Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Finansovi_sistemi_providnih_krayi....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
994.82 Кб
Скачать
  1. Спеціальні фонди.

Спеціальні фонди є сукупністю грошових ресурсів, що знаходяться у розпорядженні держави або місцевих органів влади і мають цільове призначення. До них відносяться численні спеціальні рахунки казначейства, приєднані бюджети, різні фонди фінансово-кредитних установ і соціальний бюджет. Організаційно вони відокремлені від бюджетів і відносно самостійні.

Рахунки казначейства відкриваються державним організаціям, що не мають права юридичної особи і фінансової автономії. До них можна віднести фонди Банку Франції, державних страхових товариств, комерційних банків, депозитно-ощадні каси. Ці рахунки затверджуються Парламентом. Кошти спецрахунків проходять по двох розділах бюджету: у прибутковій і витратній частині. (Найбільший – Фонд соціального і економічного розвитку, який видає кредити на термін від 3 до 5 років націоналізованим і приватним підприємствам, що здійснюють інвестиції відповідно до загальнодержавної програми розвитку.) Значна частина рахунків казначейства використовується на воєнні цілі.

Специфічною рисою державних фінансів Франції є приєднані бюджети. Вони введені для організацій, які не є юридичними особами, здійснюють торговельно-промислові операції і користуються фінансовою автономією.

Налічується сім приєднаних бюджетів – один воєнний і шість цивільних. Серед них бюджети пошти, телеграфу, телефону; соціальній сільськогосподарській допомозі; національній друкарні; монетного двору; ордени Почесного легіону; ордени Звільнення.

Провідне місце в приєднаних бюджетах (більше 2/3 їх витрат) належить бюджету пошти. Джерелом його ресурсів є випуск позик. Друге місце займає бюджет соціальної сільськогосподарської допомоги. Його доходи формуються за рахунок податків, соціальних внесків, субсидій. Об'єм інших бюджетів незначний. Приєднані бюджети відрізняються деякими особливостями від загального бюджету: вони включають доходи і витрати, пов'язані з поточною діяльністю, а також інвестиційні витрати і спеціальні ресурси, які виділяються на їх покриття.

Система приєднаних бюджетів не дала очікуваних результатів. Багато передбачених фондів не було створено, а деякі організації не змогли забезпечити необхідні інвестиції. Тому організації, які виконують торговельно-промислові операції, надали перевагу автономному бюджету.

Особливості фінансової системи Франції виявляються при розгляді структури витрат доходів державного бюджету. Розвиток державних фінансів у Франції характеризується нечуваним зростанням бюджетних витрат, зростанням дефіциту державного бюджету зверху норм, встановлених ЄС.

В цілому спеціальні фонди можна розділити на дві основні групи:

- фонди доходів і витрат, які включаються до бюджету (фонд економічного і соціального розвитку країни);

- позабюджетні фонди, юридично незалежні.

Найбільші з них пов'язані з соціальною сферою. Сукупність таких фондів називають соціальним бюджетом Франції. Кошти соціальних спеціальних фондів складаються з внесків підприємців (60%), внесків по страхуванню (18%), надходжень держави (20%) і інших доходів (2%).

До фондів такого роду відносять пенсійний фонд (біля 40% усіх витрат), фонд страхування по хворобі, інвалідності, материнству, фонд допомоги сім'ям, національний фонд допомоги безробітним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]