Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gladkova_O.V._Finansovi_sistemi_providnih_krayi....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
994.82 Кб
Скачать

2. Бюджет і бюджетний устрій Росії

Бюджетні відносини являють собою фінансові відносини держави на федеральному, регіональному і місцевому рівнях з підприємствами й організаціями, а також населенням із приводу формування і використання централізованого фонду грошових ресурсів.

Бюджет є формою утворення і витрати коштів для забезпечення функцій органів державної влади.

Сукупність усіх видів бюджетів створює бюджетну систему держави. Взаємозв'язок між її окремими ланками, організацію і принципи побудови бюджетної системи прийнято називати бюджетним устроєм. Адміністративно-територіальний поділ країни визначає кількість ланок бюджетної системи.

Основу фінансової системи Російської Федерації складають бюджети всіх рівнів (від федерального до сільського).

Бюджетна система країни являє собою засновану на економічних стосунках і юридичних нормах сукупність федерального бюджету РФ, республіканських бюджетів республік у складі РФ, бюджетів національно-державних і адміністративно-територіальних утворень. Державна бюджетна система РФ включає республіканський (федеральний бюджет), 21 республіканський бюджет у складі РФ, 55 крайових і обласних бюджетів, міські бюджети Москви і Санкт-Петербурга, 10 окружних бюджетів автономних округів, бюджет Єврейської автономної області і понад 29 тис. місцевих бюджетів (міських, районних, селищних, сільських). Бюджети нижчестоящих органів самоуправління не входять своїми доходами і витратами в бюджети вищестоящих рівнів.

Звід бюджетів у цілому по РФ або відповідної території носить назву консолідованих бюджетів.

З прийняттям Бюджетною Кодексу Російської Федерації (БК РФ) федеральні позабюджетні фонди були включені у перший рівень бюджетної системи, фонди суб'єктів Федерації – у другий.

Бюджетним кодексом РФ законодавче закріплені наступні принципи побудови бюджетної системи Російської Федерації:

- єдність бюджетної системи Російської Федерації (до прийняття Бюджетного кодексу Російської Федерації позабюджетні фонди не включались у бюджетну систему РФ, будучи самостійним елементом російської фінансової системи (загальнодержавні фінанси);

- розмежування доходів і витрат між рівнями бюджетної системи;

- самостійність бюджетів;

- повнота відображення доходів і витрат бюджетів, бюджетів державних позабюджетних фондів;

- збалансованість бюджету;

- ефективність і економність використання бюджетних коштів;

- загальне (сукупне) покриття витрат бюджетів;

- гласність;

- достовірність бюджету;

- адресність і цільовий характер бюджетних коштів.

В даний час принципи формування, витрачання, управління позабюджетними фондами регламентуються БК РФ; порядок складання, затвердження бюджетів державних позабюджетних фондів, складання і затвердження звітів про їх виконання регулюється нормами бюджетного процесу РФ. Виконання бюджетів державних позабюджетних фондів здійснюється Федеральним казначейством Російської Федерації.

БК РФ включає в число державних позабюджетних фондів РФ такі фонди:

- Пенсійний фонд Російської Федерації;

- Фонд соціального страхування Російської Федерації;

- Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування.

Федеральний бюджет РФ є основним фінансовим планом держави, затверджуваним Федеральними Зборами (приймається Державною Радою і схвалюється Радою Федерації і має статус федерального закону. Через федеральний бюджет мобілізуються фінансові ресурси, необхідні для наступного перерозподілу і використання для цілей державного регулювання економічного розвитку країни і реалізації соціальної політики на території всієї Росії. Крім того, за рахунок федерального бюджету покриваються витрати, такі як утримання органів державного управління, забезпечення потреб оборони країни, фінансова допомога суб'єктам федерації, обслуговування державного боргу, поповнення державних запасів, резервів і ін.

Складання і виконання бюджету базується на бюджетній класифікації, у якій виділяються цільові напрямки державної діяльності, що випливають з основних Функцій держави.

В залежності від впливу на процес розширеного відтворення бюджетні видатки поділяються на поточні (на забезпечення поточних потреб) і капітальні (інвестиційні потреби і приріст запасів).

Бюджетна класифікація є забезпеченням адресного виділення фінансових ресурсів, за допомогою якої вирішується проблема, кому скільки і на які цілі виділяються фінансові ресурси з федерального бюджету.

Бюджетна класифікація повинна забезпечувати можливість економічного аналізу державних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]