Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Finansovi_sistemi_providnih_krayi....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
994.82 Кб
Скачать

Тема 7. Фінансова системи Росії, проблеми її функціонування на сучасному етапі

План.

  1. Структура фінансової системи Росії.

  2. Бюджет і бюджетний устрій у Росії.

  3. Доходи і витрати державного бюджету Росії. Міжбюджетні відносини.

1. Структура фінансової системи Росії

Фінансова система Росії представляє собою сукупність різних сфер (ланок) фінансових відносин, кожна з який характеризується особливостями у формуванні і використанні фондів грошових коштів, різною роллю і суспільним відтворенням.

Фінансова система РФ включає наступні ланки фінансових відносин:

  • державний бюджет;

  • позабюджетні фонди;

  • державний кредит;

  • фонди страхування;

  • фінанси підприємств різних форм власності.

Важлива роль, що виконує держава в області економічного і соціального розвитку, приводить до необхідності централізації в його розпорядженні значної частини фінансових ресурсів. Формами їх використання є бюджетні і позабюджетні фонди, які забезпечують потреби держави в рішенні економічних, політичних і соціальних задач. Інші форми і методи утворення і використання грошових фондів застосовуються кредитними і страховими ланками фінансової системи.

Загальнодержавним фінансам належить ведуча роль: в забезпеченні темпів розвитку народного господарства, перерозподілі фінансових ресурсів між галузями і регіонами країни, виробничою і невиробничою сферами, а також формами власності, окремими групами населення.

Державний бюджет є головною ланкою фінансової системи, Він представляє собою форму утворення і використання централізованого фонду грошових коштів для забезпечення функцій органів державної влади.

Державний бюджет є основним фінансовим планом країни затверджуваним Федеральними зборами РФ як закон. Через держбюджет держава концентрує значну частку національного доходу для фінансування народного господарства, соціально-культурних заходів, укріплення оборони країни і утримання державної влади і управління. За допомогою бюджету відбувається перерозподіл національного доходу, що створює можливість маневрувати грошовими коштами і цілеспрямовано впливати на рівень розвитку суспільного виробництва.

Позабюджетні фонди – це кошти федерального уряду і місцевої влади зв'язані з фінансуванням витрат, які не включаються в бюджет.

Формування позабюджетних фондів здійснюється за рахунок обов'язкових цільових відрахувань, що для звичайного платника податків нічим не відрізняється від податків. Основні суми відрахувань у позабюджетні фонди включаються до складу собівартості і встановлені у відсотках до фонду оплати праці.

Організаційно позабюджетні фонди відділені від бюджетів і мають визначену самостійність.

Позабюджетні фонди мають строго цільове призначення, що гарантує використання засобів у повному обсязі.

Відособлене функціонування позабюджетних фондів дозволяє оперативно здійснювати фінансування найважливіших соціальних заходів. На відміну від державного бюджету витрачання позабюджетних фондів дозволяє оперативно здійснювати фінансування найважливіших соціальних заходів. На відміну від державного бюджету витрати коштів позабюджетних фондів підлягає меншому контролю з боку органів законодавчої влади. Це, з однієї сторони, полегшує їх використання, а з іншого боку – дасть можливість витрачати кошти не в повному обсязі.

Державний кредит відбиває кредитні відносини з приводу мобілізації державою тимчасово вільних коштів підприємств, організацій і населення на засадах зворотності для фінансування державних витрат.

Кредитором виступають фізичні і юридичні особи, позичальником – держава в особі його органів. Додаткові фінансові ресурси держава залучає шляхом продажу на фінансовому ринку облігацій, казначейських зобов'язань і інших видів державних цінних паперів. Дана форма кредиту дозволяє позичальнику направляти мобілізовані додаткові фінансові ресурси на покриття бюджетного дефіциту без здійснення для цих цілей емісії, державний кредит використовується також з метою стабілізації грошового обігу в країні. В умовах інфляції державні позики тимчасово зменшують у населення платоспроможний попит. Із звертання вилучається маса, тобто відбувається залишок коштів із обігу на заздалегідь оговорений термін.

Державний борг – це вся сума випущених, але непогашених державних позик з нарахованими по них відсотками на визначену дату або за визначений термін.

Державний зовнішній борг – це заборгованість по непогашених зовнішніх позиках і невиплаченим по них відсотками.

Внутрішній борг складається з заборгованості минулих років і знову виникаючої заборгованості. Будь-які боргові зобов'язання РФ погашаються в терміни, що не можуть перевищувати 30 років.

Фонд страхування забезпечує відшкодування можливих збитків від стихійних лих і нещасливих випадків, а також сприяє їх попередженню.

У зв'язку з розвитком ринкових відносин у РФ з'явилася можливість відмовитися від монополії держави в страховій справі. В дійсний час поряд з державними страховими організаціями страхування здійснюють недержавні страхові компанії, що одержали ліцензії на проведення страхових операцій.

Страхування в умовах ринкової економіки усе більше стає сферою комерційної діяльності, але багато страхових компаній не мають чіткої спеціалізації по напрямках страхування. Наприклад, відоме акціонерне товариство “АСКО” надає більш 40 видів страхування.

При розвитий системі страхування страхові компанії спеціалізуються на проведенні окремих видів страхових послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]