:

  • позики з бюджету фонду для фінансування взаємозв'язаних витрат;

  • допомога «суспільної підтримки», яка передбачає, наприклад, допомогу людям при переселенні, розвитку господарства на новому місцепроживанні, компенсацію транспортних витрат;

  • кризові позики, які надаються громадянам у разі небезпеки для їх здоров'я і життєдіяльності, у разі нещастя і в інших надзвичайних ситуаціях.

Провідне місце займає Фонд національного страхування. Він створюється за рахунок внесків населення, державних підприємств і дотацій уряду. Акумульовані кошти йдуть на виплату пенсій, допомоги з безробіття і хвороби.

Внески підприємців за формою є також прямими відрахуваннями з їхніх фондів, проте по істоті - це непряме обкладення споживачів оскільки надалі через механізм цін ці суми як правило перекладаються на широкі росшарки населення.

Внески сплачуються по одному з чотирьох класів. До першому, основному, класу ставиться ліга найманої праці і їх роботодавців. До Другого класу - особи, що не складаються у відношеннях по найманню (фермери, торговці, особи вільних професій). По третьому класі внески добровільно сплачує непрацююче населення або особи, що не можуть бути віднесені до перших двох класів. У четвертий клас включаються особи, що сплачують внески по другому класі, якщо їхній прибуток перевищує визначену суму. У цьому випадку для них установлені додаткові внески.

Клас внесків визначає право на відповідні виплати. Так посібник по безробіттю одержують тільки особи, що вносили внески по першому класу, посібник через хворобу і материнство - особи, що сплачували внески по першому і другому класам.

Основні кошти фонду національного страхування (біля 70 %) витрачаються на пенсії за віком. Особа не одержує право на пенсію, якщо число внесених внесків менше встановленого.

Положення пенсіонерів у Великобританії значно гірше, ніж в інших країнах Західної Європи. Розмір пенсії самотнього чоловіка складає менше четвертої частини середнього заробітки промислового робітника. Це змушує багатьох пенсіонерів звератися за додатковою фінансово допомогою, що виплачується лише після «перевірки потреби».

Значною видатковою статтею фонду національного страхування є допомога через хворобу. Право на повну допомогу мають особи, що за рік до захворювання сплатили не менше 50 тижневих внесків; розмір допомоги скорочується, якщо виплачене менше число внесків, при внесках менше чим за 26 тижнів допомога не виплачується.

У зв'язку із широкими масштабами безробіття важливе значення одержує допомога по безробіттю. Проте для її одержання необхідно сплатити 26 тижневих внесків у поточному році і мати 50 тижневих внесків у році, що передував настанню безробіття. При внесках від 26 до 49 тижнів розмір допомога скорочується. Протягом перших трьох днів допомога по безробіттю не виплачується. У результаті різноманітних обмежень допомога, як правило, одержують менше 50 % офіційно зареєстрованих безробітних.

Окрім Фонду національного страхування, у фінансову систему Великобританії також входять пенсійні фонди державних підприємств, зрівняльний валютний фонд, фонди гарантій експортних кредитів. Ці фонди створюються за рахунок коштів і дотацій підприємств і здійснюють витрати відповідно до свого функціонального призначення.

Головне місце серед науково-дослідних фондів Великобританії займає фонд національної корпорації по розвитку досліджень. Він має самостійний баланс і не залежить від державного бюджету. Його кошти формуються за рахунок доходів від продажу ліцензій на право використання винаходів. Держава надає фонду безстрокові позики і щорічні субсидії. За рахунок коштів цього фонду здійснюються капітальні вкладення приватних підприємств, які займаються науковою розробкою проблем і втіленням її результатів у виробництво. За рахунок коштів фонду здійснюються дослідження, які проводяться в лабораторіях державних університетів, в національних і приватних компаніях і які доводять їх до промислового освоєння. За рахунок коштів спеціальних фондів Великобританії фінансується 1/3 державних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]